Yüksel Seçim Kurulu tarafından oy çokluğu ile İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi ve yenilenmesi kararı ile ilgili Sinop Barosu tarafından bir açıklama yapıldı. Baro Başkanı Avukat Hicran Kandemir imzasıyla yayınlanan açıklamada, Yüksel Seçim Kurulu’nun oy çokluğuyla verdiği İstanbul seçimlerinin iptaline ve yenilenmesine ilişkin kararın hukuka ve adalete olan güveni sarsan ve kamu vicdanını derinden yaralayan nitelikte bir karar olduğu belirtildi. 

YSK TARAFINDAN İNCELENMESİ HUKUKEN MÜMKÜN OLMAYAN BİR KONUDA KARAR VERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ
Yüksek Seçim Kurulunun seçim takvimine göre tam kanunsuzluk itirazının, 2 Mart tarihinde sona erdiğinin belirtildiği halde, seçim sonunda yapılan bu itirazın mevzuat gereği kabulünün mümkün olmadığını belirten Sinop Barosu Başkanı Avukat Hicran Kandemir, Yüksek Seçim Kurulunca artık incelenmesi hukuken mümkün olmayan bir konuda karar verilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Kandemir; “Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 06.05.2019 tarihli kısa kararından gördüğümüz üzere; iptal gerekçesinin, seçim mevzuatına ve önceki yerleşik kararları ve uygulamalarına aykırı olarak “bir kısım sandık kurullarının, ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususunda seçim sonucuna müessir olması” nedenine dayandırıldığı anlaşılmaktadır.

Yüksek Seçim Kurulunun seçim takviminde, "sandık kurullarının usulsüz oluşturulduğu" gerekçesiyle tam kanunsuzluk itirazının, 02.03.2019 tarihine kadar yapılabileceği yazılıdır. Bu tarihe kadar, sandık kurullarının oluşumuna itiraz edilmediği ve 31 Mart seçim gününden sonra seçim sonuçlarına göre yapılan bu tam kanunsuzluk itirazının, mevzuat gereği değerlendirilmesi mümkün olmadığı halde, Yüksek Seçim Kurulunca artık incelenmesi hukuken mümkün olmayan bir konuda karar verilmesi kabul edilemez.  

Yüksek Seçim Kurulu’nun yerleşik kararlarında; -seçimden sonra sandık kurulu başkan ve görevlilerinin görevlerini kötüye kullanmalarının söz konusu olması ve suçun oluştuğunun anlaşılması halinde; ilgililerin cezalandırılmalarının gerektiği ancak seçimin iptaline karar verilemeyeceğinden- bahsedilmektedir. Yüksek Seçim Kurulunun yerleşik kararlarına aykırı olarak, üstüne üstlük tam kanunsuzluk itirazının son bulduğu 02.03.2019 tarihinden sonra seçimin sonuçlanması akabinde yapılan itiraz üzerine verdiği bu karar; Yüksek Seçim Kurulunun kamu vicdanında tarafsızlığını yitirmesine, güvenilirliğini kaybetmesine neden olmuş ve demokrasimiz açısından kara bir leke olarak tarihe kazınmıştır” dedi. 

BU İPTAL DEMOKRASİYE OLAN İNANCI DERİNDEN SARSMIŞTIR
Aynı sandıktan 4 farklı adaylığa oy çıktığı halde sadece Büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinin yenilenme kararının kabul edilemeyeceğini belirten Sinop Barosu Başkanı Avukat Hicran Kandemir, bu iptalin demokrasiye olan inancı sarstığını söyledi. Kandemir; “Aynı sandıktan büyükşehir belediye başkan adaylarına, ilçe belediye başkan adaylarına, ilçe belediye meclis üyesi adaylarına ve muhtar adaylarına verilen oylar çıkmaktadır. Yani, bir zarfta dört farklı oy pusulası vardır. Hal böyle iken Yüksek Seçim Kurulunun aynı zarftan çıkan üç seçim sonucunu geçerli kabul edip, sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçim sonucunu iptal etmesi demokrasiye olan inancı derinden sarsmıştır.

Aynı Yüksek Seçim Kurulunun benzer şekilde; Bursa Mustafa Kemal Paşa seçimlerinde " sandık kurullarının usulüne uygun olmadan oluşturulduğuna" ilişkin yapılan itirazı, seçim kurullarının 02/03/2019 tarihinde kesinleşmesinden ötürü tam kanunsuzluk itirazının reddine karar vermişken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin bu gerekçeyle iptalini hukuki ve vicdani olarak kabul etmek mümkün değildir.

Seçmenin iradesine saygı gösteren, sandık sonuçlarının seçmenin iradesini yansıttığı bir seçimin gerçekleşmesi için sürecin takipçisi olacağımızı belirterek tüm seçmeni sandığa ve oylarına sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
 

Editör: Vitrin Haber