Sinop'ta faaliyete geçirilmesi planlanan 'Hamsi Rüzgar Enerjisi Santrali'nde ilk adım atıldı. İnşa edilecek santral için bazı taşınmazların acilen kamulaştırılması kararı alındı

Sinop'ta 2012 yılından bu yana sürdürülen ölçümler ardından Gerze ilçesine bağlı Kirençukuru köyünde 15 adet türbini olan 35 MW kurulu gücünde Rüzgar Enerji Santrali kuruluyor.  

Orsa Enerji tarafından geliştirilen proje kapsamında yapımına başlanacak olan santralin, yaklaşık 3 yıl içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Hamsinin anavatanı Sinop'ta kurulacak santralin ismi ise 'Hamsi Rüzgar Enerjisi Santrali' olacak. Hamsi RES’in üreteceği elektrik 154 kV’lık enerji nakil hattıyla Sinop TM üzerinden şebekeye bağlanacak.

KAMULAŞTIRMA KARARI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI 
Enerji santrali inşası amacıyla bazı taşınmazların acilen kamulaştırılmasına karar verildi.Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, Sinop'un Gerze ilçesinde Hamsi Rüzgar Enerji Santrali, Çanakkale'nin merkez ve Çan ilçesinde Saros Rüzgar Enerji Santrali ile Ağrı'nın Diyadin ilçesinde inşa edilecek İpektepe Rüzgar Enerji Santrali'nin yapımı amacıyla da bölgede bulunan bazı taşınmazların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi. 

ÇED'E GEREK YOK KARARI 
Sinop Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bölgede yapılan incele neticesinde santral için, Çevresel Etki Değerlendirmesinin gerekli olmadığı kararının alındığı vurgulandı. Açıklamada: "Sinop İli Gerze İlçesi Kirençukuru Köyü Mevkiinde Orsa Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan ‘Hamsi Rüzgar Enerji Santrali (35 MWm/35 MWe) Projesi' hakkında inceleme ve değerlendirme yapılmış olup söz konusu projeye, 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı ÇED Yönetmeliği’nin 17. Maddesi gereği Valiliğimizce 11.09.2019 tarih ve 30047206 220-02 E-201934 Karar No ile 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmiştir" denildi. 

34 AYDA TAMAMLANACAK
Hamsi Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) 35 MW kurulu güce sahip olacak. Hamsi RES’in yatırım bedeli 87.5 milyon TL olarak hesaplanıyor. Proje kapsamında 5 adet türbin için 2300 kW gücünde Enercon E-82 tipi, 10 adet türbin için 2350 kW gücünde Enercon E-103 tipi türbin modeli kullanılacak. Hamsi RES’in üreteceği elektrik 154 kV’lık enerji nakil hattıyla Sinop TM üzerinden şebekeye bağlanacak.

Proje kapsamında bir kısmı orman, bir kısmı da tarım arazisi olan sahada şalt kumanda binası ve güvenlik kulübesi yapılması planlanmakta. 15 adet türbinin inşaat süresinin 34 ay olması öngörülüyor. İnşaat aşamasında 30 personel, işletme aşamasında 6 personel ile çalışılacak. 

Editör: Vitrin Haber