Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sinop Şubesi tarafından iftar organizasyonu düzenlendi.

Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde düzenlenen iftar programına; Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, 25. Dönem AK Parti Sinop Milletvekili Cengiz Tokmak, İl Jandarma Garnizon Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Temel Çetinkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Adalet Komisyonu Başkanı Remziye Güldür, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Mehmet Yüzer, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Gündoğdu, AK Parti İl Başkanı Ali Çöpcü ile çok sayıda iş adamı katıldı. Programın sunuculuğunu ise, Cumhurbaşkanlığı Sunucusu Metin Kaptanoğlu yaptı.


Büyük Cami Uzman İmam Hatibi Abdullah Ergin tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, hep birlikte açılan iftarın ardından MÜSİAD Sinop Şubesi Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen konuşma yaptı.

Konuşmasına terör saldırılarında şehit olan asker ve emniyet görevlilerimize ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara ise acil şifalar dileyerek başlayan MÜSİAD Sinop Şubesi Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, Terörün bir anlamının korkutmak, bir amacının ise yıldırmak olduğunu ancak Türk milletinin, korkmadan, yılmadan, yoluna devam edeceğini söyledi. 

Gökmen; “Cenab-ı Hakk’a şükürler olsun ki, her sene Ramazan ayında, şu bereketli iftar sofralarımız vesilesiyle, bir araya geliyor, kadim medeniyetimizin değerlerini ve geleneklerimizi temsil etmeye ve yaşatmaya devam ediyoruz. Bu vesile ile davetimize icabet ederek bu akşam bu sofrada bizlerle birlikte olma nezaketini gösteren siz değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi. 

Günümüzde, insanlığın büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen MÜSİAD Sinop Şubesi Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, kainatı okumak ve anlamak değil, ona hükmetmek fikriyle biçimlenen aydınlanma düşüncesinin, insanları, içinde yaşanmaz bir dünyaya doğru götürdüğünü belirtti. Gökmen; “İnsanın manasının yok sayıldığı ve yalnız bedeninden ibaret sanıldığı; doğmanın tesadüf, yaşamanın çatışma, ölmenin son kabul edildiği bir varoluş anlayışıyla, dünyanın geldiği yer ortada. 'Kıt kaynaklar ve sınırsız ihtiyaçlar' dogmasıyla, hayatı bir çıkar savaşına dönüştüren dünyanın geldiği yer ortada.

Dünyanın bir ucunda, insansız araçlar trafiğe çıkarken, diğer ucunda, yalınayak insanlar ve aradaki uçurum ortada. Dünyanın bir ucunda, fiyatlar düşmesin diye, üretim fazlası gıdalar denize dökülürken, diğer ucunda, bir lokma yiyecek bulamayan insanlar, açlıktan ölmeye devam ediyor. Biz, bu düzene mecbur değiliz. Bu topraklar, Rahman ve Rahim olan Allah (CC) tarafından yaratılan bu dünyada, her nimetten herkese yetecek kadar bulunduğunu; Allah’ın (CC) arzının geniş, lütfunun bol, ikramının sonsuz olduğunu kavramış bir idrakin hüküm sürdüğü topraklardır. Bu topraklar, insanların ihtiyaçlarının değil, ihtiraslarının sınırsız olduğunu; bu nedenle, insanın ilerlemek için, tabiata değil, nefsine hükmetmesinin lüzumunu kavramış bir medeniyetin yaşadığı topraklardır” diye konuştu. 

MEDENİYETİMİZİN İKİ ÖNEMLİ DEĞERİ
Konuşmasında medeniyetimizin 2 güzel değerinden bahseden Başkan Gökmen sözlerini şöyle sürdürdü; "Bunlardan ilki, Zimem Defteri.... Bu topraklarda, Ramazan ayı gelince, zenginler, tebdil-i kıyafet dolaşarak, esnaftan, Zimem Defteri denilen, Borç Defterlerini satın alırlar, Yoksulların Borçlarını kapatırlardı...  Ne, zengin kime yardım ettiğini, ne, fakir kimin yardım ettiğini bilirdi.  

