Cumhuriyet'in kuruluşunun 95. yıl dönümü Sinop'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı. 28 Ekim Pazar günü Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan etkinlikler, 29 Ekim Pazartesi günü sabah saatlerinde Vali Köksal Şakalar’ın makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından İskele Meydanında devam etti.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 95. yıl dönümü kapsamında iskele meydanında gerçekleştirilen kutlama programına Sinop Valisi Köksal Şakalar, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcı V. Burak Balcı,  Sinop Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Sinop Barosu Başkanı Avukat Hicran Kandemir, Vali Yardımcısı ve İl Özel idaresi Genel Sekreteri İzzet Ercan, Vali Yardımcısı Mehmet Tanışır, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Halil Altıntaş, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törenler, Vali Köksal Şakalar ve Belediye Başkanı Baki Ergül’ün tören alanına gelişi ve vatandaşları selamlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden törende konuşan Vali Köksal Şakalar, tüm Sinopluların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. 

Şakalar; “Bize bu cumhuriyeti, bu devleti, bu memleketi bırakan Sultan Alparslan’dan Gazi Mustafa Kemal’e, Malazgirt’ten Dumlupınar’a, Yemen’de, Kafkasya’da, Çanakkale’de, terör örgütleri ile mücadelede Güneydoğu’da, 15 Temmuz’da, Kıbrıs’ta şehit ve gazilerimizi minnet ve rahmetle yad ediyorum. Bu uğurda gazi olan büyüklerimize sıhhat ve afiyet dilerken, ebediyete intikal edenlere Allahtan rahmet diliyorum. Bizler Cumhuriyeti neden kurma kararı aldık? Herkesin bildiği ve anlattığı bu meseleyi bugün ben de sizlere paylaşmak istiyorum. Görünen sebeplerimiz Trablusgarp’tı, Balkan Savaşlarıydı, birinci dünya savaşıydı, kurtuluş savaşıydı. Ama görülmeyen asıl gerçekler, coğrafi keşiflerin yapılması, ticaret yollarının değişmesi, sanayi devriminin olması, Fransız ihtilali ve bizim bu çağa ayak uyduramamızdı. Medreselerimiz, kendi bilgilerini, kendi meselelerini tekrar ile meşguldü. Sanayimiz gelişme gösterememişti. Osmanlı devleti 1. Dünya Savaşında, Çanakkale’de, Kut’ül amare’de ve daha birçok cephede zaferler kazandı. Ama bu zaferler bizim büyük resmi ve sonucu değiştirmemize yetmedi. Bunun sonunda Oğuz Kağanları, Bilge Kağanları, Fatihleri, Yavuzları yetiştiren bu milletimiz, Atatürk’ü 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkardı. Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’ta kongreler yapıldı. Millet meclisi açıldı. Bundan sonra bizlere düşen ülkemizi Atatürk’ün söylediği muasır medeniyetin daha da ötesine gidebilmek. Bilgide, teknolojide, sanayide, hak, hukuk, adalette ilerlemek. Bu vesile ile bizlere bu devleti, bu memleketi bırakan Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, tüm şehitlerimize, tüm gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Spor gösterileri ve halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile devam eden 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni, Askeri geçit ile öğrenci gruplarının geçişleri, resmi ve sivil araçların geçit törenleri ile son buldu.  
Editör: Vitrin Haber