Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Partisinin İl 5. Kadın Kolları Olağan Kongresi’ne katılmak üzere Sinop’a geldi. Özel uçakla Sinop Havalimanına gelen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, burada protokol tarafından karşılandı. Bakan Yılmaz ardından Sinop Valiliğini ziyaret etti. Valilik girişinde kendisini karşılayan protokolü tek tek selamlayan Bakan Yılmaz, valilik şeref defterini imzaladı. 

Daha sonra Valilik Toplantı salonunda, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Sinop Valisi Hasan İpek ve protokol üyeleri ile bir toplantı gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, toplantı sonrasında basın mensuplarının karşısına geçti. 

SİNOP, İKİLİ EĞİTİME SON VERDİĞİMİZ İLK 14 İL ARASINDA
Sinop’un Türkiye genelinde ikili eğitime son verilen ilk 14 il arasında yer aldığını hatırlatan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sinop’un Türkiye genelinde öne çıkan illerden bir tanesi olduğunu ifade etti. Yılmaz; “Öncelikle sayın valimize, Milletvekilimize ve Eğitim ailemizin Sinop’taki yöneticilerinin temsilcilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Gerçekten Sinop, Türkiye’de eğitimde bugünlerdeki sonuçlarla en öne çıkan illerden bir tanesidir. Sinop, ikili eğitime son verdiğimiz ilk 14 il arasında. 
Geçen yıl Mart ayından bu yana kadar Sinop’ta ikili eğitim yapan hiçbir eğitim kurumumuz yok. Bu, Sinop için artı bir başarıdır. İkili eğitimi kaldıracağız. Başbakanımızın talimatı. Sinop buna uygun. Ne için kaldırıyoruz? Kaliteli bir eğitim için olmazsa olmaz unsurlarından birisi budur. Öğrencileri bir koşuya arka arkaya teneffüssüz birleştirilmiş derslerde sabahın kör karanlığında okula gitmekten kurtardık ve öğleden sonra gelenler için de akşamın kış dönemlerinde biraz da gece karanlığında eve gelmekten de kurtardık. Bundan dolayı da emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

SİNOP, DEVAMSIZLIĞI EN AZ OLAN İLK 5 İL ARASINDA
Konuşmasında Sinop’un devamsızlığı en az olan Türkiye’de ilk 5 il arasında yer aldığını belirten Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bunun da Sinop’taki eğitimin iyi bir noktada olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Yılmaz; “Sinop’ta 32 bin’in üzerinde öğrencimiz var. 3 bin’e yakın öğretmenimiz var. Bizim dönemimizde 460 dersliği Sinopluların hizmetine sunduk. Derslik başına düşen öğrenci sayısı 19’du, 16’ya düştü. Sadece 1 rakamı vermek isterim. Bugün Kore’de, bugün Japonya’da, bugün İngiltere’de derslik başına düşen öğrenci sayısının 17 olduğunu belirteyim. Sinop’ta şuan 16. Türkiye ortalamasında da söylediğim bu ülkelere göre çok çok iyi bir noktada” diye konuştu. 

