Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, Sinop gündemini uzun süredir meşgul eden Sinop İmar planı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sinop TSO toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Salim Akbaş, bir buçuk yıldır Covid 19 Pandemisi nedeniyle yaşanan ekonomik zorluklar ve sıkıntılara, Sinop özelinde İmar planının getirdiği sıkıntıların da eklendiğini belirterek, bir an evvel bu konunun Sinop gündeminden kaldırılarak insanların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söyledi. Akbaş; “Son günlerde ilimiz en çok meşgul eden konu olan “Sinop Merkez İlçenin” İmar planı hakkında konuşacağız. 
Yürütmesi durdurulan Şehir İmar Planı, sadece planı yapan Sinop Belediyesi ile plana itiraz eden sivil toplum kuruluşlarının gündemiymiş gibi görünse de, kentin tüm bireylerini etkilediğini ve ilgilendirdiğini görüyoruz. Bu durumdan kent halkının bir bölümü direkt, büyük bir bölümü ise dolaylı olarak etkilenmiştir.
Kent ekonomisinin, yatırımların ve işleyişin ne kadar olumsuz etkilendiğini son bir iki ayda net olarak görmeye başladık. Bununla birlikte ekonomik sorunların sosyal sorunlara ve kaosa dönüştüğüne şahit olmaya başladık.
Planın tamamını tek bir kelimeyle “kötü” diyerek yok saymak akılcı bir yaklaşım değildir. Kötü kararların ve kötü uygulamaların yanında iyi kararlar ve iyi uygulamalarda etkilenmektedir.
Biz Sinop Ticaret ve Sanayi Odası kentin ekonomisini elinde tutan iş insanlarının temsilcileriyiz. Yürütmesi durdurulan planın kent ekonomisine yaptığı etkiyi görmezden gelemeyiz” dedi.

BU TABLONUN BİRAN ÖNCE DEĞİŞMESİ ZORUNLULUKTUR, KAÇINILMAZDIR

Sinop’ta yaşanan imar sorunu nedeniyle pek çok kesimin mağduriyetler yaşadığının altını çizen Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, mevcut tablonun bir an evvel değişmesi gerektiğini ifade etti. Akbaş; “Belediyece ruhsatlandırılmış ve İnşası bitmiş olmasına rağmen Yapı kullanma izin belgesi alamayan konut ve işyerleri vardır. Bitirilmiş binalarda kat irtifakı ve kat mülkiyeti hatta daha önceden Yapı kullanma izin belgesi almış yapının Cins değişikliği yapılamamaktadır. Satış sözleşmesi yapılmış belli bir kısmın bedeli alınmış gayrimenkullerin tapuları verilemediği için satıcı ve alıcı arasında hukuki alana taşınan sorunlar ortaya çıkmıştır. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Müteahhit-Mühendis-Mimar, İnşaat malzemesi üreticileri ve satıcıları, inşaatlarda Usta, kalfa, amele gibi çalışanlar da ekonomik sıkıntıya girmişlerdir. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren birçok işletme çekini, senedini, kredisini ödeyemediği için iflasın eşiğine gelmişlerdir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaparak mevcut evini yıkıp-yıktırıp müteahhide veren arsa sahipleri mağdur olmuşlardır. Tapulu-İskânlı Konut ve İşyerlerinin kredili satışları imkânsız hale gelmiş, bankalar tarafından yaptırılan ekspertiz raporlarında bu gayrimenkullerin değeri sıfır olarak çıktığı için teminat olarak dahi kabul edilmez hale gelmiştir. Bir buçuk yıldır Covid 19 Pandemisi nedeniyle yaşanan ekonomik zorluklar ve sıkıntılara, Sinop özelinde İmar planının yarattığı sıkıntılar da eklenmiştir. Bu tablonun biran önce değişmesi zorunluluktur, kaçınılmazdır” diye konuştu.

