İki yıl önce yakalandığı lösemi hastalığı nedeniyle Ankara'da tedavi gören 6 yaşındaki Çınar'a uygun ilik bulunabilmesi için Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti ve Sinop Belediyesi öncülüğünde, STK’lar, sendikalar ve kamu kurum kuruluşlarının da desteği ile kök hücre bağışı kampanyası başlatıldı. Kampanya kapsamında geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İskele meydanında düzenlenen toplantıya Sinop Belediye Başkan Vekili Hüseyin Minoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Sönmez, İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, CHP Merkez İlçe Başkanı Mustafa Tolga Kara, Kızılay Samsun Bölge Kan Merkezi Yöneticisi Dr. Muhsin Yıldırım, Kızılay Sinop Şube Başkanı Kemal Albayrak, Kızılay yönetimi, STK temsilcileri, meslek odalarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

BUGÜN ÇINAR’A UMUT OLABİLMEK İÇİN BURADAYIZ
Programda bir konuşma yapan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Çınar gibi ilik nakli bekleyen hastalar için tüm Sinopluları bağışta bulunmaya davet etti. Demirel; “Belediye ve Cemiyetimiz öncülüğünde anlamlı bir kampanyaya imza atmak istedik. Bize Çınar ile ilgili bilgi ilk geldiğinde sadece haber yapılması rica edilmişti. Ancak biz bunun sadece haberle kalmaması gerektiğini düşündük. Bu durumun STK’lar, meslek odaları, sendikalar ve kamu kurumları ile birlikte hareket edilmesi halinde hareket edilmesi durumunda daha hızlı çözüme ulaşacağı kanaatine vardık. Bu anlamda bugünkü organizasyonu düzenledik. Organizasyonumuza katılan herkese teşekkür ediyorum. Öncelikle şunu söylemek istiyorum; Çınar evladımızın ailesinin sizlerden maddi hiçbir beklentisi yok. Onların sadece birkaç damla kana ihtiyacı var. Biz bugün Çınar’a umut olabilmek için buradayız. Bu dünyayı biz kirlettik, Çınarları yaşatmak da bizim görevimiz. 

Kızılay sağ olsun bölge müdürlüğü olarak mesaisini Sinop’a taşıdı. İskele meydanına konuşlandırdığı aracında hafta sonuna kadar burada sizlerin bağışlarınızı kabul edecek” dedi.

SİNOP BELEDİYESİ OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ
Programda daha sonra söz alan Sinop Belediye Başkan Vekili Hüseyin Minoğlu, böyle anlamlı organizasyonların bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Minoğlu; “Türk Kızılay’ının kök hücre çalışmalarının bir etabının da ilimizde yapılıyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Gelen misafirlere de belediyemiz adına hoş geldiniz diyorum. Bu tür çalışmaların, umut bekleyen hastalarımıza bir derman olması en büyük dileğimizdir. Biz de Sinop Belediyesi olarak her türlü gayreti bu çalışmalarda göstereceğiz. Bu organizasyonu düzenleyen ve düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KAN ACİL DEĞİL SÜREKLİ İHTİYAÇTIR
Programda son olarak söz alan Kızılay Bölge Kan Merkezi Yöneticisi Dr. Muhsin Yıldırım da kan bağışının önemine değindi. Kaynağı sadece insan olan kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu hatırlatan Kızılay Bölge Kan Merkezi Yöneticisi Dr. Muhsin Yıldırım, vatandaşlara kan bağışı yapmaları çağrısında bulundu. Yıldırım; “Bugün 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti ve Sinop Belediyesinin kamuoyuna anlamlı bir faaliyet olarak düzenlediği bir çalışma çerçevesinde bu çalışmanın bir paydaşı olan Kızılay olarak bugün buradayız. Kızılay Samsun Bölge Müdürlüğü olarak, Sinop, Amasya, Ordu, Samsun ve Tokat illerini içeren Orta Karadeniz Bölgesinde tüm sağlık kuruluşlarında tedavi gören insanlarımızın kan bileşeni ihtiyaçlarını, gönüllü olarak kan bağışı yağan bağışçılarımızın bağışladığı kanlar sayesinde karşılıyoruz. Bildiğiniz gibi kan, kaynağı sadece insanda olan bir meta. O sebeple, insanlar kan bağışında bulunmalı ki, ihtiyaç sahiplerine ulaşabilsin.  Bunun için biz her zaman şunu söylüyoruz; kan acil değil sürekli ihtiyaçtır. Kimin ne zaman ne kadar kana ihtiyacı olduğunu bilemeyiz. Ama her zaman birilerinin kana ihtiyacı olduğunu biliyoruz. O yüzden bizler de uygun zamanlarımızda kan bağış noktalarına giderek, kan bağışında bulunalım. Bu bağışı 18-65 yaş aralığında ve 50 kg ağırlığında olan herkes yapabilir” diye konuştu.

