Suriye tarafından düşürülen Türk jetindeki iki şehit pilotu Akdeniz'den çıkaran ve Titanic'i bulan gemi olarak bilinen Nautilus araştırma gemisi, Sinop açıklarında başladığı bilimsel araştırma çalışmalarını sürdürüyor. Dünyanın en önemli keşif ve araştırma gemilerinden Nautilus ikinci kez Sinop limanında mola vererek gerekli ikmallerini yaptı. 

Nautilus araştırma gemisinin Türkiye Sorumlusu Tufan Turanlı, Karadeniz'de oksijensiz bölümünün bilim dünyasının büyük ilgisini çektiğini söyledi. Tufanlı; "Bir yıl önce yaptığımız hazırlıklar ve 6 ay önce aldığımız araştırma müsaadesi doğrultusunda ilk hedefimiz 1 Temmuz'dan itibaren Karadeniz'e açılmaktı. Karadeniz'de ki çalışmalar bizim büyük ilgimizi çekiyor. Çünkü bildiğiniz gibi belli bir derinlikten sonra oksijenin olmaması, orada ki batıkların çok iyi korunmasını ve deniz bitkilerinde de çok önemli özelliklerin oluşmasını sağlıyor. Tabi bu durumda Suriye'de ki çalışmadan sonra 10 gün gibi bir gecikmeden dolayı Karadeniz'e gemdik.  ilk önce Ereğli yöresinde çalışma yaptık. 4-5 gündür de Sinop'ta çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu günden itibaren çok kısa bir süre Sinop ve ardından da Ereğli'de çalışma yaptıktan sonra İstanbul'a geçeceğiz" dedi. 

Gemide gözlemci bilim adamı olarak bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Harun Özdaş ise, çalışmalar kapsamında inecekleri en son derinliğin 360 metre olacağını söyledi. Özdaş; Suriye'den başlayan sürecimiz Karadeniz'e kadar geldi. Karadeniz'de yapılan çalışma genellikle oksijensiz derinliklerde denizin morfolojik, jeolojik, jeokimyasal yapılarını, biyolojik çeşitliliklerin üzerinde ki etkilerini tespit etmek. Sonar çalışmaları sonucunda belirlediğimiz noktalara inerek sediment dediğimiz kum örnekleri ve diğer biyolojik malzemelere yönelik örnekler alındı. Çalışma bu bölgede ayın 24'ünde sona erecek. En son indiğimiz derinlik 360 metreyi bulacak" diye konuştu. 

Editör: Vitrin Haber