Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün kuruluşunun 174. yıl dönümü Sinop'ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hafta etkinlikleri kapsamında İl Tapu Müdürü Nurettin Cömert ve İl Kadastro Müdürü Faruk İpek, Tapu ve Kadastro personelleri ile birlikte Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu’na makam ziyaret etti. 

Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen ziyaret ardından açıklamalarda bulunan Sinop İl Tapu Nurettin Cömert, Bilgi teknolojilerini en iyi kullanan kurum olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. 

İki asra yakın bir zamandır mülkiyetin teminatı olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatında 24 Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü, 973 Tapu Müdürlüğü ve 81 Kadastro Müdürlüğü ile ülkenin tüm il ve ilçelerinde yılda 10 milyona yakın işlem hacmi ve yaklaşık 30 milyon vatandaşa hizmet sunan bir kurum olduğunu belirten Cömert, "21 Mayıs 1847 tarihinde Defterhane-i Amire Kalemi adıyla kurulan Genel Müdürlüğümüz, 1871’de Nezarete dönüştürülerek Defter-i Hakani Nazırlığı olmuş ve bugün de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermektedir.

Taşınmazlara ilişkin mülkiyet bilgilerini devlet güvencesi altında muhafaza etme, güncelleme, taşınmazlara yönelik politikalar belirleme ve yönetme konularında lider Kurum olma vizyonumuzla vatandaşlarımıza 174. Yılımızda da en kaliteli hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Bilgi teknolojilerini en iyi kullanan kurum ödülüne sahip Genel Müdürlüğümüz, Web-Tapu, Tapu Takas, E-Haciz, E-terkin, Parsel Sorgulama, E-Randevu, Türkiye Tapu, 3 Boyutlu Kadastro gibi projelerle vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet sunmak için altyapısını geliştirmeye devam etmektedir" dedi.

Pandemi döneminde iş ve işlemlerin aksamadan yürütüldüğünü dile getiren Nurettin Cömert, "Tüm Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Covid-19 Salgını nedeniyle zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olarak tüm imkanlarımızla hem çalışanımızın hem de vatandaşımızın süreci sıkıntısız atlamaları için yoğun çaba harcamaktayız" ifadelerini kullandı.

Son teknoloji sistemle faaliyetlerin sürdüğünü söyleyen Cömert, harita bilgi bankası sistemi  sayesinde meta verilere, ilgili kurumlarca internet üzerinden erişim sağlanarak mükerrer harita üretiminin önüne geçildiğini belirterek,  "Kurumumuz gelişmiş teknolojilerden yararlanarak insanların ihtiyaç duyduğu taşınmaz değer haritalarının üretilmesi ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmış, ayrıca meskun alanlardaki taşınmazların üç boyutlu üretimi çalışmalarına başlamıştır.

Tusaga-Aktif (CORS) projesi ile Harita ve Kadastro çalışmalarında Coğrafi konum bilgileri hassas ve güvenilir biçimde toplanarak, Türkiye ve K.K.T.C. genelinde 24 saat gerçek zamanda Coğrafi Konumu 3-4 cm duyarlılığında belirleyen bir sistem kurulmuştur. Toplamda 158 adet istasyon ile 10 binin üzerinde kamu ve özel sektör kullanıcısına hizmet verilmektedir. Kurumumuz bünyesinde son teknoloji ile donatılmış Dijital Hava Kamerası olan iki adet uçağımız ile fotogrametrik haritalar üretilmektedir. Ayrıca Ortofoto haritalar coğrafi bilgi sistemleri, kentsel dönüşüm, afet yönetimi, kent bilgi sistemleri gibi mühendislik projeleri için önemli bir altlık oluşturmaktadır. Harita Bilgi Bankası Sistemi sayesinde, meta verilere, ilgili kurumlarca internet üzerinden erişim sağlanarak, mükerrer harita üretiminin önüne geçilmektedir. Genel Müdürlüğümüz, faaliyetleriyle birçok ülke için görüşüne başvurulan, referans olarak görülen bir kurum haline gelmiştir" diye konuştu.

Sinop genelinde toplamda 9 ilçede hizmet verdiklerini belirten Sinop İl Tapu Nurettin Cömert sözlerini şöyle tamamladı, "Kurumumuzun 174. Kuruluş yıldönümünü kutlarken Sinop Kadastro Müdürlüğü olarak Merkez, Ayancık, Gerze ve Boyabat İlçelerimizde yerinde olmak üzere toplamda 9 (Dokuz) İlçemizde hizmet vermekteyiz. Bundan önce olduğu gibi bundan sonrada ilgili mevzuat ve talimatlar doğrultusunda en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz"

Editör: Vitrin Haber