Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, düzenlediği basın toplantısında son bir yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde gerçekleştirilen toplantıya, Sinop Üniversitesi idari personeli, fakültelerin dekanları ve yüksek okul müdürleri ile basın mensupları katıldı. 

Siyasi bir amacımız yok
Konuşmasının başında seçim dönemine girilen son dönemde, böyle bir toplantının farklı algılara neden olmaması gerektiğinin altını çizen Rektör Bircan; "Bir konuyu açıklamamda fayda var. Geçende muhtarla bir toplantı yaptık. İnsanlarda bir tedirginlik olabilir. Siyasetin sıcak bir gündemi var. Devlet memurlarının aday olacaksa 10 Şubata kadar istifa etmeleri gerekiyor. Acaba diyorlar rektör hocam siyasete mi soyunuyor?. Biz siyasete soyunmuyoruz. Toplantılarımızın amacı sadece üniversitemizi tanıtmak. Son bir yıl içerisinde yaptıklarımızı anlatıyoruz deyince herkes rahatladı. Bizim herhangi bir siyasi düşüncemiz yok. Sadece bu toplantı ile sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Bu toplantılarımızı her yılın başında yapıyoruz" dedi. 

 
4 bölüme öğrenci almaya hazırlanıyoruz!
Üniversite çalışmaları, yeni açılan fakülte ve programlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Recep Bircan, 4 yeni bölümün alt yapı çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Bircan; "2012 yılında üniversitemize İlahiyat Fakültesi ile Mühendislik Fakültesini ilave etmiştik. İlahiyet Fakültesine bu 2014-2015 eğitim-öğretim yılında gece ve gündüz olarak, Mühendislik-Mimarlık Fakültesine henüz öğrenci alamadık, ancak alt yapısını hazırladık. Şu anda inşallah Nükleer Enerji Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Biyo Mühendislik, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği gibi 4 bölüme öğrenci almaya hazırlanıyoruz. Biz bu alt yapıyı hazırladık, YÖK'e sunuyoruz. Dolayısıyla da inşallah önümüzdeki dönemde de fakültemize öğrenci alacağız. Yine biliyorsunuz bu dönemde Sosyal Bilimler Enstitümüzü faaliyete geçirdik. Tarih bölümümüzde tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına başladık. Doktora için gereken çalışmayı başlattık. Kriterlerimiz uygun, olumlu cevap gelirse doktora programına başlayacağız. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nda öğrencilerimiz var. Birde ilave olarak Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun alt yapısını bazı programlarda hazırlıyoruz. Öğrenci almak için bu yıl müracaatımızı yapacağız, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında da inşallah buranın bazı programlarına öğrenci almaya çalışacağız. Bu arada Gerze'de Otobüs Kaptanlığı Programına öğrenci aldık. Boyabat'a İş Sağlığı ve Güvenliği Programına öğrenci aldık. 

Araştırma ve Uygulama Merkezlerini kurduk!
Araştırma ve Uygulama Merkezlerimiz çok önemli. Mesela Sinop'ta Enerji Kullanımı ve Araştırma Merkezimizi yeni açtık. Sinop biliyorsunuz enerji konusunda ön planda, yani bir adım önde. Özellikle nükleer enerji ile ön plana çıkıyor. Bu konuda önce bir merkez kurduk, daha sonra lisans üstü eğitim yapacak hale dönüştüreceğiz. Yine 2011'de Türk Devletleri, Dost ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezimizi kurduk. Amacımız bu devletlerle birlik-beraberlik içerisinde programlar yapmak. Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sualtı Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezimizi kurduk. Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi,  Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezimizi kazandırdık" dedi.

Üniversitemiz büyüyor
Üniversite'nin sürekli büyüdüğünü kaydeden Prof. Dr Recep Bircan sözlerini şöyle sürdürdü; "Kapalı alanlarımız yeni yapacağımız binalarla her geçen gün gelişiyor.1 Bu gün kapalı alanımız 334 bin metrekaredir. 6 fakülte, 2 yüksek okul, 5 meslek yüksek okulu, 2 enstitü, 10 araştırma ve uygulama merkezimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu araştırma merkezlerine çok yakında iki tane deha ilave edeceğiz. Akademik personel sayımız hızlı bir şekilde artıyor. Göreve geldiğimizde akademik personel sayımız 279'du, şu anda 419 oldu. 18 profesör, 16 doçent, 122 yardımcı doçentimiz var. Öğretim görevlisi, okutman ve araştırma görevlisi vesaire ile bu sayımız 409'a çıkıyor. Yeni atamalarda devam ediyor. Sayı daha da artacak. Bu öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının azalması demektir. Bu da eğitimde kaliteyi doğurur. Öğrencisi olan program sayımız 261. Bu sayı da her geçen gün artmakta. İdari personel sayımız ise 288. Devletin verdiği imkanlar sayesinde bu sayı da her geçen gün artıyor. 

Öğrenci sayısı seneye 6 bin 500
Öğrenci sayımız 2011 yılından itibaren artarak devam ediyor. 5 bin 859 öğrencimiz var. Bu önümüzdeki yıl 6 bin 500'e doğru tırmanacağını düşünüyoruz. Ayrıca üniversitemizde yabancı uyruklu öğrenci sayısı 41’dir. Öğrencilerimiz yaklaşık yüzde 25'i Sinop doğumlu, ancak ülkemizin her coğrafyasından öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz.  En fazla yüzde 57.3 ile Karadeniz bölgesi birinci sırayı alıyor. Bunu 17.85 ile Marmara bölgesi, yüzde 8.5 ile de İç Anadolu bölgesi takip ediyor"

Sinop'a katkımız yılda 58 milyon TL
Söz konusu faaliyetler çerçevesinde, bilimsel araştırma ve toplum hizmetleri etkinliklerini evrensel standartlarda yürüterek ulusumuzun ve insanlığın sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişimi için bilgiye ulaşmayı, bilgi üretmeyi ve uygulamayı ve bu bilgilerle donatılmış bireyler yetiştirmeyi amaç edindiklerini belirten Bircan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan URAP 2014 yılında 27 Devlet üniversitesinde Akademik performansa göre yaptığı değerlendirmede Sinop Üniversitesinin ikinci sırada yer aldığını kaydederek, "Üniversitemiz, ülkeye hizmet edecek insanlar yetiştirilmeye devam edilecektir" dedi. 

Rektör Bircan, üniversitelerinin Sinop'a bir yılda toplamda 58 milyon Türk Lirası katma değer sağladığını da sözlerine ekledi. 

Editör: Vitrin Haber