Sinoplu İşadamları Derneği (SİAD) Sinop Şube Başkanı Yasin Karagül, mahkeme kararıyla iptal edilen Sinop imar planı ve sonrasında yaşanan süreci değerlendirdi, hazırlanacak planla ilgili tavsiyelerini sıraladı. 
Karagül, SİAD Sinop Şubesi olarak, kentte yaşayan halkın, ticari faaliyet sürdüren kişilerin, mühendislerin, kamu görevlilerin önerileri doğrultusunda ortaya çıkan görüş önerisini Belediye Başkanlığına sunduklarını söyledi. 

İMAR PLANI TURİZM VE EĞİTİM ODAKLI OLMALI
Bu süreçte çalışmaların sağlıklı ve hızlı bir biçimde tamamlanması gerektiğini kaydeden Yasin Karagül: "Sinop ilimiz, turizm ve eğitim odaklı imar planı çalışmaları yapılmaktadır. Çalışmaların devam ettiği bu aşamada özellikle ticarete ve sosyal hayata büyük bir etki eden bu sürecin ilimizi ve  ilimizde yaşayanları derinden etkileyeceği şüphesizdir. Yapılacak bu çalışmalarda Sinoplu İş Adamları Derneği Sinop Şubesi olarak belirteceğimiz hususların plan müelliflerinin dikkati doğrultusunda, bu ve bunun gibi projektörlerin Sinop adına fayda sağlayacağı, çalışmanın en sağlıklı şekilde ve ivedilikle bitirilip, aksi halde mevcut ekonomik durumdan etkilenen Sinop ticaretinin kat ve kat zarara uğrayacağı da göz önüne alınmalıdır" dedi. 

DOĞAL VE YEŞİL ALANLAR UNUTULMAMALI
 Günümüzde ekolojik bir planlamanın fiziki planlamadan daha sürdürülebilir olduğuna dikkat çeken Karagül sözlerini şöyle sürdürdü: "Kentsel sürdürülebilir ve bütüncül ekolojik yaklaşım, kentin tüm bileşenlerine entegre edilebilmesi gereklidir. Doğal ve yeşil alanların yoğunluğunun arttırılması. Mevcut yeşil alanların koridor şekline getirilecek planlamanın yapılması ve ortaya çıkacak bu alanlardaki ticari bölgelerin  ise şehrin balıkçılıkla anıldığının unutulmaması gerekmektedir. 

Kentte, ekolojik faydalar, ekonomik faydalar üretir, ekonomi de ekolojik ve sosyal faydaları destekler. Bu şekilde bütün birimler birbiri ile bir fayda zinciri kurmaktadır. Kentsel açık-yeşil alanlar, kentsel ekosistem örüntüleri içinde yeşil doku hücreleri gibidir. Kent dokuları arasında çocuk oyun alanları, spor ve oyun alanları, ev bahçeleri, kent parkları, semt parkları, mahalle ve cep parkları, meydanlar, yaya bölgeleri, çay bahçeleri, çatı bahçeleri, alternatif diğer alanlar gibi ve kentin yakın çevresinde botanik bahçeleri, hayvanat bahçeleri, bölge parkları, golf alanları, sergi ve fuar alanları, hobi bahçeleri, tema bahçeleri gibi yer alan alanlar, yeşil alan dokusunun birer ekolojik hücreleridir. 

Yeşil alanlar, ekolojik dengenin korunması ve sağlıklı kentlerin oluşması için ekolojik işlevleriyle, kentlinin günlük yaşamla birlikte gelen stres ve birikimlerinden kurtularak yenilenmesine olanak sağlayan rekreasyonel ve görsel işlevleriyle ve özellikle kent arazi kullanımına getirdiği ekonomik işlevleri ile günümüzde kent planlamasında göz ardı edilmemesi gereken unsurlardan birisi konumundadır.

ŞEHRİ NEFES ALIR HALE GETİRMEK 
 Kültürel tarihi ve arkeolojik koruma ve geliştirme ana planı ile tarihi değere sahip yapıların gün yüzüne çıkarılarak şehrin dokusunu ve yapısını , tarihi dokuya uygun bir hale getirme eyleminde bulunmak şehri nefes alır hale getirmeye ve yeşil alanların ortaya çıkacağı gibi turizm ve kültür alanında yapılacak çalışmalara yol açacaktır.
Mevcut ve yapımı planlanan binaların tarihi dokuya fiziki ve görsel olarak zarar veren yapılar olmaması, mevcut olanların ise ivedilikle gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir. 