SİNOP’TA 70 OKULDA DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU AÇTIK

Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Sinop’ta da dershanelerin kapatıldığını ifade eden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu dershanelerin yerine destekleme ve yetiştirme kurslarının açıldığını belirtti. Yılmaz; “Biliyorsunuz dershaneler kapatıldı. Eskiden Sinop’ta da herkes bilir, birçok dershane vardı. Şimdi Sinop’ta da yok, Türkiye’nin birçok tarafında da yok. Eskiden, tüm Türkiye’de dershaneye giden öğrenci sayısı 4 milyonken şimdi 200 bin civarına düştü. Ama istiyoruz ki bu dershane ihtiyacı da olmasın ortadan kalksın. Ne yapalım ihtiyaç yoksa? Bunun için de yetiştirme ve destekleme kursları açıyoruz. Sinop’ta da 70 okulda destekleme ve yetiştirme kursu açtık. Sinop’ta ki 11 bin 600’ün üzerindeki evladımız bu yetiştirme ve destekleme kurslarına giderek kendilerinin eksik olduklarını düşündükleri alanlarda yine eğitim aldılar. Yine bu dönemde evlatlarımızın düzenli sağlık beslenmesi için gereken ücretsiz süt dağıtımı yapıyoruz. Süt programını başlattık. Bu program başladığı andan bugüne kadar 71 bin’in üzerinde öğrencimize 2 milyon 850 bin paket süt dağıttık. Yine biliyorsunuz kuru üzüm dağıtıyoruz. O da işte sağlıklı beslenmelerine katkı olsun diye. Bu programda başladığı andan bugüne kadar, Sinop’ta 22 bin öğrencimize 468 bin’in üzerindeki paketi dağıtmış olduk” dedi.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ÇOK BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Bakanlık olarak okul öncesi eğitime büyük önem verdiklerinin altını çizen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, okul öncesi eğitim oranın her geçen gün arttığını söyledi. Yılmaz; “Okul öncesi eğitime çok büyük önem veriyoruz. Bunu hep iddia ile inanarak söylüyorum. Eğitimde Avrupa’dan çok çok iyiyiz. Tek bir alanda eksik olduğumuz yer var. O da okul öncesi eğitimdir. Biz geldiğimizde okul öncesi eğitim 110 civarındaydı. Geçen yıl 5 yaş için okul öncesi eğitimdeki oranı yüzde 74’e çıkarttık. Şimdi Sinop’ta da yine bu oran civarında ancak İl müdürümüz de Sayın Valimiz de dedi ki normalde bizde olan bütün öğrencilerin hepsi okul öncesi eğitimde. Ancak kayıtları burada olmasına rağmen öğrencileri Sinop’ta bulamadıklarımız var. Yani yaşlı babaanneleri ile yaşlı anneleri babalarıyla İstanbul’a veya ülkemizin bir başka yerine gidenler var. Yoksa Sinop’taki mevcut olanlar hemen hemen hepsi okul öncesi eğitime kavuşturduk diyebiliriz. 
Bu aziz Türk Milleti’nin her bir bireyi, kendisine sığınan kendisinde kendi evinde bahçesinde yangın olduğu için ülkeye sığınmak zorunda kalan Ülkelilere büyük bir hali cenablık gösterdi yardım destekte bulundu. Bu kapsamda Sinop’ta olan 281 bin yabancı uyruklu öğrenci bizim okullarımızda eğitim görüyor. Onlar içinde de Sinop’ta şu anda Eğitimimizin dışında kalan kimse yoktur” diye konuştu.

ÇOCUĞUNU OKULA GÖNDEREN ANNEYE PARA YATIRIYORUZ
Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okula devamlılığı teşvik etmek amacıyla, çocuklarını okula gönderen annelerin hesaplarına bakanlıkça para yatırıldığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu kapsamda Sinop’ta da 21 milyon 500 bin TL’nin üzerindeki bir miktarın annelerin hesabına yatırıldığını ifade etti. Yılmaz; “Yine biliyorsunuz fırsat eşitliğini sağlamak için okula devamlı teşvik etmek için annelere şöyle bir çağrıda bulunmuştuk; Lütfen evlatlarınızı düzenli olarak okula gönderin. Gönderdiğiniz okul öncesi eğitim dahil. Okul öncesi eğitim ve ilkokulda ve ortaokulda gönderdiğiniz her erkek evladınız için size 35 lira, kız evladınız iççin 40 lira. Liseye gönderdiğiniz her erkek evladınız için 50 lira, kız evladınız için 60 lira para yatıyor. Türkiye’de bu miktar yaklaşık 6 milyar TL’ye yaklaştı. Sinop’ta da 21 milyon 500 bin TL’nin üzerindeki bir miktarı annelerimizin hesabına yatırdık. 7 Milyon’un üzerinde ücretsiz kitap dağıttık. Bütün okullarımızda yani ortaokullarda, liselerde ve meslek liselerinin hepsinde akıllı tahtalarımız var. Etkileşimli tahta ne söylerseniz söyleyin. Önümüz de ki dönemlerde inşallah ilkokullarımızda dahil bu sistemi de yaygınlaştıracağız. Ne için Eğitimin kalitesini arttırmak için. Zaten bugün eğitimde Türkiye’de kalite konuşuluyorsa alt yapının büyük ölçüde çözümlenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Eskiden okul istenirdi şimdi okul değil daha kaliteli bir eğitim isteniyor. Bu da Türkiye’nin geldiği noktayı göstermesi açısından önemlidir” dedi. 

