Aralık ayında Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından Yılın Yerel Gazetesi seçilen Sinop Vitrin Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Özşahin, tvDEN ekranlarında Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu’nun canlı yayın konuğu oldu.

Gazeteci Mehmet Aydın canlı yayın açılışında Özşahin ile bundan 3 yıl kadar önce Ankara'da yerel basınla ilgili bir yönetmelik taslağının hazırlık çalışmasında 15 kişilik ekibin içerisinde birlikte yer aldıklarını anımsattı.

Yaklaşık 26 dakika süren canlı yayında Aydın'ın sorularını yanıtlayan Özşahin, yerel basının sorunları başta olmak üzere sektörle ilgili önemli bilgiler verdi. 

Yerel basının zor günler yaşadığını dile getiren Özşahin, gereken tedbirlerin yasalarla koruma altına alınması gerektiğini söyledi. Özşahin, "Yerel basın, Cumhuriyet tarihinin en zor günlerini yaşıyor aslında. TGF geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda 2 binin üzerinde bulunan yerel gazete sayısının yarı yarıya düştüğünü açıklamıştı. Tabi bu rakam 2019 yılının verisi. 2020 yılında da daha fazla gazetenin kapandığını düşünüyorum" dedi. 

Konuşmasında kendisini de tanıtan Gazeteci Özşahin, “1975 Sinop doğumluyum. Gazetecilik hayatına, 1994 yılında Sinop’ta o dönemde yayın hayatını sürdüren Türkiye’nin ilk yerel televizyonu Sinop Radyo Televizyonunda başladım. Daha sonra 12 yıl kadar İhlas Haber Ajansı Sinop muhabirliğini yürüttüm. Ardından 2011 Şubat ayında da Vitrin Haber Gazetesini kurduk. O tarihten bu yana günlük olarak Sinop’ta yayın faaliyetimizi sürdürüyoruz. Tabi yayın hayatı sürecinde en zor dönemi bu son iki yıl özellikle de pandemi sürecinde yaşadık. Hem büyük bir enerji kaybı hem de mesleki olarak büyük zorluklar içerisinde yılı tamamladık ama zor bir süreç yaşadık” dedi.

YILIN GAZETESİ ÜNVANI BİZİ ONURLANDIRDI
Yılın Yerel Gazetesi seçildikleri için gururlu olduklarını belirten Özşahin, “Bu noktada gururluyuz onurluyuz, bütün ekip arkadaşlarıma ben çok teşekkür ediyorum. Gerçekten inanarak mesleğimizi severek yürütüyoruz. Arkadaşlarımızda sağ olsunlar çok güzel bir performans ve enerjiyle pandemiden dolayı biraz enerjimiz azalsa da 2020 yılını kazasız belasız güzel bir performans ile geçirdiğimizi düşünüyorum. Anadolu Yayıncılar Derneğinin ödülü bizim için bir onur oldu ayrıca büyük bir sürpriz de oldu. Bu kadar gazete arasından Vitrin Haberin yılın Yerel Gazetesi seçilmesi bizi gururlandırdı. Ayrıca bütün meslektaşlarımı içerisinde bulunmaktan onur duyduğum Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti bütün arkadaşlarımızın da tebriklerini aldık ayrıca. Sevgili takipçilerimizin bizi tebrik etmesinin yanında meslektaşlarımızın da bizi tebrik etmesi bizi ayrıca onurlandırdı. Ben sizleri de tebrik ediyorum. Yılın yerel televizyon kanalı da tvDEN oldu. Bu noktada da bütün ekibe tvDEN ailesine Vitrin Haber ailesi olarak tebrik ediyor ve kucaklıyoruz” ifadelerini kullandı. 

YEREL BASININ ORTAK SORUNU EKONOMİK
Yayın hayatlarına İlk olarak internet yayınıyla başladıklarını söyleyen Özşahin, “Vitrin Haber olarak biz ilk defa internet yayınıyla yayın hayatımıza başladık. 2011 yılının Şubat ayında ilk baskımızı yaptık. O tarihten bu yana günlük olarak Sinop’ta faaliyet gösteriyoruz. Özellikle pandemi döneminde kısıtlı bir ekiple daha doğrusu vardiyalı şekilde arkadaşlarımız çalışıyorlar. Gerçekten yerel basın özellikle Anadolu’da faaliyet açısından büyük sıkıntılar yaşıyor. İstihdam noktasında bütün gazeteler, televizyonlar yerelde bu sıkıntıdan dolayı eleman azaltımına gitti. İstihdama yönelik bazı sıkıntılar yaşadık. Yerel basının sorunları yaygın basının sorunlarına birçok benzerlik gösteriyor. Ekonomik, teknolojik ve personel noktasında sorunlar sadece yerel basına özgü, bazı karakteristik unsurlar taşıyor. Kurutuluş Savaşı döneminde biri de Aydın’da olmak üzere Anadolu’da gazeteler yayındaydı. O günlerden bugünlere gelene kadar yerel basının yaşadığı sıkıntılar özünde fazla bir değişiklik göstermedi. Hepimizin ortak noktası ortak sorunu ekonomi" şeklinde konuştu. 

