Karayollarından emekli olduktan sonra eşiyle birlikte Ankara'dan Sinop'un Gerze ilçesine 'Mutlu Kent' diyerek gelip yerleşen Erdoğan Gençol, geldiğine bin pişman oldu. Ev yaptırıp Yaykıl köyüne yerleşen Gençol, sıra su aboneliğine gelince muhtarlıktan bölgede yaşanan su sıkıntısı nedeniyle aldığı 'hayır' cevabı karşısında şok oldu. Valilik ve Sinop İl Özel İdaresine dilekçeyle başvuran Erdoğan Gençol, yetkili makamdan aldığı 'abonelik ivedi olarak yapılmalı' cevabı üzerine yaşadığı mutluluk da yine kısa sürdü. Yetkili makamın yazısına rağmen yine abone olamadı. 

MUTLU MEMLEKET DİYE GELDİM, MUTSUZ OLDUM
Gördüğü muameleye anlam veremediğini belirten Erdoğan Gençol, "Ben aslında buralı değilim. Sinop'u haberlerden 'mutlu kent' olarak duydum ve yerleşmeye karar verdim. Ankara'da bir kurumdan emekli olduktan sonra ömrümün kalan kısmını geçirmek için geldim. Şu an Yaykıl köyü nüfusuna kayıtlıyım. Taşınmaz üzerine inşaat ruhsatı alarak inşaatımı tamamladım. Ardından Haziran ayında yapı kullanma izin belgesini aldım. Köy muhtarı ile yapılan yüz yüze görüşmemde, köy halkına ait suyun tarafıma bağlanmayacağı söylendi. Bunun üzerine İl Özel İdaresine dilekçe verdim. Özel idarenin suyun bağlanması gerektiğine dair cevap yazısı şahsıma ve muhtara iletildi. Bu yazıya ve iskan belgesine rağmen kanuni hakkım olan su yine muhtar tarafından bağlanmayacağı söylendi. Ben köy nüfusuna kayıtlı köyde sürekli ikamet eden biriyim. Konutumda içme ve kullanma suyu ihtiyacını seyyar tanker ve bidonlarla gideriyorum. Su hakkı en doğal haktır. Muhtarın yapmış olduğu hak gaspıdır. Bölgede su sıkıntısı olabilir. Su sıkıntısı var diye abone yapmamak anlaşılır değil" dedi. 

OLMAYAN SUYUN ABONELİĞİ ANLAMSIZ
Köy Muhtarı Salih Turan'da bölgede büyük çaplı su sıkıntısı yaşandığını, su olmayan yerde abonelik yapmanın da anlamsız olduğunu söyledi. Turan: "Yaykıl çok geniş olduğu için konu sadece Erdoğan beyle ilgili değil. Yani bu konu bir kişiye mahsus bir sorun değil. Yaklaşık 170 parsele su vermek zorundayız. Köyün üç mahallesinde su yok, yani suyum yetersiz. Erfelek suyu gelince herkese verilecek. Şu an ihalesi yapıldı. Erfelek'ten su gelmeden bu iş düzelmez. Su gelmedikten sonra, olmayan suyun aboneliğini yapmanın da bir anlamı yok. Buradaki abonelik sorunu değil, su sorunu. Biz kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Gelin isterseniz depolara bir bakın. Yıllardır suyumuz yok. Konu şahsi değil" diye konuştu. 

İL ÖZEL İDARESİ: ABONELİK İVEDİ YAPILMALI
Bu arada Erdoğan Gençol'un şikayeti üzerine İl Özel İdaresi tarafından muhtarlığa gönderilen yazıda aboneliğin yapılmasının yasal zorunluluk olduğu söylendi. Yazıda, "Erdoğan Gençol, ilgili dilekçesinde özetle Gerze ilçesi Yaykıl köyü sınırları içinde bulunan arsasına konut yaparak iskan belgesini aldığını, köy muhtarına su aboneliği için başvurduğunu, ancak köy muhtarının şebeke suyunun kısıtlı olması nedeniyle abonelik yapmadığını belirtmiş ve içme suyu aboneliği yapılmasını talep etmiştir. Köy içme sularının 7478 sayılı Köy İçmesuları Hakkında Kanun hükümleri gereğince köy ihtiyar heyeti sorumluluğunda olup, imar mevzuatına uygun olarak yapılmış yapılara talep halinde içme suyu aboneliği vermenin yasal zorunluluk olduğunun bilinmesi hususunda gereğini rica ederim" denildi. 

Yine İl Özel İdaresi başka bir yazısında da: Söz  konusu mevzuat hükümlerine göre mevzuata uygun olarak yapılmış meskenlere içme suyu aboneligi verilmesi muhtarlıklar tarafından yapılmakta olup, özellikle Covid 19 pandemi sürecinde içme ve kullanma suyu hijyen açısından daha fazla önem arz ettiğinden abonelik taleplerinin ivedi sonuçlanadırılması gerekmektedir" dedi.

SU SORUNU; GERZE'DE KRONİKLEŞEN BÜYÜK SORUN
Bu arada köyde büyük çaplı su sıkıntısı yaşanıyor. Bir çok hanenin musluğundan su akmıyor. Gerze ilçesinin bir çok noktasında kronikleşen su sorunu bölge halkına büyük mağduriyet yaşatıyor. Su zengini bir coğrafyada bu çağda yaşanan su problemini vatandaş anlamakta güçlük çekiyor.
 

Editör: Vitrin Haber