16 Ekim’de gerçekleştirilecek olan Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) seçimlerinde adaylar netleşmeye başlıyor. İşadamı Sedat Sever beraberinde çok sayıda iş insanıyla birlikte düzenlediği basın açıklamasında Sinop TSO başkanlığına aday olduğunu söyledi.

ÜYELERE KONUT VE SİNOP'A ALIŞERİŞ MERKEZİ
Sinop Sanayi Sitesinde sahibi bulunduğu Dedeoğlu Oto Yedek Parça San. Tic. Ltd. Şti. merkezinde kalabalık bir iş adamı grubuyla birlikte açıklama yapan Sever, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Konuşmasında projelerini de anlatan Sedat Sever, üyelere konut ve Sinop için bir de alışveriş merkezi sözü verdi. Sever, ayrıca 1500 üye sayısıyla devralacakları Sinop Ticaret ve Sanayi Odasını 2500 üyeli dev bir oda haline getireceklerini dile getirdi.

SİNOP TSO MECLİSİNE EN YÜKSEK OY ORANI İLE SEÇİLDİM
Konuşmasına kendisini tanıtarak başlayan Sedat Sever, Sinop Merkez Demirci köyü Kümes Mahallesinde bulunan çiftlikte ikamet etiğini belirterek, "Gelincik Mahallesinde ilkokul, İmam Hatip Lisesinde ortaokul, Endüstri Meslek Lisesi Makine bölümü olmak üzere bütün eğitimimi Sinop’ta tamamladım. 
1994 yılında askerden geldikten sonra Dedeoğlu’nu kurduk, o günden bugüne kadar kardeşim Serdar Sever ile birlikte Dedeoğlu’nu yönetiyoruz. 2014 ve 2018 seçimlerinde Ticaret ve Sanayi Odası Meclisine şuana kadar seçilen en yüksek meclis üyesi oy oranı ile seçildik. Bu dönemde arkadaşlar başkanlığa çıkmamızı tavsiye ettiler. Eşimiz, dostumuz, arkadaşlarımızla birlikte görüşerek ilçelerde bütün görüşmelerimizi yaptık. Ve bugün itibariyle başkan adaylığımızı açıklıyoruz” dedi. 

BENİM DERDİM SİNOP
Sedat Sever sözlerini şöyle sürdürdü; “Herkes soruyor neden adayız? 81 yaşında bir üyemiz var bana dedi ki ’Oğlum senin derdin ne?’ Benim derdim Sinop, benim başka bir derdim yok dedim. Bazen insanın önüne fırsatlar çıkar. Yaşı büyük olanlar hatırlar 1982 yılında Kaleyazısı Mahallesinde Senayi Saraç diye bir adam yanına dört kişiyi almış Erhan Karaca’nın alt tarafındaki kahvede bir araya gelerek birinci sanayi sitesini kurmuşlar. Hepsi rahmetli oldu, Allah hepsine rahmet eylesin. 200 dükkan var ve bugün hepimiz oradan ekmek yiyoruz. Sakın kimse ben para verip de birinci sanayiden dükkan aldım demesin. Çünkü o dükkanlar devletimizden bize bir armağandır. 1 milyon lira para ödedik, ama fazla arsalarımızı ikinci sanayiye 2,5 milyona sattık. Bende onlardan biriyim. Hem dükkan sahibi olduk hem de 1,5 milyon sahibi olduk o günün şartlarında. Sonra bir adam çıktı. Şefik Lafçı ve Sedat abi. Oturdular yanlarına üç arkadaş daha aldılar, ikinci sanayi sitesini kurdular. 144 dükkan, 100 – 110 bin TL para ödendi o dükkanlara. Geçen gün biri 4 milyon TL’ye sattı". 

