Ayancık-İkisu arasında 2004 yılında başlayan çalışma kapsamında 6 kilometrelik alanda Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü ve Ayancık Belediyesi tarafından sürdürülen Ayancık Çayı Islah ve devigasyon çalışmaları kapsamında ağır iş makineleri çalışmış ve yaklaşık 7 yıl süren çalışma sonucunda Ayancık çayı beklenen büyük felakete karşı hazırlanmıştı.

Çalışmalarla birlikte; büyük risk altında bulunan ve selin ilk önce vuracağı 208 daireden oluşan 13 blokluk afet evleri ile yine çay boyunda ki kooperatif binaları, sanayi sitesi ve bir ilköğretim okulu, ardından da kent merkezi kurtarılmış oldu. Islah sayesinde Ayancık seli en hafif şekilde atlattı.  

Çay ıslahının olası büyük bir felaketi önlediğini belirten Vali Dr. Ahmet Cengiz, Ayancık'ta yaşananları anlattı. Cengiz; "Ayancık'ta büyük bir sel yaşandı. İkinci kilometrede yol çöktü. Ayancık'ı hem Kastamonu'ya hem de Türkeli'ne bağlayan ana yol bağlantısı kesildi. Babaköyü köprüsü yıkıldı. Köy yollarından bazıları kapandı. Daha önce Ayancık Çayı'nın ıslah edilmiş olması Ayancık'ı büyük bir afetten kurtardı. İlk etapta 42 köy yolu kapanarak ulaşılamaz hale geldi.  4 köprü kullanılamaz hale geldi. 10 köprü hasar gördü. Bin 600 metre istinat duvarı yıkıldı. 71 köyün elektrik ve telefonu kesildi. 13 köyün içme suyu kesildi. Ayancık’ta da kesilen yol ivedi olarak açıldı.GSM şirketleri baz istasyonlarına bağlı tüm telefonlara mesaj attı. Bu Türkiye'de ilk kez uygulandı.  Dikmene iki GSM firması seyyar baz istasyonu kurdu. Orman yolları OBM tarafından açıldı. OBM tüm makineleri sevk etti. Orman arozözleri ile köylülerimize su dağıttık. DSİ göletleri kontrol etti. Ayancık’da 42 yol ulaşıma açıldı. 5 grup yolunda çalışma devam ediyor. Ayancık-Sakız yolu kapanmıştı, şu anda açıldı. 71 köyün tamamına artık Ayancıkta ulaşılabilmekte. İçme suyu olmayan 13 köy kaynak suyuyla ihtiyacını görüyor. Dediğim gibi, Ayancık Çayı ıslah edilmemiş olsaldı, büyük bir felaket yaşanabilirdi. Islah çalışmaları büyük bir felaketi önledi" dedi.  

Islah çalışmalarının gerçekleştirilmesi için büyük çaba sarf eden Ayancık Belediye Başkanı Ayhan Ergün ise, ilçeyi olası sel ve taşkınlardan koruması için gerçekleştirilen ıslah çalışmalarının büyük kayıpları önlediğini söyledi. Ergün; ""Ayancık ilçesi çay ve dere yataklarının hakim olduğu kent. Ayancık Çayı'nın ıslahı bizim için çok önemli bir çalışmaydı. 1963 yılında yaşanan ve büyük acılara neden olan sel felaketini unutmadık. Sürdürdüğümüz girişimlerin sonuçlanması ardından ıslah çalışmaları yapıldı. Bu konuda basın mensubu arkadaşlarımızın yaptığı uyarıcı ve yönlendirici haberlerde büyük ses getirdi ve çabalarımıza yardımcı oldu.Bu nedenle ülke basınına Ayancık çayının  ıslahını gündem yapan değerli Sinop basın mensuplarına teşekkür ediyorum dedi.Ayancık Çayını ıslahını başlatan başta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu'na görev yapmuş tüm D.S.İ 7.Bölge Müdürlüğü'ne Valilerimize,Milletvekillerimize,Kaymakamlarımıza,D.S.İ İl Müdürlüğümüz ve değerli Personelimize Ayancık halkı adına teşekkür ve minnetlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

Bu arada ıslah çalışmalarının başlamasında önemli rol oynayan basın mensuplarının haberleri de o günlerde büyük ses getirmişti. İHA Muhabiri Serhat Özşahin ile DHA Muhabiri Kenan Türkseven'in  "Dere Yatağına Afet Konutu" adlı haberleri bir çok ulusal gazetenin 23 Ağustos 2004 tarihinde ki manşetlerinde yer almış, ardından ıslah çalışmaları için harekete geçilmişti. Aynı haber o günün akşamında bir çok TV kanalında çıkmış ve gözlerin sel riski taşıyan Ayancık çayına çevrilmesini sağlamıştı. 
Editör: Vitrin Haber