OKUMA YAZMA SEFERBERLİĞİ KAPSAMINDA SİNOP’TA 134 KİŞİ KURSA GİDİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından ülke genelinde başlatılan okuma yazma seferberliğine Sinop’tan da katılımın sağlandığını kaydeden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu kapsamda Sinop’tan 134 kişinin okuma yazma kurslarına katıldığını belirtti. Yılmaz; “Tüm bunların yanında biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımız ve eşleri Muhterem Hanım Efendi’nin başlattığı okuma yazma seferberliği vardı. Normalde erkeklerde okuma yazma oranı yüzde 99’larda. Hanımlarda ise yüzde 94 oranında. Ama Türkiye’de 2 milyon 400  bin gibi bir okuma yazma bilmeyen kardeşimiz olduğu kayıtlara göre ifade ediliyordu. İnşallah bu programımız en iyi şekilde devam ediyor. Kısa bir süre içerisinde inşallah Türkiye’deki bütün okuma yazma bilmeme oranını sıfır’a yaklaştıracağız. Sinop’ta söylenen husus, merkezdeki 575 kişi bu kapsamda var. 134 kişi kursta diğerleri de Sinop’ta olsa kursa alacağız. Ama Sinop’ta değil diyorlar. Muhtemelen yaşı biraz daha 60’ın üzerinde olup da bir şekilde evlatları veya başka bir nedenlerle il dışında olanlar. Ama toplam sayımız 8 bin civarında. Onu da söylemek isterim” diye konuştu. 

MİLLİ EĞİTİM YATIRIMLARI HIZLA YÜKSELİYOR
Sinop’ta yapımı devam eden ve tamamlanan pek çok milli eğitim yatırımı olduğunu sözlerine ekleyen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yatırımların artarak devam edeceğini söyledi. Yılmaz; “Bu yıl inşallah okullarımız tamamlanmış durumda. Siz de takip ediyorsunuzdur. Turizm Otelcilik Meslek Lisesi’nin açılışını yapacağız. Herkesin gidip görmelerini isterim. Bende gördüm. Aynı zamanda 16 derslikli ve 200 kişilikte pansiyonu var. Yine Denizcilik Meslek Lisesini açıyoruz. 16 derslikli ve yanında 200 kişilikte pansiyonu var. Yine İmam Hatip Ortaokulunu açıyoruz. 18 derslikli ve 300 pansiyon var. Dolayısıyla bunları açacağız. Okul öncesi eğitim 6 derslikli ihalesi yapıldı. Yer teslimi yapılıyor inşallah. Rehberlik araştırma merkezi inşaatı bitmek üzere. Yine Sağlık Meslek Lisesi yapıyoruz. 24 derslikli ve 200 kişilik pansiyon ve kapalı spor salonu olacak inşaatı başladı. 2019-2020 Eğitim Öğretim yılına devam edecek. 17 projemiz devam ediyor. Yine Ayancık’a Halk Eğitim Merkezi ve Meslek Lisesi ve İmam Hatip Ortaokulu yapıyoruz. Belediye başkanımıza da bundan dolayı teşekkür ediyoruz. Çünkü bu okulların arazilerinin yerlerini Belediye Başkanımız daha geniş bir şekilde veriyor. Biz de olanları da biz Belediye Başkanımıza devredeceğiz” dedi.
Bakan Yılmaz açıklamalarının ardından, Partisinin İl 5. Kadın Kolları Olağan Kongresi’ne katılmak üzere Valilikten ayrıldı. 

Ziyarette Vali Hasan İpek, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, Sinop’a özgü gemi maketi olan kotra hediye etti. 

 
Editör: Vitrin Haber