BİZİM ACİLEN ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİYE İHTİYACIMIZ VAR
“6 yaşından beri Sinop sanayisindeyim ve sanayinin sorunlarını biliyorum” diyen ve acilen orta ölçekli bir sanayiye ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Sever; “Bin metre karelik, dört tane kooperatif kuracağız orada. Eğer Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı bize nasip olursa. Artık bir kişinin Sinop’ta bir şey yapma şansı yok. Çünkü bizim öyle çok kuvvetli işadamlarımız yok. Yani 10 milyon dolar 20 milyon dolar para harcayacak kimse yok. Bu arada Organize Sanayiyi kuran Erol Derici’ye de çok teşekkür ediyoruz. Bugün organizedeki en kötü fabrikayı almaya kalkın en az 1 milyon dolar istiyorlar. O fabrikaların yerleri onlara bedava verildi bunları herkes bilsin. Orada parsel açısından yanlışlıklar vardır biz kimseyi eleştirmiyoruz. Ama organize sanayi keşke kurulurken iki dönüm, dört dönüm, altı dönüm, sekiz dönüm, on dönüm, yirmi dönüm diye herkes fabrika kuracak gücüne göre alsaydı bu daha güzel olurdu. Bu sanayi içinde geçerli. Bizim sanayide dükkanlarımızın hepsi 72, 144, 216 metrekare. En büyük dükkanda işini büyüten insanın gidecek bir yeri yok. Sinop’un şuan ister toptancı deyin sucu, kolacı, imalat yapacak adam ne olursa olsun bizim acilen en az yüz tane bin metrekare orta ölçekli bir sanayi sinde dükkana ihtiyacımız var” diye konuştu. 

ÜYELERİMİZ KONUT SAHİBİ OLACAK
Şimdiye kadar Sinop’ta yapılmış en büyük kooperatifini Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri için kurmayı planladıklarını söyleyen İş insanı Sedat Sever; “Sinop’un tarihine baktığımız zaman en büyük kooperatif Aşiyan sonra Özlem, Sinova, Kuzeykent geliyor. Biz daha büyüğünü yapacağız. Yalnızca Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin girme hakkı olan en az 500 kişiyi bir araya getireceğiz. Seçim çalışmalarımızda bunları konuştuk. Projemizi anlattık yeter ki sen bu işi yap biz arkandayız, sen öncü ol dediler. Biz bu işi yapacağız. Gerze ile Sinop arasında bir yerde bu kooperatifi kuracağız. Ticaret ve Sanayi Odasından en az 500 kişi bir araya gelip 50 bin TL giriş ücreti ve 2.500 TL taksitlerle konut sahibi olacaklar. Bizim dönemimizden üyelerimizin hayatına bir armağan olacak. 

ÜYELERE YAKIŞAN BİR BİNAMIZ OLACAK
Sonra bizim Ticaret ve Sanayi Odası bina sorunumuz var. Sinop’ta kanayan bir yer var, yerini söylemiyorum ama bunu herkes biliyor, biz bu sorunu çözeceğiz. Sinop Ticaret ve Sanayi Odasının bize yakışan bir yeri yok. Ben Sinop’a, Bafra’ya, Hopa’ya yada başka bir yere gittiğim zaman Sinop Ticaret ve Sanayi Odasının bizi temsil etmeye hakkı yok. O şekilde bir binayı ben kabul etmiyorum. Sinop TSO’nun her türlü imkanları olan üyelerine yakışan bir yeri olacak.  

ALIŞVERİŞ MERKEZİNE İHTİYACIMIZ VAR
Sinop’un bir Alışveriş Merkezine ihtiyacı var. Bu konuda ön plana çıkacağız. Bunu da kooperatif mantığıyla yapacağız, hiç kimseye yüklenmeyeceğiz. Girmek isteyenler girecek, biz kimseye baskı yapmıyoruz.

ÜYE SAYIMIZI YÜKSELTECEĞİZ
Son projemizde biz Ticaret Odasın 1500 civarında bir üye ile alıyoruz. Kuracağımız işyerleriyle üyelerimizle onları büyüteceğiz. Göreceksiniz Ticaret ve Sanayi Odası 4 yıl sonraki seçime 2500 üyeyle dev bir oda olarak girecek. Bölgemizde artık bizim üye sayımızda güçlü olmamız lazım. Ticaret ve Sanayi Odasında şimdiye kadar emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu bir yarıştır. Onu seven ona o verir, biz seçimi kaybedersek kimse bize Ticaret Odasından kaydını silin demeyecek. Bizde kimsenin böyle bir hakkı yok, oda bizimdir. Seçim saat 17:30’da biter sandık açılır, herkes birbirini kucaklar. 16 Ekim 2022 Pazar günü yapılacak olan seçimde bizde varız. Herkese başarılar diliyorum”.