Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Sinop'a kadar ulaşan Sinop Dağalgaz Hattının Bafra-Kızılırmak kesiminde devam eden çalışmalarını yerinde inceledi.

Beraberinde ki İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Osman Coşkun, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, Valilik Yatırım Danışmanı Hayati Yaşar, Basın Halkla İlişkiler Müdürü Hakan Şimşek ve basın mensuplarıyla birlikte il olarak Yakakent'te ki BOTAŞ'a ait şantiye ofisini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Vali Köşger ardından da Sinop ve Bafra şehir içi dağıtım işini üstlenen Akmercan Delta Doğalgaz şirketine ait olan ve Sinop doğalgaz hattının başlangıç noktasında bulunan Bafra'da ki basınç düşürme istasyonunu gezdi.  


sinop doğalgaz boru hattı vali köşger mayıs 2014 paylaşan: vitrinhaber

Zor ama başarılı bir geçiş oldu
Bafra'dan başlayan ve Sinop'ta sona eren 112 bin 632 metre uzunluğundaki doğalgaz hattının Sinop'a ulaştığının altını çizen Vali Köşger, şehiriçi dağıtım işini alan ilgili firmanın lisansının onaylanması ardından Sinop'ta 18 aylık süreçte doğalgaz kullanımına başlanabileceğini söyledi. Vali Köşger; "Bu gün şu anda bulunduğumuz mevki itibariyle Sinop'un doğalgaza kavuşması noktasında Kızılırmak geçişinin sağlandığı ve Sinop'a verilecek doğalgazın bağlantı noktasında bulunmaktayız. Geçtiğimiz günlerde Kızılırmak geçişi Sinop'a doğalgaz ulaştırma noktasında engel teşkil ediyordu. 370 metrelik alan sorunsuz şekilde geçilmiş oldu. Sinop'a doğalgaz verme noktasında ki en büyük handikap ortadan kalkmış oldu. 

Çalışmalar yüzde 92 tamam
Yüzde 92 seviyesinde BOTAŞ tarafından Sinop'a gelecek olan doğalgaz ile ilgili inşaat tamamlanmış durumda. Yüzde 8'lik bir kısım kaldı. Önümüzde ki 3 aylık periyotta daha çok kontrol ve testlerle ilgili yüzde 8'lik çalışmalar tamamlanacak. Bundan sonra ki aşama da geriye, Sinop'un şehir içi dağıtımı ile ilgili Ak Marcan firmasının yapacağı çalışmalar kalıyor. 18 aylık bir periyotta da Ak Mercan firması Sinop'a doğalgazı ulaştırmış olacak. Bulunduğumuz noktada Samsun-Bafra şehir içi dağıtımının yapıldığı bu tesis gibi bir tesis Sinop'a yapılacak. 240 günlük bir süre içerisinde tesis tamamlandıktan sonra Sinop'a doğal gaz verilmeye başlanmış oyacak. Kızılırmak geçişi ile çok önemli bir aşama geçilmiş oldu. Önümüzde ki günlerde bu şehir içi dağıtımla ilgili şirketin lisans onayı da gerçekleştikten sonra proje start almış oyacak.
     
5 yıl içinde tüm yatırım tamamlanacak 
Akmercan Deltagaz Bölge Müdürü Mustafa Sezen ise ilk doğalgaz kullanımını 18 ay sonra olacağını, ilk 5 yıl içerisinde tüm yatırımın tamamlanacağını söyledi. Şirketlerinin 30 yıl boyunca doğalgaz dağıtımı, işletme ve aboneye doğalgaz satışını kendilerinin gerçekleştireceklerini belirten Sezen şunları kaydetti; "Doğalgaz dağıtım ihalesi 2013 yılında gerçekleştirildi. İhaleyi Akmercan Deltagaz grubu ihaleyi aldı. İkinci aşamada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ihalenin onayı gerekiyor. Bu onay da gerçekleştirildi. Bu aşamadan sonra şirketimizin dağıtım lisansı alabilmek için EPDK'ya başvurması gerekiyordu. Biz bu başvuruyu yaptık. Dağıtım lisansı için yaptığımız başvuru lisansı EPDK'nın kontrolünde. Bu aşamadan sonra bizim beklentimiz EPDK'nın bu başvuru dosyasını onaylaması ve onaylandığı tarih start tarihimiz olacak. Bu tarihten sonra da 18 ay içerisinde doğalgazı biz Sinop ve Gerze'ye ulaştıracağız. Muhtemelen 2015'i 2016'ya bağlayan kış Sinop halkı doğalgaz kullanabilecek.

BOTAŞ Saha Kontrol Amiri İclal Yangın'da çalışmalar hakkında teknik bilgi verdi.  Vali Yavuz Selim Köşger, Akmercan Delta Doğalgaz şirketine ait Bafra'da ki basınç düşürme istasyonununda ki işçilere baklava ikramında bulundu. 
Editör: Vitrin Haber