Sinop'ta minarenin caminin ne tarafına yapılacağı konusunda bir türlü anlaşamayan köylülerin ihtilafına son noktayı konuyu çözmesi için köye davet edilen il müftüsü koydu. Minare caminin girişine yapılacak.

Sinop'un Eymir köyünde camiye yapılacak minarenin caminin sağ tarafına mı, yoksa sol tarafına mı yapılması gerektiği konusu köy halkını ikiye böldü. Yıllar önce yaptırdıkları camiye minare yapmak için kolları sıvayan İstanbul merkezli Eymir Köyü Derneği, minarenin caminin sağına yapılmasını isterken bir diğer grup ise minarenin caminin soluna yapılması konusunda diretti. Uzun süren tartışmalardan sonuç alamayan köylü konuyla ilgili oylamaya bile gitti, ancak bu yöntemle de konu çözülemeyince kapı kapı dolaşılıp konuyla ilgili imza toplantı. Tüm yapılan çalışmalardan sonuç alamayan ve sorunu kendi içlerinde halledemeyen köy halkı, son çare olarak soluğu Sinop İl Müftülüğünde aldı. İki grup ayrı ayrı müftülüğe başvurarak, İl Müftüsü'nün vereceği karara uyacaklarını belirtti. 

Geçtiğimiz hafta köye giderek vatandaşlarla Cuma namazında buluşan Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, verdiği vaazında istişarenin, meşveretin Müslümanların birliği için ne kadar önemli olduğundan bahsetti. İl Müftüsü Çelik daha sonra köyün konumuna ve caminin şekline göre ihtilafa konu olan minarenin konumu konusunda son noktayı koydu. Müftü Çelik'in kararına rıza gösteren köylü de, minarenin İl Müftüsü Çelik'in gösterdiği yere yapılmasına karar verdi. 

İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, kararın hayırlı olmasını dileyerek, "Sorunu kendi içlerinde halledemeyen her iki grup ayrı ayrı müftülüğümüze gelip kendilerince haklı gerekçelerini ortaya koydu ve kendi istedikleri yöne minarenin yapılmasını istediler. En sonunda bizlerin vereceği karara saygı duyacaklarını söyleyerek bizleri köylerine davet ettiler. Biz de köyün konumuna, caminin şekline ve cami mimarisine yakışacak şekilde iki tarafın da razı olacağı bir kararı verdik ve herkes memnun kaldı. Yani sağa ya da sola da değil, girişteki üç küçük kubbenin en sağındaki kubbenin altından başlamak suretiyle minare yapılacak. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Editör: Vitrin Haber