KENTSAV'dan yapılan yazılı açıklamada, derneklerinin başvurusu üzerine Sinop Belediyesinde hazırlanan imar planının Samsun 1. İdare Mahkemesince yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği belirtildi.

Mahkemece alınan kararın ardından dernek yöneticilerinin belediye yetkilileriyle bir araya gelerek sürecin tekrar ele alındığı anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

1000 Nazım ve Uygulama İmar planları Sinop halkının yaşam kalitesini yükseltmesi, mutlu, sağlıklı, güvenli bir çevre oluşturması, doğal ve kültürel varlıklarını koruması ve binlerce yıllık geçmişi olan kadim kentimizi tekrar yaşanabilir kılması beklenirken Sinop’un kent kimliğini yok eden uygulamalara son verecek nitelikte bulunmadığı için, plan esaslarına şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı belirtilerek yargı denetimine taşınmıştı.

SÖYLENDİĞİ GİBİ OLMADI
Önceki belediye yönetimi tarafından yaptırılan ve daha ziyade kişisel menfaatlerin öne çıkartıldığı kentin sorunlarına hiçbir çözüm getirmeyen aksine içinden çıkılmaz sorular oluşturan imar planı için açtığımız iptali davası, şu anki belediye yönetiminin göreve geldiği ilk aylarda karara bağlanmıştır. Bu imar planı iptal kararından sonra yapılan toplantı, panel ve söyleşilerde Sn. Belediye Başkanı “Yeni imar planı, Sinop Halkı ve sivil toplum örgütleri ile birlikte demokratik ve katılımcı bir biçimde hazırlanacaktır.” biçiminde açıklama yapmış olmasına rağmen, uygulama ne yazık ki söylediği şekilde gerçekleşmemiştir. 

Revize plan yapımının yine mahkemece reddedilen planı yapan firmanın yan kuruluşuna verildiği bilinmektedir. Mahkeme kararı ve verilen sözler doğrultusunda düzeltilmesi ve revize edilmesi gerektiği halde, ufak tefek değişikliklerle yapılan plan “Sinop plansız kalmasın” gerekçesi ile alelacele Belediye Meclisinden geçirilerek, uygulamaya sokulmuştur. 

TOPLU TAŞIMA KONUSUNDA ADIM ATILMADI
Sinop tarihi kent merkezinin yarımadanın en dar yerinde konuşlanmış olması, trafik akışı yönünden kentin adeta kum saatine benzemesi, trafik hızının yarımadanın en dar yeri (kıstak) tarafından belirlenmesi, kent yönetim birimlerinin yarımadada olması ve adadaki yerleşim yoğunluğunun çok katlı yapılarla sürekli artması, toplu taşıma konusunda adımlar atılamaması dolayısıyla özel araç sayısındaki artış kent içi ulaşımı içinden çıkılmaz hale getirmiştir. 

Bu arada tarihi kentimizin girişinde Gelincik Mahallesinden geçen ana yolun genişletilmesi beklenirken tam aksine ayrık nizam bahçeli 4 katlı binalar yıkılarak yerine, ön bahçesiz bitişik nizam 6 katlı adeta duvar gibi insanları ezen binalar doldurulmuştur. Yapılan bu uygulamanın nedeni bugün daha iyi anlaşılmaktadır. Arka denizde yapılan kale koruma mendireği ve denizin içine yapılması düşünülen viyadük ile alternatif yol oluşturma planları gündeme getirilmiştir.

Tarihi kentimizin kimliğini yok edici öneriler ve uygulamalar, kente karşı işlenen suçların asıl nedenidir.

Kentsel yerleşimin anakaraya-batıya ve güneye doğru genişlemesi, Ada tarafındaki yapılaşmanın durdurulması, yeni alanların kesinlikle imara açılmaması ve hatta imara açılmış alanlarda yoğunluğun düşürülmesi gibi yarımadada nüfusu ve dolayısıyla da trafik yoğunluğunu artırıcı eylemlerden kaçınılması bilirkişi raporlarında belirtilmiş ve Samsun 1. İdare Mahkemesi, Sinop Belediye Meclisince 03.02.2020 tarih ve 14 sayı ile onaylanarak yürürlüğe giren imar planı için 16.02.2021 tarihinde “YÜRÜTMEYİ DURDURMA” kararı vermiştir.

Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma ara kararından sonra, büyük olasılıkla planın tümden iptal edilebileceği gerçeği ile hareket eden derneğimiz, belediye yetkilileri ile yaptığı görüşmeler neticesinde “Alınacak meclis kararı ile imar planı çalışmalarına başlanması ve sürecin kamuoyuna deklare edilmesi sonrasında, derneğimizin dava ile ilgili süreci tekrar gözden geçireceği ve Belediyemizin yapacağı plan çalışmalarını değerlendireceğini” belirtir dilekçeyi 29.03.2021 tarihinde Belediye Başkanlığına vermiştir. Belediye Meclisi 06.04.2021 gün ve 34 sayı ile “Derneğimizin taleplerinin olumlu karşılandığını” belirtir kararları almıştır.

Sinop Kamuoyu şunu bilmelidir ki, şu anda kurucu statüdeki Sinop Kent Hakları Derneği/KENTSAV Yönetim Kurulumuz, tüm üyelerimizin katılımı ile gerçekleştirilecek ilk genel kurulunda, geçen sürece ilişkin belediyemizin vaat ettiği taahhütlerle ilgili attığı somut adımları gözleyecek, izleyecek ve kentimiz yararına nihai kararı verecektir.
 

Editör: Vitrin Haber