Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl ve İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu Sinop il merkezine 44, ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki su kaynağını yerinde inceledi, köy muhtarı Fikri Uyanık'tan bilgi aldı. Genel Sekreter Çınkıl suyun tahlil edilmesini istedi. 

Suyun bölge için büyük önem taşıdığını belirten Köy Muhtarı Fikri Uyanık, kaynağın etrafından yapılacak düzenleme ile yaşatılarak gelecek nesillere aktarımı konusunda yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. 

Fikri Uyanık: "Bu su köyümüzün maden suyu. Bölgemizin şifalı kaynak suyu. Bu su hazmı kolaylaştırıyor ve ayak mantarlarına iyi geliyor. Bazı insanların ayaklarındaki mantarlar rahatsızlığına şifa bulduğunu biliyoruz. Suyun kükürt ve demir ihtiva ettirdiğini biliyoruz. Ne kadar terli olursan iç asla dokunmuyor. Eskiden meşrubat yoktu. Ramazan aylarında Gerzeliler Acısu olmadan iftar sofrasına oturmazdı. İnsanlar acı suyu alabilmek için sıraya girerlerdi. Büyüklerimiz illaki iftar zamanı bu sudan içmeden iftar yapmazdı. Ben gençliğimde özel fıçılar yaptırdım ve bu maden suyunu ilçede satıyordum. Acısu dan çok ekmek yedim. Ama şimdilerde yeni teknolojiyle ve birçok içecek türünün piyasaya çıkmasıyla köyümüze ait maden suyunun eski tanınırlığı biraz azaldı" dedi. 

ACI SU EFSANESİ
Suyun efsanesi hakkında bilgi veren Muhtar Fikri Uyanık: "Bölgemizde biliyorsunuz Çeçe Sultan hazretleri meftun bulunuyor. Çeçe Sultan'ın Sinop'ta yatan Seyyid İbrahim Bilal Hazretlerinin kardeşi olduğu rivayet edilir. Bir rivayete göre de Seyyid İbrahim Bilal Hazretlerinin şehit olduğunu duyan Çeçe Sultan değneğini yere vurduğunda bu acı sunun çıktığına inanılır. Bunun efsanesi de bu olaydır" diye konuştu.

Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl suyun tahlil edilmesini isteyerek, kaynağın ilçe için tarihi bir öneme de sahip olduğunu söyledi. 

İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu'da eski yıllardan bu yana Acısu kaynağının sadece Gerze için değil tüm bölge için büyük değere sahip olduğunu belirterek, kaynağın daha iyi şartlarda bölge halkına hizmet vermesi için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.
Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl ve İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu inceleme ardından kaynaktan su içti.

Editör: Vitrin Haber