Geçtiğimiz günlerde kurulan Sinop Kent Hakları Derneği (KENTSAV) ilk programını geniş katılımlı bir söyleşiyle gerçekleştirdi. Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile KENTSAV işbirliğinde Sinop Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümünün öğretim kadrosu ve öğrencileri ile Sinop kentinin dinamiklerini oluşturan STK'ların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Programın ilk bölümünde ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümünün 10 kişilik öğretim kadrosu ve 45 öğrencinin hazırlayıp geliştirdiği Sinop'a ilişkin proje ve çalışmalar tanıtıldı. İkinci bölümde ise Prof. Dr. Aziz Konukman'ın moderatörlüğünde tüm katılımcıların iştirakiyle söyleşi programı gerçekleştirildi. Bu kısımda kentin imar konusu başta olmak üzere yerleşim ve şehircilikle ilgili birçok sorunu masaya yatırıldı.

AMACIMIZ YAŞANABİLİR BİR SİNOP

Amaçlarının yaşanabilir Sinop'un nasıl inşa edilebileceği konusunu gündeme getirmek olduğunu belirten KENTSAV Başkanı Neşe Özkoç, "Sinop'taki imar planı sorununu hiç bir siyasi amaç ve çıkar gözetmeksizin, üzüm yiyerek bağcıyı dövmeden çözmek öncelikli amacımız. Doğa, çevre, börtü-böcek ve hayvanıyla birlikte daha iyi şartlarda yaşanabilir çevreyi oluşturmak istiyoruz. Artık, doğa, tarih, kışı, kenar hepsi planın içinde olması gerekiyor. Burada insanın olduğu kadar, kedinin, köpeğin, hayvanların, börtü böceğinde hakkı var. Birbirimizin haklarına değmeden kentimizde daha kaliteli bir yaşamı nasıl sürdürebiliriz? Bunun için iyi planlama yürütmemiz gerekiyor. Biz sadece daha iyisi nasıl olabilir? Bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmek istiyoruz" dedi. Özkoç desteklerinden dolayı Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun'a katkılarından dolayı teşekkür etti.

KENTİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN BURADAYIZ

Etkinliğin Moderatörü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, kente sahip çıkmak adına bu tür çalışmaların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Konukman: "Biliyorsunuz Sinop'un yeni bir kent planı tartışmaları var. Tabi bu zaman alacak bir şey. Çok öncesinde burada bir panel yapmıştık. ODTÜ'den Çağatay hoca panelistlerden biriydi. Kendisi her yıl bir ili ele aldıklarını ve öğrencileriyle stüdyo çalışması yaptıklarını ve bu kez Sinop'u çalışmaya karar verdiklerini söylemişti. Burada bu gün yapılan çalışma o mutfakta oluşturuldu. Yeni kurulan derneğimizde birinci mesele olarak bunu masaya yatırdı. Sinop'ta doğayla ve tarihle barışık, böcekten tutun kuşlarına varıncaya kadar onlarla dost bir dernek. Hiç bir siyasi ön yargısı olmadan Sinop kentine sahip çıkmak isteyen herkesi davet etti. Bu tür sorunları çözebilmek için toplumun örgütlenmesi gerekiyor. Kendimize sahip çıkmak istiyorsak bu çalışmaları da sahip çıkmamız gerekiyor. Biz bu sahiplenmenin birinci aşaması olarak bilim dünyasının yaptığı bir çalışmayı Sinoplularla buluşturduk" diye konuştu.

KATILIM OLDUKÇA İYİ OLDU

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Sinoplu İş Adamı Nihat Önder, etkinliğin oldukça geniş katılımlı olarak geçtiğini söyledi. Önder: "Sinopluların katılımından dolayı çok teşekkür ediyorum. Biz Kent Hakları Derneğini bir ihtiyaç olduğu için kurduk. Sinop'un sorunlarını masaya yatırıyoruz. Bu günkü programımız gerçekten çok heyecanlı ve görkemli bir şekilde gerçekleşti. Genç üniversite öğrencilerimiz ve ODTÜ öğrencileri ve öğretim kadrosuyla söyleşilerde bulunduk. Sinop'u ve sorunlarını masaya yatırdık. Sorunları çözmek için görüş alışverişinde bulurduk. öneriler sunduk. Bizim amacımız birilerine muhalefet etmek değildir. Derneğimizde siyaset yok. Amaç Sinop'a hizmettir" ifadelerini kullandı.

DAHA UYGAR, DAHA YAŞANABİLİR BİR SİNOP İÇİN

Derneğin kurulmasında büyük emeği bulunan Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Ör ise, daha uygar ve yaşanabilir Sinop için yola çıktıklarını dile getirdi. Tayfun Ör sözlerini şöyle sürdürdü. "Derneğimizin tanıtımıyla ilgili ciddi bir program yapmak istiyorduk. ODTÜ'nün uzun soluklu çalışması vardı. Onların sunumlarıyla birlikte karşılıklı bir söyleşi programı düzenledik. İleride 3-4 gün sürecek bir çalıştay şeklinde bir program yapmayı hedefliyoruz. Bu program biraz spontane gelişti, ama dolu dolu bir etkinlik oldu. Onların bu çalışmalarını Sinoplularla buluşturmak istedik. Çok ciddi bir emek var ortada. Biz Sinop'u daha yaşanabilir, daha uygar bir hale getirebiliriz diye yola çıktık. İki ay gibi ciddi bir tüzük çalışmasıyla birlikte 4 ay gibi bir süreçte derneğimizi kurduk. Amacımız Sinop'ta güzel şeyler yapmak"

Editör: Vitrin Haber