TÜRKÖK HASTALARA UMUT OLDU
Konuşmasında 2014 yılında uygulamaya başlana n TÜRKÖK hakkında da bilgiler veren Kızılay Bölge Kan Merkezi Yöneticisi Dr. Muhsin Yıldırım, uygulama kapsamında 540 binin üzerinde bağışçı adayının kaydı yapıldığını ve bu çalışmalar başladıktan sonra binin üzerinde nakil bekleyen hastanın doku uyumunun tespit edilerek binin üzerindeki hastaya nakil gerçekleştiğini ifade etti. Yıldırım; “Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılay’ı arasında TÜRKÖK adında bir çalışma başlatıldı. Ülkemizde şuan 80’e yakın merkezde tedavi gören yaklaşık bine yakın kök hücre nakli yani halk arasında bilinen ismi ile kemik iliği nakli bekleyen hastalarımız var. Bu hastalarımızda bir tanesi de bugün buraya toplanma amacımızın temel aktörü olan Çınar evladımız. Bu hastalarımızın tedavilerinde kemik iliği nakline ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyacın karşılanması için ise onların dokusu ile uyumlu bağışçıların olması gerekiyor. Bu açıdan ülkemizde bir data oluşturmak zorundaydık. Böylelikle kök hücre ihtiyacı olan kişilerin dokusu ile uyumlu kişileri bulabiliyoruz. Bu açıdan TÜRKÖK projesinde imzalar 2013 yılında atıldı ve 2014 yılından itibaren kök hücre bağışçısı olmak isteyen insanlarımızın bağış kayıtlarını almaya başladık. Şuan 540 binin üzerinde bağışçı adayının kaydı yapıldı. Bu çalışmalar başladıktan sonra binin üzerinde nakil bekleyen hastanın doku uyumu tespit edildi ve binin üzerindeki hastaya nakil gerçekleşti. Biz bugünkü yapılan anlamlı etkinlikte kamuoyuna bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Bugün kök hücre nakli bekleyen binlerce hastamız var. Bunlardan bir tanesi de Çınar evladımız. Bugün kök hücre nakli bağışçısı olma başvurusunda bulunan vatandaşlarımız, yarın herhangi bir uyum olduğu zaman bu bağıştan vazgeçebiliyorlar. Bu yüzden bu başvuruyu yapmadan önce lütfen iyi düşünün. Çünkü bu vazgeçiş ilik bekleyen hastalarımızın umutlarını yerle bir ediyor” diye konuştu.

HAFTA BOYUNCA BAĞIŞLARINIZI BEKLİYORUZ
Kızılay olarak 1 hafta boyunca Sinop iskele meydanında konuşlandırdıkları kan bağış aracında, kan ve kök hücre bağışlarının kabul edileceğinin altını çizen Kızılay Bölge Kan Merkezi Yöneticisi Dr. Muhsin Yıldırım, bu bağışların Çınar ve Çınar gibi ilik nakli bekleyen binlerce hastaya umut olacağını belirtti. Yıldırım; “Biz Kızılay olarak bu hafta süresince, hafta sonu da dahil olmak üzere, sahilde bulunan aracımız ile 16-24 saatleri arasında sizlerden gelecek olan hem kan hem de kök hücre bağışlarını kabul ediyor olacağız. Biz bu konuda el ele verelim ve örnek bir çalışmayı hep beraber hayata geçirelim. Bu çalışmada emek veren tüm bileşenlere teşekkür ediyorum. Umarım, Çınar evladımıza en kısa zamanda, onun dokusuyla uyumlu bir bağışçı bulunur ve sağlığına kavuşur. Çınar evladımız gibi nakil bekleyen binlerce hastamız için de aynı dilek ve temennilerimiz geçerli. Bu çalışma nakil bekleyen binlerce hastamız için de umut olacak” dedi. 


 

Editör: Vitrin Haber