ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağına yönelik açıklamalarına dünyada ve Sinop’ta tepkiler gün geçtikçe artarak devam ediyor. 

Türk Ocağı Sinop Şubesi Başkanı Metin Oktay Fındık’ta, Türk Ocakları olarak ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma konusunda son günlerdeki çabalarını kaygı ve endişeyle takip ettiklerini belirtti. 

KUDÜS, ASLA İSRAİL’İN BÖLÜNMEZ VE BİRLEŞMİŞ BAŞKENTİ YAPILAMAZ
Kudüs’ün Hıristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanların önem verdiği kutsal bir merkez olduğunu vurgulayan Fındık; “İsrail, 1967’den bu yana, Doğu Kudüs’ü işgal etmektedir ve bugüne kadar da her geçen yıl, bu bölgede Yahudi yerleşimini kanunsuz bir şekilde artırmaktadır. Kudüs, asla İsrail’in bölünmez ve birleşmiş başkenti yapılamaz. ABD’nin bu çabası, bölgedeki sorunların durulmasına değil; önü alınamaz çok daha büyüklerinin ortaya çıkmasına yol açacaktır. Birleşmiş Milletleri; kendi kararlarının ihlalini engellemeye; İsrail’i, uluslararası hukuka riayet ederek Kudüs’ü başkent yapma hevesinden ve Yahudi yerleşimlerini artırma çabasından vazgeçirmeye ve ilahi dinlerin hassasiyetini göz önünde bulundurmaya davet ediyoruz. İslam ülkelerinin de her türlü uluslararası platformda bunu önlemek için ellerinden gelen gayreti göstermeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak Türkiye’nin çabalarına destek vermeleri gerekir” dedi.

HAREM-İ ŞERİF’İN KUTSİYETİNE VE TARİHÎ KONUMUNA SAYGI GÖSTERİLMELİ
Türk Ocakları olarak bir kez daha, Kudüs’ün İsrail’in bölünmez başkenti yapılmasına yönelik her türlü adımdan bir an önce vazgeçilmesini; yapılanların bölgede barışa hizmet etmeyeceğini ifade eden Fındık açıklamasına şöyle devam etti; “Barışın ivedilikle sağlanmasının en temel yollarından biri Filistin Devleti’nin dünyada tam anlamıyla tanınması ve haklarının iadesidir. İsrail’in 1967’den beri işgal ettiği Doğu Kudüs’teki işgal ve iskân politikasının bir an önce bitirilmesi zorunludur. Nihai olarak İsrail’in Harem-i Şerif’in kutsiyetine ve tarihî konumuna saygı göstermesi insani ve hukuki bir yükümlülüktür”.
Editör: Vitrin Haber