Sinop İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Nurdan Taşkan yaptığı açıklamada, derneklerin 2018 yılı Dernek Beyannamesini 30 Nisan 2019 tarihine kadar vermesi gerektiğini hatırlatarak, bu tarihe kadar beyanname vermeyen derneklerin yönetim kurulu başkanları hakkında, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun 32. maddesi (l) fıkrası gereği bin 294 TL idari para cezası uygulanacağını söyledi. 

Nurdan Taşkın açıklamasında şu ifadeere yer verdi: "İlimizde, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’na göre kurulu ve faaliyette bulunan derneklerin, aynı Kanun’un 19. maddesi ile Dernekler Yönetmeliğinin 84. maddesi uyarınca her yıl olduğu gibi bu yılda, 2018 yılı  içerisindeki faaliyetleri için düzenleyecekleri 2018 Yılı Dernek Beyannamesini NİSAN ayı sonuna kadar, İllerde Valilik Makamına  (İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü), İlçelerde bulunan derneklerimizin ise İlçe Kaymakamlıklarına vermeleri gerekmektedir.
  
Dernekler Yönetmeliğinin 96. maddesinde Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır. Kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir.” hükmü mevcut olduğundan DERBİS sistemi üzerinden süresinde beyanname bildirildiğinde İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne veya İlçe Kaymakamlıklarına bir suretinin kağıt ortamında getirilmesine gerek bulunmamaktadır.
 
Dernekler Yönetmeliğinin 96. maddesi gereği Bilanço esasına göre defter tutan dernekler ile kamu yararına çalışan dernekler beyannamelerini Dernekler Daire Başkanlığının web sayfası üzerinden(DERBİS), kullanıcı adı ve şifresini kullanarak doldurmak zorundadır.

Dernek beyannameleri 30 Nisan 2019 tarihine kadar alınacak olup, bu tarihe kadar beyanname vermeyen derneklerin yönetim kurulu başkanları hakkında, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun 32. maddesi (l) fıkrası gereği 1.294,00 TL idari para cezası uygulanacaktır. 

Derneklerimizin beyanname verme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için yukarıdaki işlemleri yapmaları gerekmektedir"

Editör: Vitrin Haber