Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından organize edilen ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından desteklenen, Dijital Dünya Çalıştayı, yerel, ulusal ve uluslararası medya ile dijital platformlarını, Dolmabahçe'de Dijital Dünya Çalıştayı'nda buluşturdu. Yeni iletişim teknolojilerinin de ele alındığı, geleneksel ve yeni medyayı bir araya getiren çalıştaya Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin başta olmak üzere, çok sayıda önemli isim katıldı. Sinop'tan çalıştaya katılan Vitrinhaber haber koordinatörü Gazeteci Serhat Özşahin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun başta olmak üzere önemli isimlerle görüşme imkanı buldu.  

ORTADA ÇİFTE STANDART VAR
Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan'ın selamlama konuşması ardından çalıştayın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun dijitay faşizmin dünya genelinde büyük bir tehdit olduğunu söyledi. Dünyanın belirli bir bölgesinde kümelenmiş bir avuç şirketin "hakikatin tekelini" ellerinde tuttuğunu iddia ettiğini dile getiren Altun, “Bu iddia milletin seçilmiş temsilcilerine sorgusuz sualsiz sansür uygulamaya kadar varan bir cüretkarlıkla birleşmiş durumda. Bu tür anti-demokratik uygulamaların meşrulaştırılması için ellerinden gelen gayreti ortaya koyuyor, her tür manipülasyonu yapıyorlar. Böylece bir grup özel şirket, kamunun bilgiye erişimi noktasında hem avukat hem savcı hem hakim görevini üstleniyor. Bu gidişatın ne kadar sorunlu olduğu açıktır.” dedi.

Dijital faşizmin bir başka unsurunun da ifade özgürlüğü ve tolerans gibi kavramların dejenere ve politize edilmesi olduğunu belirten Altun, “Açık ve net bir biçimde vurgulamak istiyorum. Ortada apaçık bir çifte standart var. Bakınız, küresel şirketler ne yapıyor? Bir yandan siyasetçileri ‘şiddeti teşvik ettiği’ gerekçesiyle susturuyorlar. Öte yandan aynı küresel şirketler, terör propagandasına ortak olmaya, bunu da bile isteye yapmaya devam ediyorlar. Nitekim ABD ve AB’nin terör listesindeki PKK’nın veya 15 Temmuz’da 251 masum insanı katleden FETÖ’nün elebaşıları, sosyal medya platformlarında serbestçe propaganda yapmaya devam ediyorlar. Buna ilaveten ülkemiz terör örgütleriyle bağlantılı hesapların kapatılmasını istediğinde otoriterlikle ve ifade özgürlüğüne saygı göstermemekle itham ediliyor" diye konuştu.

DİJİTALLEŞMENİN KÜLTÜRÜMÜZÜ YUTMASINA İZİN VERMEMELİYİZ
Altun, kamuoyunun sistematik şekilde manipüle edilmesinin ve algıların olguların önüne geçirilmeye çalışılmasının her şeyden önce demokratik siyasal kültürün ve siyasal katılımın düşmanı olduğunu söyledi. “Bu girişimlere karşı hakikati, gerçeği, doğruyu savunmalıyız.” diyen Altun, “İnsanın bir toplumun üyesi olarak edindiği bilgi, inanç, sanat, ahlak, yasa adet ve diğer kabiliyetler ile alışkanlıklarını içeren o karmaşık bütüne yani kültüre, kültürümüze sahip çıkmalıyız. Dijitalleşmeye destek vermeli, ancak dijitalleşmenin kültürümüzü yutmasına izin vermemeliyiz. Kültürün medyatikleşmesi, medyanın dijitalleşmesi sadece günümüz siyasal atmosferini değil, kültürel zenginlik ve çeşitliliğini de olumsuz etkileyebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Çalıştayın, "Yeni İletişim Teknolojileri-Yerel ve Ulusal Medyanın Ülke Tanıtımına Katkısı" başlıklı ilk oturumunun moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir yaptı. Medya Derneği Başkanı Ekrem Kızıltaş, Star TV Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Çelik, Habertürk TV Ana Haber Spikeri Veyis Ateş, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Varol ve Kontv Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy oturumda önemli konuya ilişken önemli açıkalmalarda bulundu. 

İkinci oturumda "Yeni İletişim Teknolojileri ve Türkiye'nin Tanıtımı" ele alındı. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda, Netflix Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili, Exxen Genel Müdürü Ümmü Burhan Arda, beIN Media Group Genel Müdür Yardımcısı Onur Günel, BluTV Genel Müdürü Aydın Doğan Yalçındağ ve Türk Telekom TV/OTT İçerik ve Platform Yönetim Direktörü Muhammed Z. Varol, yeni tür yayıncılığın Türkiye'nin uluslararası tanıtımına katkısını ele aldı. 

"Global Bilgi Ağları-Veri Güvenliği ve İletişim" başlıklı üçüncü oturumun moderatörlüğünü ise Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir üstlendi. YAAY İletişim İş Geliştirme ve Yeni Girişimcilik Direktörü Muhammed Özhan, BİP AŞ Genel Müdürü Burak Akıncı, Dedi İletişim, BTİDER Başkanı Ömer Faruk Sorgun ve BTK Başkan Yardımcısı Dr. Gazali Çiçek, oturumda veri güvenliği ve iletişim üzerine konuştu.

Çalıştay çok sayıda yerel ve ulusal televizyon kanalı tarafından canlı olarak yayınlandı.