Kafkas Dernekleri Federasyonu'na (KAFFED) bağlı 55 üye dernek, "21 Mayıs Çerkes Soykırımı ve Sürgünü"nün 157. yılında yurt genelinde eş zamanlı olarak etkinlik düzenledi. Federasyona bağlı Sinop Kafkas Derneği üyeleri Sinop İskele Meydanında bir araya geldi. 

İntikam değil adalet istiyoruz
Sinop Kafkas Kültür Derneği yönetimi adına basın açıklamasını okuyan Ulaş Uzun 157 yıl önce yaşanan soykırım ve sürgünün acısının dün gibi hala taze olduğunu söyledi. Ulaş Uzun: "Çerkes soykırımı ve sürgününün 157. Yılında yaşananların acısını dün gibi içimizde hissediyoruz ve anmalarımızla birlikte soykırımın ve sürgünün yasını hafızalarımızdan silinmemek üzere tazeliyoruz.

Ancak bu yasımız ve kederimiz Çerkes halkının hak arama mücadelesinin önüne geçmiyor ve de geçmemeli. Biz bugün burada hem soykırımı, sürgünü anarken hem de sesimizi bir kez daha duyuruyor, hakkımız olanı bir kez daha belirtiyoruz : Biz Çerkesler olarak öç istemiyoruz, intikam istemiyoruz.

Biz kültürümüzü yaşatmak, dilimizi yeni nesillere aktarmak, asimile olmamak, barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz. 157 yıl önce yaşanan soykırım ve sürgünün acısını dün gibi kalbimizde hissederken bizler halkımız için adalet istiyoruz" dedi.

Dernek üyeleri daha sonda denize karanfil bıraktı. 

1864 yılında Kuzey Kafkas halklarının sürgüne zorlanması ile başlayan süreç içerisinde birçok insan hayatını kaybetmiş, sürüldükleri topraklarda ise hastalık, açlık ve yoksulluk gibi problemlerle karşı karşıya kalmıştı. Tarihin en büyük kitlesel nüfus hareketlerinden biri olan Çerkes sürgünü sırasında 600 bin ile 900 bin arasında insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 21 Mayıs 1864'ten itibaren Çerkes toplulukları başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine sürgün edildi.

Editör: Vitrin Haber