İŞ YERLERİ VE SANAYİ GELİŞİM ALANLARI DİKKATE ALINMALI  
İş yeri merkezleri ve sanayi gelişlim ana planı dikkatle göz önüne alınması gereken bir husustur. İlimizde ticaret yapılan cadde ve sokaklar sektörel olarak yer yer değişkenlik gösterdiği ortadadır. Mevcut alışveriş kültürünün yaşandığı bu cadde ve sokaklarda, ağırlıklı olarak hangi sektör ticari faaliyet sürdürüyor ise o faaliyete uygun yaya ve araç trafiği planı uygulanmalıdır.
Cadde ve sokakların tasarımında, mevsimsel olarak değişkenlik gösteren faktörler göz önüne alınarak caddeye düşen güneş ışığı, rüzgâr ve yağmur gibi etkenlerin göz ardı edilmeden yaya ve araç trafiği düzenlemelidir. Şehrin sosyo-psikolojik yapısına uygun tasarlanması gereken bir insan trafiği var olup bu trafiğin titizlikle incelenmesi gerekmektedir. 

YENİ YERLEŞİM ALANLARI 
İlimizin yeni yerleşim yerlerine doğru taşınma aşamasında olduğu ve bu şekilde konutlaşmanın olduğu ortadadır. İlimize yeni katılan köylerin ve bu yapılaşmanın yaşanacağı yerlerin olması gereken sıralama ile alt yapı ve yeşil alan gibi alanların ve yapıların belirlenmesi ve tamamlanmasının ardından o bölgelerde yapılaşmanın başlanması ve hızlanmasına müsaade edilmesi gerekmekte olup, ilerleyen süreçte tam tersi bir planlama yapılmasıyla kilitlenmenin yaşanacağı göz önüne alınmalıdır.

MİMARİ YAPI VE MİKRO KLİMA
Mimari yapı ve bina tasarımında ekolojik mimari anlayışının yaygınlaştırılması(güneşlenme, rüzgâr yönleri, ısı)gibi en etkin şekilde kullanılması, imar parsellerinin hava sirkülâsyonu ve uygun mikro klimaya sahip olacak şekilde yerleştirilmelidir. 
Şehir tasarımında temiz enerji kullanımına yönelik mimari tasarımların yapılması, gündelik hayatta kullanılan materyallere temiz enerji üretimi sağlayan teknolojilerin ilerleyen süreçte o yapılara entegrasyonu planlanarak tasarımı göz önüne alınmalıdır.

BÜTÜNCÜL VE UZUN VADELİ ÇÖZÜMLER
 İlimizin planlanmasında bütüncül ve uzun vadeli çözümler üretmeyi amaçlayan bir planlamaya ihtiyacı vardır. Doğanın bir bütün olduğu ve insanında doğanın bir parçası yaklaşımı ile salt kullanmaya dayanan bir anlayış benimsenmelidir. Bu bağlamda, insan doğanın bir parçası olduğu için, doğal sistem içindeki diğer varlıklarla beraber ne kadar yararlanma hakkına sahip olduğu ortaya konmaktadır. Doğal peyzajın korunması ve sürdürülebilirliğini amaçlayan planlama yapılması, doğal peyzaj harici şehirde suni peyzaj ve yerleştirme sanatını içinde barındıran yapı ve çalışmaların uygulanması gerekmektedir. 

EN AZ HATAYA OLANAK SAĞLANACAĞI DÜŞÜNCESİNDEYİZ  
Tavsiye edilen bu ve bunun gibi fikirlerin, plan müelliflerinin dikkati doğrultusunda planlama yapılırken etap etap planlamanın yapılması, en az hataya olanak sağlayacağı düşüncemizdir. Yapılacak planlamanın en sağlıklı şekilde değerlendirileceği temennimiz olup, imar planlarının değişikliğine ilişkin olarak yasa ve yönetmelikte yer alan usulü kurallara uyulmaması veya bir belediye meclis üyesinin kendi taşınmazı (ev, arsa, arazi vs.) ile ilgili bir durum görüşülürken ilgili tartışmanın yapıldığı toplantı veya karara katılması, ilimizin geleceği açısından farklı sonuçlar doğurabileceği  önem arz etmektedir.
Alınacak ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozmayacak nitelikte bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanan, kamu yararını göz önüne alan bir planın onaylanması ve uygulanması temennimizdir.

GÖRÜŞLERİMİZİ SUNDUK  
Belediye başkanlığına da sunduğumuz görüş önerisi, ilimizde yaşayan halkın, ticari faaliyet sürdüren kişilerin, mühendislerin, kamu görevlilerin önerileri doğrultusunda, SİAD Sinop Şubesi olarak yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

İlimizin geleceğine yönelik planlamalar yapılırken, geçmişten gelen lobi faaliyetleri ile değil, halk ile sivil toplum kuruluşları ile beraber karar verilerek projelere imza atılması gerekmekte olup, devam eden bu geleneğin sürdürülemez olduğu yapılan yanlışlar ile bariz ortadadır.

Her ne kadar yıllar öncesinde alınan kararların hala hatasız olduğunu düşünen kişiler olsa da genel kanının özellikle seçim  öncesinde tam tersi olduğu görülmektedir.
İmar ile ilgili sunduğumuz bu önerge detaya inmeden genel kapsamlı bir öneri olup, SİAD Sinop Şubesi olarak ilimizin bundan sonraki her sorununa yönelik çalışmalar yapılacak öneriler gerekli mercilere sunulacaktır"

Editör: Vitrin Haber