Batur, "Bilindiği gibi İl Özel İdaresi derelerden kaçak kum çakıl malzemesi alan onlarca kişiye ilgili Kanuna göre para cezası kesiyor. Bu nasıl bir anlayış?" dedi. 

Sinop İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Abdullah Batur, İl Genel Meclisi Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde traji-komik denilebilecek bir konuya değindi. Kaçak malzemeye karşı savaş açan İl Özel İdaresi'nin kendisinin de kaçak malzeme kullandığını belirten Abdullah Batur önergesinde şu ifadelere yer verdi; "Köylerimizin temel ihtiyaçlarından olan 1-a grubu malzeme, İl Özel İdaresince yıllardır çaylardan ve derelerden kaçak olarak karşılanmaktadır.

23.03.2010 tarihli Valilik Makamına sunduğum öneride İl Özel İdaresi bünyesinde ruhsatlı 1-a grubu malzeme ocaklarının açılması gerektiğini belirtmiştim.

01.04.2010 tarihli soru önergemde ise İl Özel İdaresinin ruhsatlı kaç tane 1-a grubu maden ocağı olduğunu sormuştum.

28.04.2010 tarihli cevabi yazıda İl Özel İdaresi tasarrufunda 1-a Grubu maden ocağı olmadığı bildirilmiştir.
İl Genel Meclisi oturumlarında İl Özel İdaresinin özel ocaklara ruhsat verdiğini ama kendisinin resmi ocaklarının bulunmadığını dolayısıyla kaçak malzeme aldığını belki 20 kez Meclis kayıtlarına girecek şekilde dile getirdim.

Bilindiği gibi İl Özel İdaresi derelerden kaçak kum çakıl malzemesi alan onlarca kişiye ilgili Kanuna göre para cezası kesmektedir. Bu parada İl Özel İdaresi bütçesine aktarılmaktadır. En son 23.01.2013 tarihinde İl Encümenince İlimiz Türkeli İlçesinde dereden kepçe ile kum çakıl malzemesi alan kişiye 1.501,95TL para cezası kesilmiştir. Bu durumda; İlgili Kanun, yıllardır 1-a grubu malzemeyi kaçak olarak kullanan İl Özel İdaresi içinde geçerlimidir?

Geçerli değil ise bu muafiyetin sebebi nedir? 4 yıldır ısrarlı önerilerimize rağmen ruhsatlı 1-a grubu maden ocakları açmayan İl Özel İdaresi, 9 İlçenin malzemesini daha ne kadar zaman kaçak olarak temin edecektir? Yukarıdaki sorularımın 5302 sayılı Kanunun 18. Maddesine göre yazılı olarak cevaplandırılıp tarafıma iletilmesini dilerim"
Editör: Vitrin Haber