Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti ile İl Sağlık Müdürlüğü organizesinde Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen programa C HP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Türk Kızılayı Genel Sekreteri Hüseyin Can,  Türk Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, AK Parti Sinop Belediye Başkan Adayı Ali Çöpcü, CHP Sinop Belediye Başkan Adayı Barış Ayhan, MHP Sinop Belediye Başkan Adayı Hasan Demir, STK temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. 

SİNOPLU GAZETECİLER OLARAK, ORGAN BEKLEYEN VATANDAŞLARIMIZLA EMPATİ KURMAYA ÇALIŞTIK
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Sinoplu gazeteciler olarak ülkemizde organ nakli bekleyen 24 bin 935 vatandaşımızın endişesini, ızdırabını umut beklentilerini içlerinde hissettiklerini ve bu vatandaşlarımızın duyguları ile empati kurarak onlara destek olmayı amaçladıklarını söyledi. Demirel; Ülkemizde halen 24 bin 935 nakil bekleyen, 342 bin 500 dolayında da bağışçı bulunmaktadır. Organ nakli için sadece yoğun bakım ortamında beyin ölümünün tıbben gerçekleşmesi gerekmektedir. 

Bu nedenledir ki, bu bağışçı sayısı organ bekleyenler açısından umut olamamaktadır. İnsanlarımızın çok büyük bir bölümünün organ bağışından yana olduklarını ancak günlük koşturmacalar arasında gündemlerine alamadıklarını gördük.
Yasalarımız toplu bağışa karşı değildir. O halde günlük uğraşları arasında 2 dakikalık bir formu dolduramayanlara biz gidemez miyiz acaba dedik. Kendi üyelerimizden başladık. 64’te 64 yaptık.
Yine dedik ki, Türkiye’de yaşayanların nerede ise yüzde 70’i bir şekilde sendika, meslek odaları, kooperatifler ve STK’lar aracılığı ile örgütlü. Bu kuruluşlar 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü organ bekleyenlere adayalım ve çağrıda bulunalım.

Biz, Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti olarak 24 bin 935 organ bekleyen vatandaşımızla empati kurmaya çalıştık. Bizler, 24 bin 935 vatandaşımızın endişesini, ızdırabını umut beklentilerini içimizde hissettik. Vicdanımızla ve saf duygularımızla buraya geldik” dedi. 

ÖLÜRKEN BİLE MUTLU OLABİLMENİN YOLU ORGAN BAĞIŞIDIR
Programda daha sonra söz alan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, organ bağışlamanın dünyada yapılabilecek en güzel işlerden birisi olduğunu ve ölürken bile mutlu olabilmenin yolunun organ bağışı olduğunu söyledi. Karadeniz; “Bugün Özellikle 15 Eylül Gazeteciler Cemiyetine bizleri böylesi anlamlı bir etkinlikte bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Organ bağışlamak dünyada yapılabilecek en güzel işlerden birisidir. Zaman zaman hepimiz birbirimize hediyeler veriyoruz. Ancak, dünyada en güzel hediye herhalde bir organ verip bir hayat kurtarmaktır. Bu konuda toplumumuzu bilinçlendirmemiz lazım. Sinop Türkiye’nin en mutlu şehri ve bu şehrin güzel kalpli insanları var. İnsanlarımız kalplerinin sesini dinlediği zaman organ bağışçısı sayısı da artacaktır. Vefat eden bir yakınımızın kalbinin başka bir kişiye takılması, o kalbin hala seviyor olabilmesi, o gözlerin hala görüyor olabilmesi herhalde en büyük mutluluk olur. Ben inanıyorum ki 15 Eylül gazeteciler Cemiyetinin önderlik ettiği bu hareket Sinop’taki organ bağışçı sayısını arttıracak. Ben de kendime bunu bir görev addediyorum. Ölürken bile mutlu olabilmenin yolu eminim ki organ bağışıdır” diye konuştu.

TÜRK MİLLETİNİN BAŞARAMAYACAĞI HİÇBİRŞEY YOKTUR
Konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Türk Kızılayı Genel Sekreteri Hüseyin Can da, insana ve tüm canlılara yardım noktasında üzerine düşeni yapmaktan hiçbir zaman kaçınmayan Türk milletinin organ başı noktasında da gerekli hassasiyeti göstereceğine emin olduklarını söyledi. Türk Kızılay’ı olarak organ bağışı noktasında üzerilerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarının altını çizen Can konuşmasında şunları söyledi; “Bildiğiniz gibi Kızılay bir sivil toplum kuruluşudur. Devletten tek kuruş yardım almadan kendi ayakları üzerinde duran tek kuruluşuz. Başarılı çalışmalarımız ve azmimiz bizim bağışçı sayımızı arttırıyor. Eğer işlerinizde samimi iseniz ve Allah’ın rızasını arzuluyorsanız, bu necip millet sizi bağrına basıyor. Türk Kızılay’ı olarak, kök hücre noktasında ilik nakli noktasında büyük mesafeler kat ettik. Devletimiz bizlere organ bağışı konusunda da bir görev verirse bu görevi de üstlenmeye hazırız.”

ORGAN NAKLİ YASAL DÜZENLEMELER İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR
Programda son olarak söz alan Türk Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, görsel sunumlar eşliğinde organ nakli konusunda teknik bilgiler verdi. Organ naklinin yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirildiğinin altını çizen Türk Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, organ nakillerinin 2238 sayılı çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtti. Kahveci; “Ölmüş bir kişiden organ alınabilmesi için, kişinin yoğun bakım ortamında beyin ölümünün gerçekleşmiş olması gerekiyor. Sonrasında yine kişinin aile yakınlarından gerekli izinlerin alınması gerekiyor. Kişi hayatta iken bir yakınına organ verecekse, bunu 2 tanık huzurunda kendi iradesi ile vermesi gerekiyor. Bu yasa çerçevesinde belirlenen cezai hükümlerle de organ ticaretinin önlenmesi noktasında müeyyideler konularak vatandaşlarımız bu konuda uyarılmıştır. Bir organın bir ölüden temin edilmesi ve onun nakledilecek olan hastaların ameliyathanesinde cerrahın masasına konulması süreci son derece karışık ve meşakkatli bir iş. Burada işlemler son derece şeffaf bir şekilde ilerliyor. Bağışlanan organın hiçbir şekilde ticari bir döngüye girmesi mümkün değil. Bu anlamda vatandaşlarımız gönül rahatlığı içerisinde organ bağışında bulunabilirler” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Türk Kızılayı Genel Sekreteri Hüseyin Can ve Türk Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci’ye etkinliğe verdikleri desteklerden ötürü plaket takdim edildi. 

Program, Türkiye Organ Vakfı Uluslararası Karikatür sergisinin açılışının yapılması ve sergide yer alan çalışmaların gezilmesi ile sona erdi.

Editör: Vitrin Haber