Maviş, Türkiye’nin, yeni bir yönetim sistemiyle birlikte, her alanda yeni bir döneme girdiğini, ülkemizin hayallerini hedeflere, hedeflerini gerçeğe dönüştürme mücadelemizde en büyük güç kaynağımız olan nesillerimizin, nitelikli, özgüveni yüksek, millî ve manevi değerlerimizle teçhiz edilmesinin ancak vizyoner, kaliteli bir eğitim-öğretim sistemiyle mümkün olduğunu ifade etti.

Maviş, Çocuklarımızın günümüzün bilgi yoğun ve rekabetçi dünyasına en iyi şekilde hazırlanması için 2002’den bu yana büyük mesafeler kaydedildiğini, bu aşamadan sonra eğitim-öğretim alanında sıçrama yapma, nicelikten niteliğe bir şahlanışı ve hamleyi gerçekleştirme zamanının geldiğini belirtti.

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Bugün dünyada iyi eğitim performansı gösteren tüm ülkelerin, elde ettikleri başarıları geçmişten geleceğe köprüler kurarak, merkezine insanı alan kavramsal çerçeveler ve felsefi yaklaşımlarla yakaladıklarını, eğitimde başarılı görülen her değişim, dönüşümün sağlam felsefi yaklaşımlarla desteklendiğini, kadim çağlardan modernleşmeye, sanayi devriminden dijital çağa, teknolojik gelişmelerin vardığı son nokta olan siber-fiziksel sistemlerin her alanda konuşulmaya başlandığı günümüze uzanan bu devamlılıkta, eğitim vizyonunun ortaya konulmasının çok daha önemli bir hâl aldığını, insana rasyonel ve başarmak zorunda olduklarından ibaret bir varlık olarak yaklaşmanın, sadece bizim tarihimiz ve nesiller boyunca aktarılan zengin medeniyet mirasımıza değil, beşerî mirasa da uygun düşmediğini, eğitimin ana öğesi ve baş öznesi insanın 2023 Eğitim Vizyonu’nun Odak Noktasında yer aldığını ifade etti.

Milletvekili Maviş, geleceğimize yön verecek 2023 eğitim vizyonu ile müfredatı bilgiden beceriye, beceriden görgüye taşımayı hedeflediklerini, öğretmen eğitimini, okullar arasındaki eşitsizliği asgariye indirmeyi ve dolayısıyla sınav baskısını azaltmayı başarının anahtarı olarak gördüklerini söyledi.  

Maviş, eğitim sistemimizin öğretmenlerin omuzlarında yükseldiğini, eğitim vizyonunun en önemli ana aktörlerinden birinin öğretmen olduğunu, öğretmenlerin bilgiden ve beceriden önce şefkatlerini vermeleriyle çocuğun kendi içinde saklı müfredatın ortaya çıkmasını, cesaretlerinin yeşermesinisağlayarak ve hazır bulunuşluklarını tespit ederek bireylerin eğitiminde ustalıklarını gösterdiklerini, tüm değerlendirme süreçlerinde kendini karşı taraf olarak değil, çocukların yanında konumlandırarak insanlaşmanın vasıtası rolünü üstlendiklerini ifade ederek öğretmenleri sosyal ve özlük haklarının layık olduğu seviyelere çıkmasının hedeflendiği dile getirdi.

Maviş, hedef ve eylemlerdeki kapsam ve nitelik çıtasının yüksek olduğunun farkında olduklarını, bu iddiayı ortaya koyarken Türkiye’ye güvendiklerini ifade etti. 

AK Parti Sinop Milletvekili, Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Dr. Nazım Maviş, 2023 Eğitim Vizyonu hakkında ana başlıklar halinde şunları dile getirdi; müfredat çocuklarımızın ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre düzenleniyor, esnek ve modüler bir ders çizelgesi oluşturuluyor, tüm okullarda tasarım-beceri atölyeleri kuruluyor, zorunlu ders saat ve çeşitleri azalıyor, çocuklarımızın izlenmesi ve desteklenmesi için ‘dijital portfolyo ’ sistemine geçiliyor, başarılı öğretmen ve okul yöneticileri yurt dışına gönderiliyor.

Öğretmenlerin ve okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştiriliyor. 5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu eğitim kapsamına giriyor. Şartları elverişsiz yerlerdeki okulöncesi çocuklarına öğle yemeği veriliyor. Şartları elverişsiz ailelere okulöncesi çocukları için materyal ve kırtasiye desteği geliyor. Yaz dönemlerinde okullarda oyun temelli yaz okulu programları açılıyor. Özel gereksinimli çocuklar için ikinci personel görevlendiriliyor. İlkokullarda not kalkıyor, beceri temelli değerlendirme geliyor. İlkokullarda teneffüsler uzuyor. Mesleki rehberlik sistemi geliyor. Eğitim ortamları iyileşiyor, üretim artıyor. Kariyer rehberliği sistemi geliyor. Özel bir müfredat yapılandırılıyor. Özel bir mevzuat hazırlanıyor. Ulusal dijital içerik arşivi oluşturuluyor.
Editör: Vitrin Haber