Ukrayna'da yaşanan Çernobil nükleer santral felaketinin 30. yıl dönümü nedeniyle Sinop'ta düzenlenen miting geniş güvenlik önemleri altında gerçekleşti. Herhangi bir provokasyona karşı alana girişlerde oluşturulan arama noktalarında vatandaşlar üst aramasından geçirilirken, miting sırasında polis helikopteri de sürekli mitingin yapıldığı alanı taradı. Bazı balıkçı tekneleri de limandan geçiş yaparak mitinge katılanları selamladı. 

Sabah saat 11:30 sıralarında Eski terminal mevkisinde toplanan çevreciler, kortej oluşturarak ellerinde pankart ve dövizlerle sloganlar eşliğinde Sakarya ve Atatürk Caddeleri boyunca yürüyerek Uğur mumcu Meydanı'na geldi. Meydan girişinde polisin oluşturduğu arama noktalarından geçen çevreciler daha sonra mitingin yapılacağı İskele Meydanında toplandı.  Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda çevrecinin katıldığı mitingde CHP Sinop Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz, CHP Mersin Milletvekili ve Mersin NKP Temsilcisi Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, CHP Artvin Milletvekili ve Yeşil Artvin Derneği Sözcüsü Uğur Bayraktutan, CHP Balıkesir Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Sözcüsü Mehmet Tüm, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, EMO Genel Başkanı Hüseyin Yeşil ve daha birçok isim alanda toplanan kalabalığa hitap etti.


Mitingde ilk olarak söz alan Sinop NKP Yürütme Kurulu Üyesi Murat Şahin, Nükleerci lobilerin oyunlarını bozacaklarını söyledi. Şahin; “Bizler Çernobil’in 30’uncu yılında nükleeri değil doğayı, ölümü değil yaşamı savunanlar olarak yan yana, omuz omuza alanlardayız. Buradan bir kez daha söylüyoruz; ne Sinop’ta ne Akkuyu’da ne de ülkemizin herhangi bir yerinde nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
 
NE SİNOP’TA NE TÜRKİYE’DE NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYORUZ

Mitingde daha sonra söz alan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Ne Sinop’ta ne Mersin’de ne de Türkiye’nin hiçbir yerinde nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Karadeniz; “Biz Sinoplular çevreciliği çok iyi biliriz. Hatırlarsınız bizim Tarzan Kemal’imiz vardı. Bizler daha çocuk yaşlarımızda çevreciliği ondan öğrendik. O bizlere derdi ki; kuzu bebektir yenmez, ağaç kesilmez, çiçek dalında güzeldir kopartılmaz. Eğer hala yaşıyor olsaydı eminim ki bu mitingin en ön sıralarında yerini alırdı ve nükleer santrale hayır derdi. Bakın bu güzel ülkenin masım insanlarını kandırıyorlar. Diyorlar ki nükleer santrali kuracağız ekonomik kalkınmayı sağlayacağız. Bunların tek derdi kendi ceplerindeki rantı sağlamak, başka hiçbir derdi yok. Birde ülkeyi aydınlatacağız diyorlar. Önce siz gidin de kendi beyninizi aydınlatın, ondan sonra ülkeyi aydınlatırsınız. Nükleer demek ölüm demek. Nükleer demek yaşam hakkınızın elinizden alınması demek, çevre katliamı demek. Nükleer koskoca bir yalandır. Ne Sinop’ta ne Akkuyu’da ne iğne ada da ne de Türkiye’nin hiçbir yerinde hatta dünyada nükleer santral istemiyoruz. Nükleer sizin olsun da diyemiyoruz. Biz çevreci insanlarız. Ne kadar kızsak da onlara da kıyamıyoruz. Nükleer santral kimsenin olmasın” diye konuştu.

Mitingde konuşma yapan diğer konuşmacılar da AK Parti hükümetinin nükleer santral kurulması düşüncesinden dönmesi gerektiğini söylediler. Yapılan konuşmaların ardından miting söylenen şarkılar ve atılan sloganlar eşliğinde sona erdi.
Editör: Vitrin Haber