Türk Eğitim-Sen Sinop Şubesi Başkanı Turgay Şen, Memur Sen’i hedef aldığı açıklamasında, "2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşmenin ikinci altı ayında Memur-Sen’in kamu çalışanlarını masada nasıl sattığı görülmüştür" dedi. Şen, bu tutumunun Türk sendikal hareketi tarihine kara bir leke olarak geçeceğini ileri sürdü. 

Kamu çalışanları mağdur edildi
Memur-Sen'in bütün uygulamalarında hükümetten yana tavır sergilediğini kaydeden Turgay Şen açıklamasında şunları söyledi; "2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşmenin ikinci altı ayında Memur-Sen’in kamu çalışanlarını masada nasıl sattığı görülmüştür. Toplu sözleşme masasında kamu çalışanlarını temsil etmesi gereken Memur-Sen neredeyse hükümetin her dediğini kabul ederek Türk kamu çalışanlarını mağdur etmiştir. Bütün uygulamalarında  hükümetin lehine tavır sergileyen Bu sendika emekçinin değil iktidarın hizmetinde olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Çalışanlar bu ihaneti unutmayacaktır. 

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, yaptığı çalışmayla kamu görevlilerinin toplu sözleşme masasında uğratıldığı zararı hesapladı. Eğer yetkili konfederasyon, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde 123 TL’ye imza atmayıp, enflasyon farkını unutmasaydı ve Hükümetin teklifi olan %3+3’e bile razı olsaydı, şu anda memurların büyük çoğunluğu daha fazla zam alacaktı. Kaldı ki %3+3; Hükümetin ilk teklifiydi ve eğer toplu sözleşme görüşmeleri 23 gün erkenden bitirilmeyip gerçek anlamda pazarlık yapılsaydı bu oran %4+4 ya da %5+5 de olabilirdi. Enflasyon farkı unutulunca adeta memurun idam fermanı imzalandı bilindiği gibi 2014 yılının ilk altı aylık enflasyonu %5,7 olarak açıklandı. Yetkili konfederasyon eğer memurların enflasyon farkından faydalanma hakkını toplu sözleşme görüşmelerinde korumuş olsaydı, memurların ilk altı ay için %3 zam alması durumunda, Temmuz ayı itibarı ile maaşlarına %2,7 oranında enflasyon farkı eklenecek, bununla birlikte ayrıca %3 ikinci yarıyıl zammı daha  alacaklardı. Başka bir deyişle 2014 yılının Ocak ayında 123 TL zam alan ve yıl boyunca maaşına bir daha artış yapılmayacak olan memurlar, Temmuz ayı itibarı ile en az %8,7 zam alacaklardı. Bu zamma 2014 yılının ikinci altı aylık döneminde ortaya çıkması muhtemel enflasyon farkı da eklendiğinde memur maaşları %10’un üzerinde artmış olacaktı"

Memurun zararını ‘Tarihi sözleşme imzaladık’ diyenler karşılasın! 
"Eğer toplu sözleşme faciası yaşanmamış olsaydı bu pratisyen tabibin maaşı bugün itibarı ile 3955 TL olacaktı" diyen Turgay Şen sözlerini şöyle tamamladı; " Böylece Memur-Sen’in hatası bir doktora aylık 190 TL zarar getirdi. Kapalı kapılar ardında memurları pazarlayan konfederasyonun, ‘tarihi toplu sözleşme yaptık’ yalanı, altıncı ayın sonunda ortaya çıkmıştır. İş bilmeyen, sendikacılığı hükümet yetkilileriyle çay içmek olarak anlayan bir kısım zevatın memurları düşürdüğü durum, tam bir hayal kırıklığıdır. Aylardan beri memurlarımızın enflasyon farkı hakkına dikkat çekmeye çalışıyor, hazırlanan bütün kanun tasarılarına memurlara 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesini öngören bir hüküm eklenmesi için mücadele ediyoruz. Bu konudaki her uyarımızda malum konfederasyon ‘Taban aylığa zam yaptık’ gibi anlamsız bir gerekçe ile karşı çıktı. Şimdi gelinen durum ortadadır. Resmi rakamlara göre memurun kaybı aylık 200 lirayı aşmıştır. Bu durumun iki sorumlusu vardır, o da memurların iradelerini hiçe sayıp toplu sözleşme masasında diğer konfederasyonları görmezden gelen iktidar ve yaptığı hatayı bir görmeyen ve kabul etmeyen iş bilmez konfederasyondur. Her ne kadar toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon tarafından göz ardı edilmiş olsa da, memurlarımızın yaşadığı kayıp ortadadır. Bu nedenle her fırsatta memurların hakkını gasp etme sevdasına kapılan Hükümet yetkililerinin bir kez de memurlar adına hayırlı bir işe imza atmaları zorunlu hale gelmiştir. Bu nedenle memurlara 2014 yılı enflasyon farkını verecek bir karar hayata geçirilmelidir.   Memurların hakkı olanı gasp etmek, kul hakkı yemektir. Bu mübarek günlerde kul hakkı yiyenlerden Allah bunun hesabını soracaktır. Her fırsatta tarihi sözleşme imzaladığını iddia edenlerin aslında tarihi bir hezimete imza attıkları ortaya çıkmıştır. Memurların zararını da aylardır yalanlarla, gerçekleri gizlemeye çalışanlar karşılamalıdır.”  

Editör: Vitrin Haber