Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, "Türkiye'de iş bulma problemi değil, aradığınız nitelikli işçiyi bulma sorunu ile karşı karşıyayız. İşte tam bu noktada Sinop'ta 294 arkadaşımız şu an iş başı eğitimlerine devam ediyor. Sinop'ta iş başı eğitim alanların sayısı bir yılda binin üzerinde" dedi.  

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, İŞKUR İl müdürlüklerinin çalışmalarına katkıda bulunmak üzere düzenlenen gezi programı kapsamında geldiği Sinop'ta kurum çalışanları ve basın mensupları ile bir araya geldi. 

İŞKUR İl Müdür Vekili Fikret Bilgili ve yönetim kadrosu tarafından karşılanan Cafer Uzunkaya, il olarak tüm birimleri gezerek çalışanlarla selamlaştı. Ardından Bilgili'den kurumun Sinop'ta gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında birifing alan Cafer Uzunkaya, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 
 
Hem iş arayana, hem işçi arayana hizmet veriyoruz
İŞKUR'un Türkiye'de istihdama yönelik önemli bir sorumluluk üstlendiğini kaydeden Uzunkaya, bu manada kurumun Sinop'ta da önemli çalışmalara imza attığını dile getirdi. Uzunkaya; "İŞKUR Genel Müdürlüğü Türkiye'de işsizlikle mücadele eden ve istihdam politikalarının oluşturulmasında etkin sorumluluk üstlenen bir kurum. Yani uygulayıcı değil, politikaların oluşturulmasını da temin eden bir kurum. Türkiye'nin 81 ilinde il müdürlüğü, yine bu iller içerisinde ihtiyaca ve büyüklüğüne göre ilçelerde hizmet merkezi müdürlükleri şeklinde hizmet veren oldukça halkımızla iç içe, gerek işveren, gerek iş arayan, gerek üniversiteler, gerek sivil toplumun tüm unsurları ve gerekse basınımızla ilişki içerisinde hizmetlerini yürüten bir kurum. 

Asıl sorun iş değil işçi bulmak
Türkiye'de asıl sorunun iş bulmaktan ziyade, işverenin aradığı eğitimli işçiyi bulmak olduğunu dile getiren Cafer Uzunkaya sözlerine şöyle devam etti; "Her bir bireyin aslında İş-Kur ile şu veya bu şekilde bir ilişkisinin olması gerekir. İş sahibi olanın daha nitelikli işe, daha etkin bir işe sahip olmak için bir değişiklik istiyorsa İş-Kur ile ilişki içinde olması lazım. Yine bu gün toplumda bilinenin çok aksine yalnız ve yalnızca iş bulma problemi değil, aradığımız işçiyi bulma sorunu ile karşı karşıyayız. 

Sinop'ta bir yılda binin üzerinde vatandaşımız eğitimlerden istifade etti
Türkiye'de 129 bin iş yerinde bizzat yüz yüze yaptığımız çalışmalar şunu gösteriyor; İşverenlerimiz, iş arayanlardan daha çok işçi arıyor. Aradığı işçi bulamadığından dolayı da tezgahları, iş yerleri, fabrikaları atıl vaziyette çalışmayla baş başa kalıyor. İşte İş-Kur işte burada devreye giriyor. Bir tarafta iş arayan var, bir tarafta işçi arayanlar var. Ama bu aranan işçiye gerekli nitelikleri kazandırabilmek için eğitim aktivitelerine ziyadesiyle büyük önem vermekteyiz. İşte Sinop'ta da 294 arkadaşımız şu an iş başı eğitimlerine devam ediyor. Yani biz bu arkadaşımızı ciddi bir eğitim sürecinden sonra teorik bilgilerle değil, bizatihi tezgahın başında uygulamayı yapmak sureti ile eğitimini tamamlıyor. Bu iş yerlerimiz bu arkadaşlarımızdan azami derecede istifade ediyor. Diğerlerinden de sektörün diğer unsurları da istifade ediyor. Sinop ilimizde binin üzerinde arkadaşımız bir yıl içerisinde İş-Kur il müdürlüğümüzün organizasyonunda bu tür eğitimlerden istifade ediyor. Girişimcilik, iş başı eğitimlerimiz, öğrencilere ve alanlara yönelik rehberlik yönlendirme eğitimlerimiz ve üniversitelerimizle birlikte olan çalışmalarımız sürüyor. 

Sinop'ta çalışmaları masaya yatıracağız
Genel müdür yardımcısı olarak bu gün Sinop ilinde, arkadaşlarımızla bu yıl hedeflerimizi ne kadar gerçekleştirdiğimize dair toplantı yapacağız. Eksiklerimiz varsa onları giderme noktasında, yeni hedefler ve yeni başarılara imza atabilmek için neler yapabileceğimize dair istişare yapacağız. Bütün bu çalışmaları  iş verenimiz ile, müteşebbislerimizle, odalarımız ve STK'lar ile birlikte yaptığımız için iş yeri ziyaretlerimiz olacak. Uygulamadan kaynaklanan eksikliklerimiz varsa onları dinleyeceğiz ve tekliflerini alacağız. 

Sinop ilimizin verileri elbette iyi bir noktada. Ama biz bulunan rakamlarla yetinecek bir kurum değiliz. Daha iyi ve daha güzeli başarmak zorundayız. Çünkü Türkiye'nin başarıya ihtiyacı var"

Dünyada bu konuda bir numarayız
Açıklamasının sonununda Türkiye genelinde istihdam oranlarını değerlendiren Cafer Uzunkaya; "Son 6-7 yıllık süreçte ekonomik krizden sonra dünyada işsizlikle mücadele ve istihdam noktasında yüzde 20'lik istihdam artışı sağlayan yeryüzünde ikinci bir ülke söz konusu değil. Son 10 yılda biz Türkiye'de 7 milyon 110 milyon insanı biz istihdam imkanı temin etmişiz. Bu fevkalade başarılı bir orandır. İstihdam oranlarımızı yüzde 40'lardan yüzde 47'lere, iş gücüne katılım oranlarını yüzde 40'ardan yüzde 50'lerin üzerine taşıyan bir ülke durumundayız. 230 milyarlardan 800 milyarların üzerine çıkan bir ülkeyiz. Ama hedeflerimiz var 2 trilyon dolarlık dolarlık bir Türkiye'den bahsedeceksek, kamu kurum ve kuruluşları daha fazla çalışmak durumundayız. Onun için biz Ankara'dan kurumlarımızın çalışmalarını takip ederek yetinmeyip, bizatihi arkadaşlarımızın arasına katılıp çalışmalarına eşlik etmek istiyoruz. Bu manada Sinop'ta da güzel çalışmalarız devam etmekte. Bunların artarak devam etmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. 

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya yaptığı açıklama ardından, İŞKUR çalışanları ile toplantı yaptı. Uzunkaya toplantı sonrası da iş yeri ziyaretlerinde bulundu. 

Editör: Vitrin Haber