28 Ekim Cuma günü Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan etkinlikler, 29 Ekim Cumartesi günü sabah saatlerinde Vali Hasan İpek’in makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından İskele Meydanında devam etti.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 93. yıl dönümü kapsamında iskele meydanında gerçekleştirilen kutlama programına Sinop Valisi Hasan İpek, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar, Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törenler, Vali Hasan İpek ve Belediye Başkanı Baki Ergül’ün tören alanına gelişi ve vatandaşları selamlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden törende konuşan Vali Hasan İpek, tüm Sinopluların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Vali İpek; “Cumhuriyetimizin ilanının 93. Yıldönümünü milletçe büyük bir coşku ile kutluyoruz. 

Bilindiği üzere Birinci Dünya Savaşının ardından yurdumuzun dört bir yanı İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmiş, milletimizin özgürlüğü elinden alınmıştı. Bu vahim durum karşısında Ulu Önder Atatürk vatanımızı düşmanlardan kurtarmak için 19 Mayıs 1919'da Samsuna çıkarak Milli Mücadeleyi başlatmıştır. Genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle tek vücut, tek yürek olan Türk Milleti tüm imkansızlıklara rağmen destansı bir mücadeleyle vatan topraklarını düşmanlardan temizlemiş ve özgürlüğüne kavuşmuştur” dedi.

Verilen bu büyük mücadelenin ardından, Türk Milletinin karakterine ve geleneklerine en uygun yönetim biçimi olan Cumhuriyetin yeni Türk Devletinin yönetim biçimi olarak ilan edildiğini belirten Vali Hasan İpek, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Tam bağımsızlık ve millet egemenliğine dayanan cumhuriyet rejimi demokrasinin, özgürlüklerin ve eşitliğin teminatıdır. Cumhuriyet Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizlere bırakılan en kıymetli ve en büyük mirastır. 

Bugün ülkemiz büyük atılımlar gerçekleştiren, dünya politikasında ve ekonomisinde söz sahibi olan, sürekli büyüyen ve gelişen bir ülke konumundadır. Geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin gelişmesinden ve güçlenmesinden rahatsız olan, ülkemizi bölmek ve yok etmek isteyen güç ve şer odakları hain eylemler gerçekleştirmektedirler. Bunların en büyüklerinden bir tanesi 15 Temmuz hain darbe girişimidir. Devletimizin içerisine sızmış FETÖ silahlı terör örgütü bizim tanklarımızla, bizim helikopterlerimizle, bizim uçaklarımızla 246 vatandaşımızı şehit etmiş ve 2 bin 194 vatandaşımızı yaralayarak gazi olmalarına sebep olmuştur. Başta Sinoplu 15 Temmuz Şehidimiz Ömer Can Açıkgöz olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine Sinop Valisi olarak başsağlığı diliyorum” diye konuştu. 

Yapılan konuşmanın ardından öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni Askeri geçit ile öğrenci gruplarının geçişleri, resmi ve sivil araçların geçit törenleri ile son buldu.  

 
Editör: Vitrin Haber