Kutlamalar kapsamında ilk tören Sinop Valiliği önünde gerçekleştirildi. Valilik önündeki kutlama programına Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Muhammet Toprak, İl Jandarma ve Garnizon Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Temel Çetinkaya, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Sezgin, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, Siyasi Parti temsilcileri, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş’ın Atatürk Anıtına çelenk sunması ile başlayan program Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile valilik önündeki tören sona erdi.

Daha sonra eski garaj önünden başlayarak iskele meydanındaki Atatürk Anıtına protokolün katılımı ile gençlik yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüş sırasında yol kenarına kurulan standda Sinop Belediyesi tarafından vatandaşlara Atatürk rozeti ve üzerinde gençliğe hitabenin yazılı olduğu kartonlardan dağıtıldı. İskele meydanında düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Törende daha sonra günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş; 19 Mayıs tarihinin yeniden dirilişin başlangıç günü olduğunu söyledi. Açıkbaş, “Bugün 19 Mayıs, Samsun’da tutuşturulan kurtuluş mücadelesinin Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 97’inci yıl dönümüdür” dedi.

Tarih sahnesinde Türk milleti için, büyük anlam ve öneme sahip bugünde hepinizi en içten dileklerimle saygı ve sevgi ile selamlıyorum diyen Açıkbaş sözlerine şöyle devam etti; Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönmede Türk milleti için, bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir diyerek Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Atatürk kutsal vatan topraklarımızın işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. Sevgili gençler, binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluk içinde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti sizlere emanettir. Bu emaneti yaşatmak, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak en başta gelen görev ve sorumluluklarınızdandır. Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamalıyız. Birlik ve beraberlik, dirlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı, tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiçbir kimsenin hiçbir amaçla ve ne şekilde olursa olsun huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz. Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal Atatürk ile kader birliği yaparak “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile hareket eden, büyük zaferler kazanan, bugünde ülkemizin bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükran duygularımızla anıyor, sevgili gençlerimizin ve tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını yürekten kutluyorum. 
      
Tören Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinin okunması,  öğrencilerin “Gençliğin Ataya Cevabı”  adlı andın okunması, müzik dinletisi ve çeşitli spor faaliyetleri ile sona erdi.
  
 
Editör: Vitrin Haber