Geçtiğimiz günlerde kaçak pansiyonlara belediye tarafından göz yumulduğuna ilişkin açıklaması ve savcılığa yaptığı suç duyurusuyla gündeme gelen Türkiye Otelciler Dernekleri Federasyonu (TUROFED) Sinop İl Temsilcisi Ali Yılmaz'ın sahibi bulunduğu otelinin önündeki plaj için belediye, tebliğ yazısı gönderdi. Yazıda kanun gereği kıyıların, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğu belirtilerek, varsa kıyıya erişimi engelleyecek çit, duvar gibi yapıların kaldırılması, aksi takdirde yasal işlem yapılacağı bildirildi. Olaya işletme sahibi Ali Yılmaz, yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Yılmaz, önce kurumların plajları, halk plajı haline getirmesini istedi. 

KAMUYA AÇIK OLAN KIYILAR İŞLETMELER TARAFINDAN İŞGAL EDİLDİ
Sinop Belediyesi tarafından yapılan tebliğde şu ifadelere yer verildi: Son zamanlarda sık sık Belediye Başkanlığımıza ve Sinop Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gelen şikayetlerde kamuya açık olan kıyıların sahillerde bulunan işletmeler tarafından eşitli yöntemlerle kapatıldığı ve işgal edildiği bildirilmiştir. 

KIYILAR HERKESE AÇIKTIR
3621 Sayılı Kanunun 5'inci Genel Esaslar Başlık ve maddesinde "Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır.
Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelik kamu yararı gözetilir" denmektedir. Yine 3194 sayılı İmar Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu gereği belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeki uygulamalarda yetki ve sorumluluk ilgili belediyesinde bulunmaktadır.

Yukarıda yazılı hususlar doğrultusunda faaliyet göstermiş olduğunuz işletmenizde 3621 sayılı Kıyı Kanunu gereğince halka açık kıyılarda kıyıya erişimi engelleyecek çit, duvar, hendek vb engellerin var ise kaldırılması, yeni halka açık plajlardaki haksız ücret uygulamalarına son verilmesi, işletmeye ait şezlong, şemsiye vb. malzemelerin plajlarda bırakılarak plajların işgal edilmemesi, aksi takdirde ilgili kanunlar çerçevesinde işyeriniz hakkında gerekli yasal işlemin yapılacağını bilgilerinize rica ederim"

ALİ YILMAZ'DAN TEPKİ 
Bu arada TUROFED Sinop İl Temsilcisi ve işletme sahibi Ali Yılmaz yaptığı açıklamada, yapılan tebliğe tepki gösterdi. Önce kurumların parayla giriş sağladığı plajları halk plajına dönüştürmesini isteyen Ali Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bu duyuruyu hem Antik Otel yöneticisi hem de Karadeniz Turizm İşletmeleri Derneği (KATİD) ve bağlı olduğu üst kuruluş (TUROFED) Sinop İl Temsilcisi olarak yapıyorum. Sinop’ta giderek başta belediye olmak üzere bazı yöneticilerde ve çalışmayan, bu konuda hiçbir bilgisi olmayan, çalışan ve üretene düşman, Sinop halkında bir turizm ve otel düşmanlığı oluştuğunu esefle müşahede ediyoruz. Kaçak pansiyonlara görevini yapmayıp müsamaha gösteren belediye, biz otellere kumdan şezlong ve şemsiyeleri kaldırın, yoksa ceza yazarım diye tebliğ gönderebiliyor. Güzel kardeşim, kumun kamunun olduğunu ben de biliyorum. Ben benim yerimden girenden ve benim yerimdeki duş, tuvalet, temizlik ve çeşme gibi yaptığım hizmetlerden para alıyorum. İstersem girişleri tümüyle kapatır otelimin içinden geçirmem. Benim otel misafirim halk değil mi? T.C. vatandaşı değil mi? Kuma bir şezlong ve şemsiye koyup güneşlenme hakkı yok mu? Bu nasıl bir uygulamadır? Ayrıca milli emlak her yıl benden neden 8 – 10 bin TL ecri misil alıyor?

ŞİDDETLE KINIYORUM
Antalya, Akdeniz, Bodrum, Ege başka bir ülkede de Sinop başka bir ülkede mi? Sinop başka bir ülkenin kanunlarına tabi? Haberlerde okuyoruz. Antalya belediyesi koskoca Konyaaltı plajını Hülya Koçyiğit’in damadına kiralayabiliyor. Bodrumda bütün plajlar kiralanmış, 200 – 300 TL’ye kadar giriş ücreti alıyorlar. Bu nasıl iştir? Onlarınki mi kanunsuz, yoksa oralardaki kanun Sinop’ta işlemiyor mu? Sinop’ta ise bazı yöneticilerin de halkın da gözü bizim temizlediğimiz, düzenlediğimiz, çağdaş insanlara yakışır hizmet verdiğimiz plajlara kendi yerimizden geçenlerden aldığımız 10 TL’ye takılmış. Bu turizm düşmanlığı değil de nedir? Bu turizm ve otel düşmanlarını şiddetle kınıyorum.

BİZ BAKMAZSAK ÇÖPLÜK OLUR
Bu tür yerlere biz bakmaksak kim bakacak, temizleyecek? Sokakları temizleyemeyen belediye mi? Benim evim Beyaz Ev’in ilerisinde. Önümüz resmen çöplük oldu. Leş gibi kokuyor. Sivrisinek yuvası. Belediyenin tüm ikazlarımıza rağmen ilgilendiği bile yok. Şimdi gelelim asıl meselemize. 'Fakir, dar gelirli, giriş ve şezlong parası veremeyen, denize girmeyecek mi?' söylemine. Bunu ben mi düşüneceğim kardeşim? Bu benim görevim mi? Şart mı Antik Otel’in içinden geçip denize girmek? Kamu kurumları ve belediyenin görevleridir bunlar. İsterlerse çaresi de çaresi de çok kolay.

ÖNCE KURUMLAR HALK PLAJINA ÇEVİRSİN
Karakum Özel İdare plajını ücretsiz halk plajı yapın. Ormanın altını halk plajı yapın. Belediye yuvam tesisleri ve Kayser koltuğu plajını halk plajı yapın. Mobil plajını halk plajı yapın. Beyaz evden DSİ’ye kadar dünya kadar kumsal var. Düzeltin, temizleyin, duşunu, tuvaletini, temizliğini yapıp ücretsiz halk plajı yapın. DSİ kamu kurumu değil mi, plajını ücretsiz halk plajı yapsın. Bunlar sizin göreviniz. Turizme ve otelcilere düşmanlık yapacağınıza bunları yapın da biz de sizi alkışlayalım.
 

Editör: Vitrin Haber