2019-2023 yıllarını kapsayacak olan 11. Kalkınma Planı Hazırlıkları Samsun’da yapılan toplantı ile devam etti. Yerel düzeyde gerçekleştirilen çalışmaların devamı niteliğinde ve 11. Kalkınma Planı hazırlıkları ile ilgili olarak yerel paydaşların görüş ve önerilerinin alınması amacıyla Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın başkanlığında yedi coğrafi bölgede il valilerinin, il belediye başkanlarının, üniversite rektörlerinin ve meslek örgütlerinin başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda kalkınma hamlesine yapılacak katkılar görüşüldü. Programda konuşan Bakan Elvan, Türkiye’nin kalkınma hamleleriyle alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Toplantının açılışında konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, kalkınma için il olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. 

“20 MİLYAR DOLARLIK NÜKLEER YATIRIM, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YATIRIMI” 
Rusya ile birlikte yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin Türkiye’nin en büyük yatırım hamlesi olduğunun altını çizen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Her bir coğrafi bölgemizde toplantılar gerçekleştiriyoruz. Türkiye olarak ülkemizi büyütmeye ve güçlendirmeye devam ederken, diğer taraftan da terörle mücadeleye amansız bir şekilde devam ediyoruz. Dün Türkiye için çok önemli bir yatırımın temelini attık. Bana göre Türkiye’nin kalkınma sürecinin tetikleyicisi olan bir yatırımın temelini attık. Türkiye’nin en büyük yatırımı, tam 20 milyar dolarlık bir yatırım. Türkiye’yi özellikle nükleer alanda söz sahibi yapacak, bu teknolojiye sahip olmasını sağlayacak olan çok önemsediğimizi ve çok önemli bir yatırım. Nükleer teknoloji hemen hemen her alanda kullanılan ve ileri teknoloji alanında ihtiyaç duyulan önemli sektörlerimizden bir tanesi. Bu açıdan biz, Cumhurbaşkanımızın ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’in beraberce temelini attığı yatırımı ülke olarak çok önemsiyoruz. Türkiye’nin kalkınma sürecini tetikleyeceğine inanıyoruz” diye konuştu. 

“TÜRKİYE BÜYÜMEYE VE GÜÇLENMEYE DEVAM EDECEK” 
Türkiye’nin içte ve dışta çok ciddi bir mücadele verdiğine dikkat çeken Elvan, “Bu mücadeleyi milletimiz için, yarınlarımız için veriyoruz. Ekonomide, diplomaside ve askeriyede de emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Şer odaklarına ve ülke düşmanlarına ve her türlü mesnetsiz iddialarla bizlere karşı taarruza geçenlere en iyi cevabı her alanda veriyoruz. Bundan sonraki süreçte de vermeye devam edeceğiz. Karamsar tablo çizenlerin beklentilerini Allah’a çok şükür boşa çıkararak ekonomik ve toplumsal istikrardan hiçbir şekilde taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Güçlü siyasi iradesi, dinamik özel sektörü ve çalışkan milletiyle Türkiye’nin aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Türkiye büyümeye ve güçlenmeye devam edecek” ifadelerini kullandı. 

“81 İLİMİZDE BİRİNCİ ÖNCELİKLİ ALAN EĞİTİM” 
11. Kalkınma Planı’na değinen Elvan, “Her alanda kaliteyi artırmak zorundayız. Bunun için insan kaynaklarını daha da güçlendirmemiz gerekiyor. İnsana daha fazla odaklanmamız lazım. Sahada yaptığımız çalışmalarda 81 ilimizde birinci öncelikli alan eğitim, daha sonra ulusal güvenlik konusu, üçüncü ise -bana biraz beklediğimin üzerinde bir sıralamada geldi- tarım ve kırsal kalkınma. 74 ilimizde öncelikle alan olarak ortaya çıkıyor. Dördüncüsü istihdam, beşincisi ise teknolojiye dayalı yenilikçi ve rekabetçi üretim. Ortaya çıkan 17 öncelikten ilk 5’i bunlar” bilgilerini verdi. 

“ÖNÜMÜZDE MUTLAKA HER İLİMİZ İÇİN BİR YOL HARİTASI OLMALI” 
“Önümüzde mutlaka her ilimiz için bir yol haritası olmalı” diyen Bakan Elvan konuşmasını şöyle tamamladı: “Kalkınma ajanslarımız var. Kalkınma ajanslarını bu amaç doğrultusunda kullanmalıyız. Ajanslar bir anlamda önünüzdeki yol haritasının önünü açacak olan enstrümanlar olmalı. Ajansları çok daha etkin kullanmalıyız. Ajansların temel amacı bir şekilde değişik şirketlere, sivil toplum kuruluşlarına destek sağlamak değil. Ajansların amacı o yörenin, o bölgenin kalkınmasını sağlayacak bir yol haritasını ortaya koyması ve o yol haritasının gerçekleşmesi için atılması gereken adımların belirlenmesi ve gerektiği noktalarda da mali olarak bir miktar destek verilmesi. Bir anlamda ajanslar o illerde o bölgelerde şemsiye kuruluş görevi üstlenmeli ve ilgili birimleri yönlendirmeli.” 

11. Kalkınma Planı Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısı’na Karadeniz Bölgesi’ndeki TR81 (Bartın, Zonguldak, Karabük), TR82 (Sinop, Kastamonu, Çankırı), TR83 (Samsun, Çorum, Amasya, Tokat) ve TR90 (Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin) Düzey 2 İstatistikî Bölgelerinden oluşan toplam on altı ilin valileri, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman ile rektörleri, belediye başkanları ile ticaret, sanayi, ziraat ve esnaf sanatkâr odası başkanları katıldı. 
 
Editör: Vitrin Haber