Sinop Kent Hakları Derneği (KENTSAV) tarafından Ayancık'ta can ve mal kayıplarına neden olan sel felaketi ile ilgili gerekli önlemlerin alınmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

FELAKET GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ
Grup adına konuşan ve Ayancık’taki yaşanan sel felaketinden önce kamu kurum ve kuruluşlarının sel felaketi ile karşı karşıya olduklarını bilmelerine rağmen hiçbir önlem almadıkları iddia eden KENTSAV üyesi Seyit Saatçi; "11 Ağustos 2021 tarihinde Sinop ili Ayancık ilçesinde meydana gelen sel felaketi sonrası elimize geçen birtakım belge ve tutanaklar felaket öncesi birçok kamu kuruluşunun Ayancık’ın bir felaket ile karşı karşıya olduğunu bildiklerini ortaya koymaktadır. Bu nedenle yaşananlar bir felaketin ötesinde çeşitli kamu kurumlarının sorumluluklarını yerine getirmediklerinin kanıtıdır. Sorumluların sorumsuz davranışları, şu anda sayısını bilmediğimiz çok sayıda can kayıplarına neden olmuştur.

BU BÜROKRATİK VE SİYASİ BİR FELAKET
Halkımızın her türlü tazminat da dahil olmak üzere, haklarının yargı yoluyla kendilerine ödenmesi derneğimizin ve Sinop kamuoyunun ortak talebidir. Dolayısı ile ortada doğal olmayan, ancak doğal görüntüsü verilmiş olan bürokratik ve siyasi bir felakettir” dedi. 

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Biz bu basın toplantısının bir bileşeni değiliz Ancak basın mensupları olarak olayın takipçisiyiz. Ben sel felaketini şuna benzetiyorum; ‘kaldırımda bulunan yayaya bir araba çarpmıştır’ hatta ‘Evinde oturan insanların evinin içine dozerle kepçe ile kaza sonucu girilmiştir’. Kaldırımda yürüyen yayaya çarpan aracın sorumluluğu vardır, bu aracın sahibi devlet dahi olsa.

Birkaç belgeye ulaştık. İlk belge verilecek olan dilekçenin ekinde 2018 tarihli bölgedeki deponun risk taşıdığını ve deponun kaldırılmasını içeriyor. İkinci belgemiz ise çok daha eski tarihli 2004 yılında şuan aramızda bulunan Vitrinhaber’in kurucusu ve o günlerde İhlas Haber Ajansının Sinop muhabirliğini yapan sevgili Serhat Özşahin 2004 yılında yaptığı haber. ‘Dere yatağına afet konutu’ başlığıyla bir haber yapmış. O günkü gazeteler bunu Devlet-Sel Felaket, Faciaya Resmi Davet gibi manşetlerle okurlarına duyurmuşa. Ve çok ilginç daha önceki yıllarda yapılan bu afet evlerini dönemin Sinop Valisi Zeki Şanal; ‘Çok büyük risk taşıyor, dere yatağı derhal düzeltilmelidir’ şeklinde beyan vermiş.

Bunun iki boyutu vardır ilki tomruk deposunun yerinin yanlış olması Ayancık’ı felakete sürüklemiştir. İkincisi geçmişte Yenikonak’ta meydana gelen heyelanlar nedeniyle kurulan afet evleri dere yatağına kurulmuştur. Dere yatağında bugün 40’a yakın ev yok olmuştur. Son dakika olarak Serhat Özşahin’in 2004 yılındaki haberi elimize geçtiği için bununda bir belge sayılabileceğini düşündük” diye konuştu.

KENTSAV Yöneim Kurulu Üyesi Şükrü Demirel ise sel ile birlikte denize akan binlerce tomruğun Karadeniz'i ve denizcileri tehdit ettiğini söyledi.

Editör: Vitrin Haber