SİNOP HALKI 2016 YILINDAN BU YANA ANAYASA İLE KORUNAN MÜLKİYET HAKKINI DOĞRU DÜZGÜN KULLANAMAMAKTADIR
Konuşmasında imar planı sorunu nedeniyle Sinopluların Anayasa ile korunan mülkiyet hakkını doğru düzgün kullanamadıklarını kaydeden Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş,  plan yapma kararının en hızlı bir şekilde sonuca kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Akbaş; “Sinop halkı 2016 yılından bu yana Anayasa ile korunan mülkiyet hakkını doğru düzgün kullanamamaktadır. Koruma İmar Planı, Çevre Düzeni Planı, İmar Planı gibi kavramlar artık Sinop halkının gündeminden düşmelidir.
Sinop imar planları ile ilgili temas ettiğimiz ve fikrine saygı gösterdiğimiz bilim insanlarının tespitinin özeti şu şekilde olmuştur; Sinop’ta uzun yıllardır bir planlama sorunu yaşanmaktadır. Bu kimi dönemlerde ağır kalmaktan, kimi dönemlerde bütünlükçü düşünmeyerek rant odaklı bireysel bakışla planlar üretmekten, kimi zamanlarda da bütünü değerlendirirken bilimsellikten ve yasal süreçten uzaklaşmaktan kaynaklanmaktadır.
Sonuç olarak; Sinop Belediyesinin 06.04.2021 tarih ve 34 sayılı meclis kararı ile yani plan yapma kararı en hızlı bir şekilde sonuca kavuşturulmalıdır. Kurumlar arası görüş bildirme konusunda yaşanan aksaklıklar bir an önce bitirilmelidir. 1/25000’lik Çevre Düzeni Planı Bakanlıkça acilen, Sinop’un ihtiyaçlarına göre revize edilmeli. Sürecin takibi ve sonuçlandırılmasında en büyük görev Belediyeye düşmektedir. Sadece bu konuların takibi için işleri tamamlama kabiliyetine sahip kişilerden bir birim oluşturulmalı, gerekirse bu birime başka kurumlardan ve kurum dışından kişiler dahil edilmelidir. Hızlı, etkili ve sonuca ulaşan adımlar beklenmeksizin atılmalıdır. Şahsi veya siyasi menfaatini şehrin menfaatinden yüksek tutan hiçbir düşünceye, kuruma ve kişilere fırsat verilmemelidir.

VERİLEN SÖZLERİN EN KISA SÜREDE YERİNE GETİRİLECEĞİNE İNANIYORUZ
Yaşanan imar sıkıntısının giderilmesi adına yetkililerle görüşmeler yaptıklarını belirten Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, yaptıkları görüşmeler neticesinde kendilerine verilen sözlerin yerine getirilerek imar planı sorununun ortadan kaldırılacağına inandıklarını söyledi. Akbaş; “İmar planının yürürlükte olmaması şehir genelinde ekonomik sıkıntılara sebep olmuş bu sıkıntıların giderilmesi konusunda üyelerimizden gelen görüş be bilgiler neticesinde ilimiz Belediye Başkanı Sayın Barış Ayhan ile ve Ankara’da ziyaret ettiğimiz ilimiz Milletvekili Sayın Nazım Maviş ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve sorunun çözümünde destek aranmıştır.

Belediye başkanlığı Nisan ayı içerisinde Meclis kararı aldığı yeni bir imar planı yapma sürecini başlattığını ifade etmiş gerekli kurumlardan görüş istendiğini yazışmaların sonuçlanmasını beklediklerini ifade etmişlerdir.
Sayın Nazım Maviş ile yapmış olduğumuz görüşmede 1/25000’ lik Çevre Düzeni Planının bir an önce yapılması için girişimlerde bulunulacağı, koruma imar planı hızlandırılması ve imar planları için kurum görüşlerinin hızlı bir şekilde alınması için destek istenmiştir.
Sayın Maviş Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürünü arayarak bu hafta Cuma günü Sinop’a gelmesi ile ilgili program yapıp bir an önce ÇDP’nin yapılması sözünü almıştır.

Koruma imar planının yapımında yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için saha çalışmalarında STK temsilcilerinden görüş alınması ve mümkünse işin zamanından önce teslim edilmesi için iller bankası bölge müdürü aranmıştır.
İmar planı için ise görüş belirtmeyen kurumların hızlı bir şekilde cevap yazabilmeleri için konu sayın valimize aktarılmış ve sürecin hızlandırılması isteniştir.
Bizlere verilen desteğin ve sözlerin en kısa zamanda gerçekleşeceğine inanıyor ve süreci daha canlı takip edeceğimizi ifade ediyoruz” dedi.

Editör: Gülay Yıldırım Kavak