İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, bakanlığın konferans salonunda düzenlediği aylık basın bilgilendirme toplantısında ülkede son bir ayda yaşanan olaylar ve gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Rize ve Artvin’de meydana gelen sel felaketinde 4 bini aşkın personelin görev aldığını belirten Çataklı, “Rize ve Artvin sel afetinde; ilgili bakanlıklar, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile STK’lar toplam 4 bin 737 personel ve bin 292 araç veya iş makinesi, çalışmalara katılmıştır. Her iki ilimizde toplam 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, Rize’de kaybolan 2 vatandaşımızın arama çalışmaları halen devam etmektedir. Her iki ilde toplam 367 konut, 528 iş yeri ve 411 araçta hasar meydana gelmiş ve bu zararlar karşılanmıştır. Acil ihtiyaçların karşılanması için; AFAD tarafından bölgeye 45,6 milyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından toplam 22 milyon TL ödenek gönderilmiştir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI ÇERÇEVESİNDE, ÇALIŞMALAR İLGİLİ TÜM BİRİMLER TARAFINDAN SÜRDÜRÜLMÜŞTÜR”
Yurdun çeşitli bölgelerinde meydana gelen orman yangınları hakkında açıklamalarda bulunan Çataklı, “Sel afetlerinin hemen ardından, 28 Temmuz’dan itibaren Antalya, Muğla, Aydın, Isparta, Karabük, Denizli, Osmaniye, Mersin, Adana, Kilis ve Hatay illerimizde orman yangınları çıkmış, Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerimiz, itfaiye ekipleri, İçişleri Bakanlığımıza bağlı AFAD, jandarma, emniyet ve sahil güvenlik ekipleriyle başta olmak üzere ülkemizin her köşesinden 27 bin 900 personel ve aralarında 16 uçak, 64 helikopter, 11 İHA, 69 TOMA’nın da bulunduğu 5 bin 467 araçla yangınlara müdahale edilmiştir. Türkiye afet müdahale planı çerçevesinde, çalışmalar ilgili tüm birimler tarafından sürdürülmüştür. Yangınlar neticesinde bin 775 bina, 2 bin 704 bağımsız bölüm ağır hasarlı olarak tespit edilmiştir. AFAD tarafından hak sahibi olan vatandaşlarımıza konut yapılacaktır. Konut, iş yeri ve araçlarda meydana gelen zararların tespiti ve ödemesi büyük oranda tamamlanmıştır. Bölgeye acil ihtiyaçların karşılanması için; AFAD tarafından 18 milyon 400 bin, Çevre ve Şehircilik, Aile ve Sosyal Politikalar, Tarım ve Orman Bakanlıkları tarafından toplam 80 milyon 300 bin TL ödenek gönderilmiştir” diye konuştu.

“KASTAMONU-BARTIN VE SİNOP’TA SEL AFETİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”
Kastamonu-Bartın ve Sinop’taki sel felaketleri nedeniyle 82 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyleyen Çataklı, “Gerçek anlamda bir küçük kıyamet olarak nitelendirebileceğimiz bu afet neticesinde 71’i Kastamonu’da, 10’u Sinop’ta, biri de Bartın’da olmak üzere toplam 82 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kastamonu’da 9 ve Sinop’ta 6 olmak üzere toplam 15 vatandaşımız da halen kayıptır. Arama çalışmaları her iki ilimizde şu anda 605 personel, 1 sahil güvenlik gemisi, jandarma emniyet ve sahil güvenlikten toplam 9 bot, bir uçak, bir JİKU ve yine bu üç kurumdan toplam 12 helikopter ile devam etmektedir. Afetin ilk anından itibaren bin 345 kişi helikopterlerle, 501 kişi de kurtarma botlarıyla tahliye edilmiştir. Kastamonu, Sinop ve Bartın illerimizde meydana gelen sel afeti sonuncunda tüm çalışmalarda kamu ve STK’larla birlikte toplam 11 bin 338 personel, 2 bin 862 araç ve iş makinesi görev yapmıştır. Her 3 ilimizde Kızılay koordinesinde beslenme çalışmaları eksiksiz yürütülmüştür. Toplam 928 bin 796 öğün sıcak yemek verilmiştir” dedi.

“ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLMEKTEDİR”
Sel felaketinin ardından gerekli çalışmaların devam ettiğini aktaran Çataklı, "Üç ilimizde de AFAD ve SYDV tarafından araç, iş yeri ve konut için doğrudan nakdi yarım olarak ve Tarım Orman Bakanlığımızın yardımlarıyla birlikte 8 bin 236 aileye toplam 106 milyon 435 bin 921 TL nakdi ödeme yapılmıştır. Cumhurbaşkanlığı, AFAD, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu afet için bölgeye aktarılan toplam ödenek miktarı 287 milyon 283 bin 580 TL olup, bunun 246.5 milyonluk kısmı nakdi yardım ve altyapılar için ilk elde harcanmıştır. Çalışmalara devam edilmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: Vitrin Haber