Sinop'ta 2 bin 800 askerimizin şehit edilmesiyle sonuçlanan Rus Baskınının 168. yılında aziz şehitlerimiz yad edildi.

Sinop Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile çeşitli kurumların organizesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında ilk program 26 Kasım Cuma günü Alaaddin Camisinde gerçekleştirildi. Cuma Namazı öncesinde şehitlerimizin ruhuna ithaf edilmek üzere Mevlid-i Şerif okutuldu.  

Anma programı kapsamında Cuma Namazı sonrasında saat 13:30'da Deniz Şehitleri Hacı Ömer Camii yanında bulunan Deniz Şehitleri Çeşmesi önünde 30 Kasım 1853’te yaşanan Sinop Deniz Felaketini anlatan resim sergisi açıldı. Vatandaşlar felaketin yıl dönümünü anlatan ve ünlü ressamların çizdiği resimleri gezerek, o kara günü bir kez daha hatırladı. 

Etkinlikler kapsamında son tören 30 Kasım Salı günü deniz şehitliğinde düzenlendi. İtfaiye Karşısındaki deniz şehitlerinin kemiklerinin muhafaza edildiği şehitlik anıtına Sinop Valiliği, Sinop Belediye Başkanlığı, Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çelenklerinin sunulmasıyla başlayan törende daha sonra askeri tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla devam eden törende Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Cenk Demir, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

168 yıl önce yaşan büyük felakette yüzlerce Osmanlı denizcisinin şehit düştüğünü belirten Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Cenk Demir, muharebenin Avrupa kamuoyuna Rus hunharlığı şeklinde yansıdığını söyledi. Demir; “168 yıl önce 30 Kasım 1853 tarihinde Sinop’ta yaşanan felaket, 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı’nın diğer bir adıyla Kırım Harbi’nin önemli kırılma anlarından birisidir. Ruslar 30 kiloluk topları ve üç ambarlı gemileriyle Osmanlı donanmasına karşı korkunç bir ateşe başladı. An itibarıyla dünya deniz savaşları tarihinde yelkenli ahşap gemilerin rol aldığı son çarpışma ve gülle yerine patlayıcı mermilerin yani humbaraların kullanıldığı ilk çarpışmaya Sinop ev sahipliği yapıyordu. Bir buçuk saat içerisinde muharebenin sonucu belli oldu. Sinop Limanı’nda bulunan Osmanlı filosu, bir vapur dışında tamamen imha edildi. Maalesef bir tarafında derin deniz, bir tarafında ateş olan yüzlerce Osmanlı denizcisi de şehit düştü. Türk donanmasındaki asker mevcudu kaynaklara göre farklılık göstermekle birlikte ortalama 3 bin kişiydi ve bu bahriyelilerin 1900 ila 2 bininin şehit olduğu ifade edilmektedir. Muharebenin sonucu belli olmasına rağmen Rus filosu kumandanı ateşkes emri vermedi. Ruslar merhametsizce gülle, humbara ve yağlı paçavralar atmaya devam ederek, Sinop Kalesi’nin içerisinde yer alan Türk mahallesini de yaktı. Muharebe Avrupa kamuoyuna Rus hunharlığı şeklinde yansıdı” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından deniz şehitliğinde düzenlenen program sona erdi.
Törene; Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop Cumhuriyet Savcısı Abdurrahim Uçan, İl Emniyet Müdürü Cahit Şahin, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl, Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Reyhanlıoğlu, Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen ile kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Buradaki tören sonrasında protokol üyeleri 1853 Sinop Deniz harbi sırasında şehit olan Riyale (Amiral) Hüseyin Paşa'nın Seyit Bilal Camii avlusunda bulunan kabrini ziyaret etti.