ANADOLU BASININI DAHA FAZLA DESTEKLENMELİ
Özşahin sözlerini şöyle sürdürdü; "Anadolu’nun gerçek sesi özgün nefesi yerel basındır. Bu yönüyle demokrasimizin en önemli teminatlarından da bir tanesidir. Bunu 15 Temmuz’da da bizatihi gördük ve yaşadık. Yerel basın, Cumhuriyet tarihinin en zor günlerini yaşıyor aslında. TGF geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda 2 binin üzerinde bulunan yerel gazete sayısının yarı yarıya düştüğünü açıklamıştı. Bu çok büyük bir rakam, tabi bu 2019 yılının verisiydi. 2020 yılında da herhâlde birçok gazete kapanmıştır. Sinop’ta beş günlük yerel gazete var, geçtiğimiz ay bir tanesi kapatmak zorunda kaldı. Gerçekten büyük sıkıntılarla boğuşuyor yerel basın, gazete kağıdı başta olmak üzere girdi fiyatlarının sabit kur sistemiyle kontrol altına alınması ve böylece her gün değişen girdi fiyatlarının getirdiği ekonomik dalgalanmanın da önüne geçilmesi gerekiyor. Bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri de basılı kâğıt olarak, kâğıt ve işçi fiyatlarıdır. Pandemi döneminde Basın İlan Kurumu tarafından yerel gazeteleri rahatlatacak bazı tedbirler alındı. Gerçekten buda zorlu süreçte bizim için can suyu oldu diyebilirim. Bu karar ve uygulamalar yerel basının yaşadığı sorunları bence tam anlamıyla çözmeye yetmiyor. En azından bizim sırtımızdaki en büyük ağırlıklardan bir tanesi de KDV’dir. Bu süreçte en azından KDV oranında indirime gidilmesi gibi birtakım destekleri de Basın İlan Kurumu’ndan açıkçası yerel gazete olarak bekliyoruz. Her daim devletinin yanında olan Anadolu basınının desteklenmesi ve gereken tedbirlerin yasalarla koruma altına alınmasını da bekliyoruz. İnşallah bu sorunlar bir an önce atlatılır, 2021 yılında en azından hafiflemiş yüklerimizle yayın hayatımızı sürdürürüz. Yoksa yerel basın adına durum hiçte iyi gitmiyor"

DİJİTALLEŞMEYE AYAK UYDURMAMIZ LAZIM
Yerel basının dijitalleşmeye ayak uydurması gerektiğini dile getiren Serhat Özşahin, “Biz basılı gazetemizi kurduğumuzdan itibaren dijitalleşmeye çok önem verdik açıkçası. Geleceğin dijitalde olduğunu gördük. Artık insanlar haberi bir gün öncesinden gazete daha kendisine gelmeden okuyor zaten. Yazılı mecra tamamen dijitale doğru kaydı. Bu noktada Basın İlan Kurumu’nun da yeni yönetmelikleriyle dijitale doğru bir kayış kendiliğinden oluyor. Arkadaşlar istemeseler bile o mecraya eğilmek zorundalar ama yeterli olarak görmüyorum. Bu noktada dijitalleşmeye kesinlikle ayak uydurmamız lazım. Ayak uydurmazsak basılı medya şu anda bitiyor gibi görünüyor ama bununda kanunlarla bir çerçevesinin çizilmesi gerekiyor” dedi.

EGELİLERİ SİNOP'A DAVET EDİYORUZ
Konuşmasında Egelilere Sinop ile ilgili de bilgiler veren Gazeteci Özşahin sözlerini şöyle tamamladı, "Ülkemizin en kuzey ucunda bulunan Sinop bilinen 6 bin yıllık geçmişi, farklı medeniyetlerden kalan tarihi eserleri ve muhteşem doğasıyla kesinlikle gezilip görülmesi gereken ender kentlerimizden bir tanesidir. İl merkezimizde 65 bin nüfusa sahibiz. Tüm ilçelerimizle birlikte genel nüfusumuz 210 bindir. Sinop ülke balıkçılığının yüzde 7’sini Karadeniz balıkçılığının da yüzde 35’ini karşılamaktadır. Gezilecek sayısız yerimiz var, Arkeoloji Müzesi’nde korunan önemli parçalar var. Tarihi cezaevimiz birçok ünlüye de ev sahipli yapmış. Ayrıca doğaseverler içinde Erfelek ilçemizde Tatlıca Takım Şelalelerimiz var, 30 şelalenin art arda dizildiği bir şelaledir. Sinop mantısı, ızgara hamsisi yine Nokulumuzu tatmadan gitmemek gerekiyor. Sinop’tan dışarıya çok büyük göçler verdik, tabi korona sürecinde de esnafımız özellikle çok zor durumda. Kısıtlamalarla birlikte büyük sıkıntı yaşıyorlar, inşallah bu süreci de atlatırız. Tabi kısıtlamalara Sinop uyuyor, herhangi bir taşkınlık ya da farklı durumlar görmüyoruz. Sinop’ta biz gazeteciler olarak çok nadir hırsızlık haberi yaparız, yani huzurlu bir kentiz. Trafik lambamız yoktu şu ana kadar, şu anda şehir merkezimizde trafik ışığımız yok. Sinop’un dışında trafik ışıkları yeni yeni konuldu. Yine emniyet kemerinin en fazla takıldığı kent diyebilirim, yani kurallara uyar Sinop’umuz. Güzel bir kentte yaşıyoruz ama ekonomi konusunda bazı sıkıntılarımız var. Sinop için Karadeniz’in Bodrum’u diyebilirim"

Editör: Vitrin Haber