Zenginin, mağrur olmadan vermesini, fakirin, mahcup olmadan almasını sağlayan Zimem Defteri adetimiz, asıl zenginliğin, gönülde olduğunu, ne güzel anlatıyor!.. Bir ekonomide, Zimem Defteri satın almak kadar güzel bir yatırım anlayışı olabilir mi?.. Bugün, dünyanın, Zimem Defteri uygulamasını hayata geçiren medeniyet zerafetine ihtiyacı var.... 

Türkiye’nin sorumluluğu, işte burada başlıyor. Sezai Karakoç’un dediği gibi: 'Sen doğu olursan, güneş sana gelecektir', Türkiye’nin Doğu olduğunu gösterme vaktidir. Dünyaya, başka bir düzenin mümkün olduğunu gösterme zamanıdır, ki yapmaya çalıştığımız budur.  Geleneğimiz ve medeniyetimizden aldığımız ilhamla, yeni bir hikâye yazma zamanıdır, ki yapmaya çalıştığımız budur.  Türkiye’nin, ekonomik büyüme, toplumsal kalkınma, teknolojik ilerleme gibi meselelere, kendi kimliği ve üslubu doğrultusunda bir istikamet çizmesinin vakti gelmiştir, ki yapmaya çalıştığımız budur.

Bu yeni hikayeyi yazmak, bir tercih değil, zorunluluk; bir seçim değil, sorumluluktur. Bu, pratik kadar estetiğin, matematik kadar adaletin, teknoloji kadar merhametin de yer alacağı bir hikayedir.

Ne mutlu bize ki, toplumsal hayatı, âlemlere rahmet olarak gönderilen Rasulullah (s.a.v)’in getirdiklerini ölçü kabul ederek biçimlendirmiş bir geleneğin mirasçılarıyız....  

Ramazan vesilesiyle müjdelemek isterim ki, güzel uygulamaları ihya etmek MÜSİAD’a nasip oluyor.

Bu uygulamardan ikincisi de, Karz-ı Hasen Sandığı. Karz-ı Hasen, malumunuz, “Güzel Borç” demek. Allah-u Teala, muhtaçlara, kendi rızasından başka bir karşılık beklemeksizin, borç vermemizi tavsiye ediyor. Biz de, üyelerimiz arasında yardımlaşma ve dayanışmayı arttırmak amacıyla, Karz-ı Hasen Sandığı’nı kurduk. Karz-ı Hasen Sandığı, tabiri caizse, yaralar için merhem biriktirdiğimiz, bir Ecza Dolabı olacak.   

Karz-ı Hasen Sandığıyla, üyelerimizin vereceği güzel borçları, yine üyelerimizin ihtiyaçlarını gidermek için kullanacağız.  Belirli bir aidatla sandığa giriş yapan üyelerimiz, bu uygulamadan yararlanacak. Yine bu sandıktan, vefat eden üyelerimizin ailelerine yardım sağlayacağız.  

Kısacası, Karz-ı Hasen Sandığı, MÜSİAD üyeleri arasında bir dayanışma ve yardımlaşma organizasyonu olacak. Bu uygulamanın, alternatif finansman modellerine ilham vermesini temenni ediyorum"


MÜSİAD BAŞKANLAR TOPLANTISI SİNOP’TA YAPILACAK
Konuşmasında, Sinop’un, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak’ın da katılımıyla düzenlenecek olan MÜSİAD Başkanlar toplantısına ev sahipliği yapacağını belirten MÜSİAD Sinop Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, bu toplantının Sinop’un iş dünyasına tanıtımında büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Gökmen; “Sinop MÜSİAD olarak Ocak ayında, 3. Yılımızı geride bıraktık. 3 yıl önce Çıktığımız bu kutlu yürüyüşte, bizimle birlikte olan, destek veren yol arkadaşlarımıza, tüm üyelerimize ve dostlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Kuruluş ilkelerimizden taviz vermeden, her geçen gün, daha da büyüyor, kardeşlik halkamıza katılan her yeni üyemizle, daha da gençleşiyoruz. Bu vesileyle, 09-12 Kasım tarihleri arasında, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın himayelerinde gerçekleştireceğimiz ve Sinop’umuzun da üyemiz 3 şirket ile temsil edileceği 16. Uluslararası Fuarımız ve 20. Uluslararası İş Forumumuza, hepinizi davet ediyorum. 

