Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, “AKP hükümeti, kendi eliyle milli ve yerli değerimiz olan şeker pancarı üretimi yıldan yıla yok etti. Şeker Kurumu’nu 696 sayılı KHK ile kapattı. Şimdi şeker fabrikalarını satışa çıkarıyorlar. ABD’nin tüketmediği kansorejenli NŞB’yi Türk Halkı’na satıyorlar. İnsanlarımız, ABD’li şirkete ve en kötüsü de kansere teslim ediliyor” dedi.

Şeker pancarı, dolayısıyla şeker üretiminin stratejik olduğuna dikkat çeken Barış Karadeniz, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınma hamlesinin odağı olan şeker fabrikalarını elden çıkarmanın millete hizmet olmadığını ifade etti. Karadeniz, “Pancar üretimi dolayısıyla şeker üretimi ile hem çiftçimizin cebini hem da halkımızın sağlığını koruyan bir üretim politikasını yok etmeye kalkışarak kime hizmet ediliyor? Milletimizi emperyalizmin ellerine teslim ederek, sağlık düşmanı nişasta bazlı şekere mahkum ederek kimlere kazanç sağlanıyor?” diye konuştu. 

CHP’li Barış Karadeniz, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan raporda nişasta bazlı şekerlerin zararlarının saymakla bitirilemediğini bildirdi. Kurulun, hükümetten nişasta bazlı şeker kotasını biran önce düşürmesini talep ettiğini hatırlatan Karadeniz şunları söyledi:“Hükümet son 16 yılda 2017 yılı hariç her yıl NBŞ kotalarını ülkenin ihtiyacı olmadığı halde artırmıştı. Sağlık Bakanlığı, kamuoyunda ciddi tartışma konusu olan nişasta bazlı şekerlerle ilgili Bilim Kurulu’nu 8 yıl sonra yeniden topladı. 12 bilim adamından oluşan Bilim Kurulu, nişasta bazlı şekerlerin insan vücuduna olan etkilerini bilimsel araştırmalar ışığında yeniden değerlendirdi. Dünyadaki gelişmeleri de inceleyen Bilim Kurulu, nişasta bazlı şekerlerin zararları ile ilgili çarpıcı sonuçlara ulaştı. ABD’nin kullanmadığı nişasta bazlı şeker bu gün başta çocuklarımızın tükettiği her türlü gıdanın içinde bulunuyor. Çocuklarımız kansere mahkum ediliyor. Yemek yeme davranışını bozan, obezite ve beraberindeki hastalıklara neden olan ve hatta kansere yol açan nişasta bazlı şekeri Türk Halkı’na satıyorlar. İnsanlarımız, ABD’li şirkete ve en kötüsü de kansere teslim ediliyor.”
CHP’li Barış Karadeniz, şeker fabrikalarının satışına izin vermeyeceklerini, pancar üretiminin artırılması için derhal teşvik politikaları üretilmesi gerektiğini belirterek, milli ve yerli olan değerimize, halkın sağlığına ve Türk çiftçisine sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Editör: Vitrin Haber