TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Bizler ortak inanç, irfan, medeniyet değerlerine sahip bir milletiz. Bizler, vatan ve bayrak gibi maddi ve manevi unsurları terk edemeyiz. 98 yıl önce batılıların emellerine izin vermeyen milletimiz, yine o günkü kararlılığında devam ediyor" dedi. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri sabah saatlerinde ilk TBMM binasında da kutlandı. Çok sayıda milletvekilinin katıldığı programın açılışında geleneksel olarak Sinop Mebusu Şerif Bey’in ses kaydı dinlendi.

Daha sonra açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Kahraman, ortak vatan ve bayrak vurgusu yaptı. 

Konuşma sonrasında Meclis Özel Defteri'ni imzalayan Kahraman, yazısında 15 Temmuz ve milletin gösterdiği büyük mücadeleden bahsetti. Daha sonra meclis bahçesinde minik seğmenlerin gösterisi izlendi. CHP Milletvekili Mahmut Tanal ve AK Parti Milletvekilli Bayram Özçelik, çocuklara alkışlarla destek verdi. Programa TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bülent Arıç, kuvvet komutanları ve çok sayıda milletvekili katıldı. 

SİNOP MEBUSU MEHMET ŞERİF BEY
Eğitimci, siyaset adamı, milletvekili (D. 1845, Çakıllı köyü / Vize / Kırklareli –Ö. 15 Eylül 1929, Ankara). Meclis kayıtlarında Şerif Bey ve Mehmet Şerif olarak da geçmektedir. Bazı kaynaklarda doğum tarihi 1843, ölüm tarihi ise 1925’tir. Mustafa Efendi'nin oğludur.

Anne adı Adile’dir. İlk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra İstanbul'da Mekteb-i Sultani’den (Galatasaray Lisesi) mezun oldu. 1868'de girdiği Maarif Nezaretinde yükselerek ve Priştine, Sakız, Ankara ve Kastamonu Maarif Müdürlüklerinde bulundu. 23 Ağustos 1899'da Kastamonu Maarif Müdürü iken emekliye ayrıldı.

Kastamonu'da iken millî mücadeleye katılarak TBMM'ye I. Dönem Sinop Milletvekili oldu. 23 Nisan 1920'de Meclisin açılış oturumunu Başkan olarak yönetti. 20 Kasım 1922'de Hilafetin seçimini Meclis adına kutlamak ve kutsal emanetleri teslime memur Meclis Heyetinin Başkanlığını üstlendi. Milletvekilliği sona erince Ankara'ya yerleşti. 15 Eylül 1929'de Ankara’da öldü. Evli ve yedi çocuk babasıydı. Ailesinin bir kısmı “Avcıbaşı”, diğer bir bölümü ise “Avgan” soyadını almıştır.

KAYNAK: Kemal Öztürk / İlk Meclis – Belgesel (1999), Şerif Bey – Mehmet Şerif (TBMM Albümü 1920-2010; 1. cilt, 2010).

BİRİNCİ DÖNEM SİNOP MEBUSLARI
23 Nisan 1920'de toplanan Birinci dönem T.B.M.M.'ne Sinop adına şu Millet vekilleri seçilmiştir: Şerif (Arkan) Bey, Abdullah (Karabina) Bey, Hakkı Hami (Ulukan) Bey, Rıza Namık (Uras) Bey, Şevket (Peker) Bey, İstanbul Meclis-i Mebusanı'nda Sinop Mebusu olan Rıza Nur Bey'de, Meclis-i Mebusan'ın kapatılmasından sonra Ankara'ya gelerek Büyük Millet Meclisi'nin çalışmalarına katıldı. Meclisin ilk geçici başkanlığını da en yaşlı üye sıfatıyla Sinop Mebusu Şerif Bey yürütmüştür. Kurtuluş Savaşı yıllarında "21 Eylül 1923" Sinop matbaasında basılan resmi tebliğin aslı ve tercümesi 
(Basri Özgen' in özel arşivinden alınmıştır)

 
Editör: Vitrin Haber