En iyi lakerdayı ben yaparım diyenler Sinop Kültür ve Turizm Derneği tarafından düzenlenecek olan lakerda lezzet yarışmasında hünerlerini sergileyecek.

Sinop’ta 3 bin yıllık geleneğin, hem kültürel olarak paylaşılması ve hem de ekonomik değere dönüşmesi için bir farkındalık ve tanıtım amacıyla düzenlen yarışmada 5 kişilik jüri yer alacak.  Gurme, yazar ve Balık Restoranı işletmecisi Süreyya Üzmez’in de yer alacağı yarışma jürisi lakerdanın tadımının yanında görünüş, doku ve koku özelliklerini de değerlendirecek. 

16 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek olan ödüllü lakerda lezzet yarışması hakkında bilgi veren Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, yarışmaya başvurmak isteyenlerin 13 Aralık tarihine kadar, Tersanedeki Şekerci Mehmet Gürbüz’ün dükkanına kayıt yaptırabileceklerini söyledi. Kaya; “Lakerda yarışması, Sinop’ta 3 bin yıllık geleneğin, hem kültürel olarak paylaşılması ve hem de ekonomik değere dönüşmesi için bir farkındalık ve tanıtım amacıyla düzenlenmektedir. Amacımız, evlerde veya işyerlerinde yapılan Lakerda ürünlerinin paylaşılması ile bu geleneğin geleceğe taşınması, bilginin çoğalması ve ekonomik bir ürüne dönüştürülerek palamut ve torik balığının değerinin arttırılmasıdır. 

Yarışma için oluşturulan jüri, başta Gurme, yazar ve Balık Restoranı işletmecisi Süreyya Üzmez olmak üzere gerek damak zevki ve gerekse deneyimi ile en güzel ürünü seçebilecek nitelikte insanlardan oluşacaktır. En fazla 5 kişilik bir jüri oluşturulacaktır. 

Bu yarışmamız sadece tadım yarışmasıdır. Dolayısı ile yarışacak Lakerdalar sade olarak yarışacaktır. Ancak tadımı tamamlayan görünüş, doku ve koku özellikleri de dikkate alınacaktır. 
Yarışmaya katılacak yarışmacılar öncelikle 13 Aralık 2018 tarihine kadar Tersanedeki Şekerci Mehmet Gürbüz’ün dükkanına kaydını yaptıracaktır” dedi.

İLK ÜÇE GİRENLER ALTIN İLE ÖDÜLLENDİRİLECEK
Yarışmacıların sadece kendi hazırladıkları Lakerda ile yarışmaya katılabileceklerini belirten veren Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, yarışma sonunda ilk üçer giren yarışmacıların tam, yarım ve çeyrek altın ile ödüllendirileceğini ifade etti. Kaya; “16 Aralık’ta Yarışmaya gelirken yanlarında en az 2 parça lakerda getireceklerdir. Bir parçası bütün olarak sergilenecek, diğer parçası ise tadım amaçlı olarak 5-10 küçük lokmaya ayrılacak büyüklükte olacaktır. Eğer Yarışmacı Lakerda küçük parçalar şeklinde hazırlanmışsa 5 kişinin tadım yapacağı miktarda Lakerda’yı yanında getirmesi gerekecektir. 

Lakerda’lar beyaz bir porselen tabakta, streçlenerek kapatılmış olarak teslim edilecektir. İkram için fazla getirilen Lakerda var ise kavanozda getirilebilir. Lakerda’ların Jüri’ye sunumunu yarışma görevlileri yapacaktır. Bu nedenle getirilen Lakerdalar bütün halde getirilmelidir. Lakerda’lar teslim alınırken kendilerine bir numara verilecek, Jüri de bu numaraya göre puan verecektir. Hangi lakerda’nın kime ait olduğunu sadece yarışma yöneticileri bilecektir. 

Artan Lakerda’lar yarışmayı izleyen kişilere ikram edilecektir. İsteyenler daha çok Lakerda’yı yanlarında getirebilir. Yarışmacılar sadece kendi hazırladıkları Lakerda ile yarışabilirler. Yarışma’da birinci olan yarışmacıya 1 tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye ise çeyrek altın ödül verilecektir” diye konuştu.
 

Editör: Vitrin Haber