Gerze’de 13 Şubat 1956 yılında meydana gelen yangının üzerinden tam 64 yıl geçti. Yaşanan büyük yangınla adeta tamamen yok olma noktasına gelen Gerze’deki yangın, Dünyanın Chicago’dan sonra 2. Büyük yangını olarak kabul edildi.  

21 vatandaşın hayatını kaybettiği büyük yangının yaralarını saran ilçe halkı, 64 yıl geçen o felaketi hala ilk günkü gibi hafızalarında yaşamaya devam ediyor. Büyük felaketin 64. Yılında Gerze belediye başkanlığı tarafından bir anma programı düzenlendi. 

İlçe aile çay bahçesinde düzenlenen programa Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, İl Genel Meclis Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, Erfelek Belediye Başkanız Mehmet Uzun, Dikmen Belediye Başkanı Adnan Acar, İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Burma, Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti Sinop İl Başkan Yardımcısı ve Gerze İlçe Başkanı Vahdettin Özdemir, ilçe teşkilatı, CHP Gerze İlçe Başkanı Nihat Erdal ile ilçe teşkilatı, yangınzedeler ve yangını yaşayan Gerzelilerin yakınları katıldı.

YANGININ BAŞLADIĞI SAATTE MUMLAR YAKILDI
Anma programı, 13 Şubat 1956 yılında saat 18’de çıkan yangın felaketinde hayatını kaybeden 21 vatandaşımız için aynı saatte mum yakılıp iki dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Hasan Çavdar’ın Yangın Destanı isimli şiiri seslendirmesi ile devam eden programda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Sayın Cevat Şensoy, büyük felaketin acısının hala yüreklerinde yaşadığını söyledi. Şensoy; “Bu akşam vakti burada toplanmamızın buruk hüzünlü bir sebebi var. Yıl 1956.Gerze’miz şirin mi şirin, hemen iskele ve orta çay bahçesi köşke doğru ilerledikçe kurulmuş tüm yapıları ağaçtan yapılmış, sadece hamamı betonarme olan bir yerleşim yeri. Çay Mahallesi, Köşk Mahallesi ve Hamidiye Mahallesi’nden oluşan 3925 nüfuslu, Yeni Cuma dahil 79 köyü bulunan küçük bir kasaba. 1956 yılı Şubat Ayı, günlerden Pazartesi. Tarih 13 günü akşamı. Lodoslu bir zamanda dönemin Mal Müdürü’nün evinden çıktığı söylenen yangınla yüzleşir Gerze. Yangında 21 vatandaşımız hayatını kaybeder. Yangın, o kadar büyüktür ki Sinop-Samsun illerinden fark edilebilmiştir. Tam 64 yıl önce buğu 13 Şubatı yakınlarımız yaşamıştır” dedi. 

Belediye Başkanı Cevat Şensoy, konuşmasının devamında, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiler doğrultusunda dönemin Dahiliye Başvekili Ethem Menderes’in 15 Şubat 1956  Gerze ziyaretinde Dönemin Başvekili Adnan Menderes ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Gerze Yangını ile ilgili verdiği raporu paylaştı.

Programın devamında 13 Şubat 1956 Gerze Yangınını birebir yaşayan Gerzelilerin o günlere dair anılarını anlatması ile sona erdi.

Editör: Vitrin Haber