Sinop Meydan Projesi kapsamında yıkımı yapılacak alanda bulunan esnaf basın toplantısı düzenledi. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’in de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, proje kapsamında gerçekleştirilecek yıkıma öncelikli yerlerden başlanılması gerektiğini belirten bölge esnafı, kendilerine tahsis edilecek yerlerin teslim edilmeden işyerlerinin yıkılmasını istemediklerini ifade ettiler. 

ESNAFIMIZ MAĞDUR EDİLİRSE BU PROJE SADECE BİR YIKIM OLUR
Gerçekleştirilen toplantıda konuşan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop’un siluetini değiştirecek bu projeye karşı olmadıklarını ancak, bölge esnafının mağdur edilmesi halinde projenin sadece yıkımdan ibaret olacağını söyledi.

Karadeniz; “Bu bölgedeki arkadaşlarımız uzun süredir burada esnaflık yapıyor. Bu insanların yarınlarının geleceği burada. Tabi bu projeye Sinop halkı ve bizler hayır demiyoruz. Sinop kale surlarının ortaya çıkması tüm kamuoyunca istenen bir durum. Ama birilerini mağdur ederek bir şeyler yapacaksak bu sadece bir yıkım olur. Ama bir şeyi yıkarken, yaparak yıkmak çok daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Bugün bu konu ile alakalı belediye başkanımızla da küçük bir toplantı yaptık. Bizim amacımız buradaki esnafı mağdur etmeden bu konuya bir çözüm bulunması. İlk etapta şuan adliye ek binası olarak kullanılan eski ağız diş sağlığı merkezinin esnafımızın da içinde yer alacağı bir çarşı yapılmasını ve sonrasında buradaki yıkım işleminin gerçekleştirilmesini istiyoruz. Ancak şimdilik o bölgede bir takım bürokratik sorunlar var. Onlar da halledilemeyecek sorunlar değil. Bu alanla ilgili kültür bakanlığımızın uhdesinde olan bazı kararların alınması gerekiyor. Kültür bakanlığımızla irtibata geçtiğimiz zaman muhtemelen burası bizim esnafımıza cevap verecek bir alana dönüştürülebilecek diye düşünüyorum. Ama buradaki meydan projesini gerçekleştirirken bölge esnafına, siz buradan çıkın 6 ay 1 sene bir yerlerde durun sonra gelin buraya yerleşin gibi söylemlerde bulunmak doğru değil. Tamam yıkılması gereken yerler yıkılsın, valilik belediye gibi ancak buradaki esnafın dükkanlarının acilen yıkılması elzem bir durum da değil” dedi. 

BU PROJE SİNOP’UN PROJESİ
Hayata geçirilmesi planlanan meydan projesinin yeni planlanan bir proje olmadığının altını çizen CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, projenin kişi ya da bir partiye mal edilmemesi gerektiğini belirtti. Karadeniz; “Bu proje sadece birilerinin projesi değil. Bu proje, yıllardan beri Sinoplunun söylediği bir proje. Yani bir siyasi partiye ya da bir kişiye mal edemeyiz bu projeyi. Halihazırda kağıt üzerinde düzenlenmiş bir proje de yok aslında. Ama buradaki konu bölge esnafımızın yaşayacağı mağduriyet. Buradaki esnafımızı mağdur edecek bir projenin içinde biz olmayız bunu baştan söyleyeyim. Aslında mağduriyet yaşanmadan bu projenin tamamlanması çok kolay. Buradaki esnafımızı az önce söylediğim gibi eski diş sağlığı merkezine yerleştiririz, gerekirse yer altı çarşısı yapılır. Bu proje ilgili siyasi farklılıklarımızı bir kenara bırakarak otururuz esnafımızın yararına kararlar alırız. Siyaset bir uzlaşı işidir. Onlar da zannetmiyorum ki buradaki esnafımızın mağdur olmasını istesinler. Bu sebeple Sinop’u bir yıkım haneye çevirmeden bir yerler yıkılırken bir yerleri yaparak bu süreci tamamlamalıyız” diye konuştu.

YERLERİMİZ TESLİM EDİLMEDEN DÜKKANLARIMIZ YIKILMASIN
Toplantıda söz alan çevre esnaflarından Ahmet Kavazak, Sinop esnafı olarak, Sinop’a fayda sağlayacak her türlü projenin destekçisi olduklarını ancak, bu projelerin hayata geçirilirken esnafın da mağdur edilmemesi gerektiğini ifade etti. Kavazak, “Yerelde Sayın Belediye Başkanımız genelde Sayın Milletvekillerimiz bizlerin mağdur olmaması için mücadele ediyorlar. Bununla birlikte STK’ların da desteği yanımızda. Bizim isteğimiz, bize ait yerlerin yapılıp bizim o yerlere geçmemizden sonra buraların yılması. Bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Sayın belediye başkanımız ve yerel iktidarla genel iktidarın da aynı doğrultuda hareket etmesini arzu ediyoruz. Biz ekmeğimizin peşindeyiz siyasetin değil” dedi. 

Editör: Vitrin Haber