Ayrıca 05 ağustos tarihinde Genel Başkanımız, genel merkez yönetim kurulu üyelerimiz ve tüm il şube Başkanlarımızı 3 gün boyunca şehrimizde ağırlayacak,  MÜSİAD’ın Başkanlar toplantısına ev sahipliği yapacağız. Her fırsatta bizlere olan ilgi ve desteğini hissettiren Genel Başkanımız Sayın Nail Olpak’a ve genel merkez yönetim kurulu üyelerine huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ederim” diye konuştu.

MÜSİAD, BU MİLLETİN DERDİ İLE DERTLENEN BİR DERNEK
Programda daha sonra söz alan Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı 25. Dönem AK Parti Sinop Milletvekili Cengiz Tokmak; MÜSİAD’ın sadece bir temsil görevi gören bir sendika olmadığını milletin derdi ile dertlenen insanların bir araya geldiği önemli bir kuruluş olduğunu söyledi. Tokmak; “Kurucusu olmaktan gurur ve onur duyduğum MÜSİAD’ımızın iftarında bu akşam sizlerle beraber olmaktan son derece mutlu olduğumu belirtmek isterim. Yaklaşık 3 yıl önce Sinop’ta Ahmet Başkanımızın öndeliğinde MÜSİAD kuruldu. MÜSİAD bir sivil toplum kuruluşu. Ancak sadece tabela asıp sadece bir temsil görevi yapmadı. MÜSİAD kurulduğu günden bu yana Sinop için önemli hizmetler gerçekleştirdi. MÜSİAD’da Sinop’un tüm sorumluluklarını üzerinde hisseden bir ekip oluşturuldu. Bakın cezaevinde kamu özel sektör işbirliğinde yaklaşık 300 kişinin çalıştığı MÜSİAD’ımızın öncülüğünde ve sayın valimizin, başsavcımızın ve çeşitli kamu kurumlarımızın desteği ile güzel bir işyeri kuruldu. Yani MÜSİAD bir görevi üstlendiği zaman, milletimiz için memleketimizi için ne yapabiliriz bunun çabası içine düşüyor. Tabi hükümetimiz de sivil toplum kuruluşlarına çok önem veriyor, onların fikirlerine önem veriyor. Çünkü istişare ile alınan her karar doğru karardır. Bu anlamda sivil toplum kuruluşlarının daha güçlü ve birbirleri ile koordineli bir şekilde çalışarak, hem ilimiz hem de ülkemiz için önemli hizmetleri yapabileceğine inanıyoruz” dedi. 

MÜSİAD, ÜSTLENDİĞİ MİSYONU HAKKIYLA YERİNE GETİREN BİR KURULUŞ
Programda son olarak söz alan Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya’da Sinop’ta 3 yıllık bir maziye sahip olan MÜSİAD’ın bu kısa zamana çokça başarılı çalışma ve hizmet sığdırarak üstlendiği misyonu fazlasıyla yerine getirdiğini söyledi. Çetinkaya; “MÜSİAD ülkemizde 26 yıldır faaliyetlerini sürdüren bir kuruluş. Özel işyerleri dışında ülkemizin dertleri ile dertlenen, ülkemizin sorunlarının çözümleri için biz de ne yapabiliriz kaygısı ile bir araya gelen iş adamlarımızın kurduğu bir kuruluş. MÜSİAD, şu anda Türkiye’de sergilediği rolü ile 26 yıllık değil belki de 26 yüzyıllık bir misyonu üstlenmiş pozisyonda. Sinop’ta bu kuruluşumuz kurulalı daha 3 yıl olmuş. Ancak 3 yıllık yakın bir geçmişi olan Sinop MÜSİAD, üstlendiği misyonu hakkıyla yerine getirerek, en az 26 yıllık bir geçmişe sahip olan çatı kuruluşu kadar kendinden söz ettirmeyi başardı. Bu anlamda Sinop’a önemli hizmetler veren kuruluşu kurdukları ve Sinop’un dertlerini kendilerine dert edinen siz saygıdeğer işadamlarımızı bir araya getirdiği için sayın başkanımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından MÜSİAD Sinop Şubesi tarafından Vali Çetinkaya ve bazı protokol üyeleri ile MÜSİAD üyelerine günün anısına sertifika takdimi yapıldı. 




 
Editör: Vitrin Haber