Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) Mars gezegenine astronot taşımak için üretilen Orion uzay aracının sistem mühendisliğini Sinop doğumlu Türk bilim adamı Sırrı Oğuz, memleketinde verdiği konferansta öğrencilerle bir araya geldi. NASA’da görev yapan tek Türk üst düzey yönetici olan Sırrı Oğuz, öğrencilere insanlı uzay araçlarındaki son gelişmeler ile NASA’nın bilim ve eğitime katkıları hakkında bilgiler verdi. 

Eğitim-İş Sendikası Sinop Şubesi tarafından Sultan Hatun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirilen programa, Eğitim-İş Sendikası Sinop Şubesi Başkanı Celal Şahbenderoğlu, Sinoplu Mühendis Sırrı Oğuz’un babası Sinop Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Avukat Yalçın Oğuz ile öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.  

Konferans öncesi konuşan Eğitim-İş Sendikası Sinop Şubesi Başkanı Celal Şahbenderoğlu, kendilerini kırmayarak, konferansı düzenlemeyi kabul eden Sırrı Oğuz’a teşekkür etti. 

Şahbenderoğlu; “Eğitim-İş Sendikası Sinop Şubesi olarak organize ettiğimiz konferansımıza hoş geldiniz diyorum. Bu gün Sırrı Oğuz Bey bizlere çok değerli bilgiler verecekler. Sırrı Bey, NASA’da üst düzey yönetici olarak çalışan tek Türk. Yoğun bir çalışma temposu var. Sağ olsun bu tempo içerisinde bizleri kırmadı ve bugün siz öğrencilerimizle bir arada. Bizler kendisini Sinoplu gençlerimizle buluşturmayı çok arzu ediyorduk. İnanıyorum ki Sırrı Bey, sizler için çok faydalı belki de geleceğinize yön vermenize gayda sağlayacak bilgiler aktaracak. Bugün bu salonu dolduran siz değerli öğrencilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi. 

Daha sonra sahneye gelen Sırrı Oğuz, uzun süredir arzu ettiği bu buluşmayı gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 

Oğuz; “3 haftadan bu yana Türkiye’deyim. Bu süre içinde ülkemizin çeşitli illerinde değişik konferanslara katıldım. Tabi memleketimiz Sinop olduğu için, buradaki liseli genç kardeşlerimize de bir faydamız olsun istedik. Uzun zamandır böyle bir konferansta öğrencilerle buluşmayı arzu ediyordum. Bu benim için gerçekten güzel bir vesile oldu. Amacımız gençlerimizle bilim ve uzay üzerine konuşmak. NASA’da yürütülen projeleri anlatmak. Benim Sinop’tan çıkıp NASA’ya geliş hikayem, hepsini bugün sizlere anlatacağım. Belki de geleceğiniz ile ilgili yeni kararlar alacaksınız. Umarım faydalı bir konferans olur” dedi.

Oğuz, NASA’nın eğitime katkısı, NASA’da uzay dışında yürütülen faaliyetler, uluslar arası yürütülen faaliyetler, Türkiye’nin sağladığı faydalar gibi daha birçok konuda bilgiler verdi. 
Editör: Vitrin Haber