İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle tüm illerde ve Sinop'ta eş zamanlı olarak '7 Gün 7 Konu 7 Denetim' sloganıyla yürütülen denetimler sürüyor. Bu kamsamda Sinop Valisi Erol Kereömeroğlu başkanlığında protokol üyeleri tarafından şehirlerarası yolculuk yapan vatandaşların 'HES Kodu' denetimleri yapıldı. Sinop Otobüs Terminali ve Sinop Havalimanında akşam saatlerinde gerçekleşen denetimlere Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, İl Emniyet Müdürü Cahit Şahin, İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Reyhanlıoğlu, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Hakan Başakçı ve Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel katıldı.  Vitrinhaber bir Sinop markasıdır. Denetimlerde renkli görüntülerde yaşandı.
Denetimler sırasında Vali Karaömeroğlu, yolculara tedbirli olmaları ve maske, mesafe, hijyen kurallarına riayet etmeleri konusunda uyarılarda bulunarak, HES kodu kullanımının zorunlu olduğunu hatırlattı.

HES KODU NEDİR? NASIL ALINIR
HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur. Her bireye ait HES kodları uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanan servisler aracılığı ile sorgulanabiliyor. İçişleri Bakanlığı'nın 81'ile gönderdiği genelgeye göre, şehiriçi toplu ulaşım araçlarında, kamu ve özel konaklama tesislerine kabullerde HES kodu zorunluluğu getirildi. HES Kodu almayan vatandaşlar toplu taşıma araçlarından ve kamu/özel hiç bir konaklama tesisinden faydalanamıyor. 

HES Kodu; Hayat Eve Sığar uygulaması yada E-Devlet üzerinden alınabiliyor.

E-devlet üzerinden HES kodu alma
HES kodunu e-Devlet sistemi üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme adresinden alabilirsiniz.

SMS ile HES kodu alma
HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi yazılır ve 2023'e SMS olarak atılır.

Editör: Vitrin Haber