Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulocevizci, “Suriye’de Türkler bundan 100 yıl öncesinde zorlandığı gibi bu gün de göçe zorlanmakta ve Türkmen bölgeleri boşaltılmakta. Orada herkesin tek bir düşmanı ve amacı var o da Türk tarihinin Türk kimliğinin ve Türk insanının o bölgeden silinmesi. Biz biliyoruz ki bizi bizden başka seven ve savunan kimse yok” dedi.

Sinop Türk Ocakları Şubesi, Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği ile Sinop Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde “Gönül Bağımız Türkmen Dağımız” sloganı ile birlik ve dayanışma gecesi düzenlendi.  

Sinop Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirilen programa Vali Yardımcısı Kaya Çelik, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Türk Ocakları Sinop Şubesi Başkanı Metin Oktay Fındık, Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği Başkanı Kenan Aral, Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulocevizci, Suriye Türkmenleri Milli Sanatçısı ve ozan Mahmut Coşkun, Suriye Türkmen’i Yazar Şair ve Sanatçı Adil Şan ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

TÜRKMEN KARDEŞLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Türk Ocakları Sinop Şubesi Başkanı Metin Oktay Fındık düzenlenen gece ile Suriye Türkmenlerinin yanlarında olduklarını göstermek istediklerini söyledi. Fındık; “Bugün aramızda Suriye Türkmen Meclisi Başkan vekilimiz ve Suriyeli sanatçı kardeşlerimiz var. Daha önce Halep denilince, akla Antep geliyordu. Antep’e daha sonra gazi unvanı verilmesinde Halep’in payı çok büyüktür. Çünkü Antep, Halep ile dayanışarak koskoca bir devlete bir il olarak karşılık vermişti. Şimdilerde Türkmen nüfusun yoğun yaşadığı yerlerden bizleri çıkartmaya çalışıyorlar. Anadolu’nun savunması bir zamanlar Musul’dan, Kerkük’ten, Bosna’dan, Şam’dan başlardı. Biz artık sınırlarımıza kadar çekilmek zorunda kalıyoruz. Eğer toplumsal bir güç oluşturmazsak, eğer buralardaki kardeşlerimize omuz vermezsek, korkarız ki biz bu savunmayı Ankara çevresinde yapmak zorunda kalacağız. İşte bu bilinç ve duyarlılıkla harekete eden Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği Başkanımız Sayın Kenan Aral beyefendiye sonsuz teşekkür etmek istiyorum. Biz kendisiyle oturduk bir program düzenleyelim ve toplumsal bir dayanışma oluşturalım istedik. Umarız başarılı oluruz, inşallah başarılı olmuşuzdur. Elimizden gelen gayreti gösterdik. Hepinize katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz” dedi.  

SİNOP’UN BİZİM İÇİN YERİ AYRI

Daha sonra söz alan Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulocevizci, Sinop’un kendileri için ayrı bir anlam ifade ettiğini söyledi. 6 ay içerisinde Sinop’ta 3 kez Türkmen gesi düzenlediklerini belirten Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulocevizci, Sinop’un gösterdiği ilgi ve alakanın verdikleri mücadelede büyük bir moral kaynağı olduğunu ifade etti. Sulocevizci; “Sinop bizler için çok büyük bir yere sahip. Neden diye soracak olursanız, biz kısa süre zarfı içinde Sinop’ta üçüncü Türkmen buluşması gecesini düzenliyoruz. Huzurlarınızda Metin Başkanımıza ve Kenan Başkanımıza, Suriye Türkmenleri adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Çünkü sizlerle buluşmak bizlere Suriye’deki mücadelemizde büyük bir moral sağlıyor. Sizleri burada bizlerinde yanında gördüğümüz zaman Suriye’deki mücadelemizde bizlere daha fazla katkı sağlıyor. Dolayısıyla burada bu tür toplantıların buluşmaların tertip edilmesi hem Suriyelilerimiz açısından hem Türkmenlerimiz açısından büyük bir önem arz etmekte” diye konuştu. 

HEPİMİZ AYNI KÖKTEN GELİYORUZ
Yıllarca Türkiye’ye dahil olan Suriye’nin emperyal güçler tarafından Türkiye’den ayrılmak zorunda bırakıldığının altını çizen Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulocevizci, aynı kökten gelmesine rağmen bölgede yaşayan Türklerin Suriye Türkmen’i olarak anılmaya başlandığını söyledi. Sulocevizci; “Bildiğiniz gibi Suriye 1918 yılında batılı emperyal güçler tarafından Türkiye’den zorunlu bir şekilde ayrılmıştır. Suriye’nin bugünkü sınırları içinde yaşayan Türklere biz Suriye Türkmenleri diyoruz. Aslında tarihe dönük baktığımızda Suriye Türkmenleri diye bir kavram yok. Sadece siyasi sınırlar ile birlikte ortaya çıkmış, bugünkü Anadolu’daki, Balkanlar’daki, Kafkasya’daki, Orta Asya’daki Türklerle aynı kökten aynı soydan gelen bir millet. Fakat siyasi sınırlar bizleri birbirimizden böldü. Bugün Suriye’deki Türkmenler, Halep, Bayırbucak dediğimiz sınır bölgelerimizde yaşamakta. 9-10Km’lik Suriye ile sınırımız bulunan hat üzerinde 250 km’ye yakınında Türkmenler yerleşmekte” dedi. 

TÜRK KİMLİĞİ SİLİNMEK İSTENİYOR
Konuşmasında Türkmenlerin yaşadığı birçok bölgenin Türkmenlerin kontrolünden çıktığını hatta çoğu bölgenin insansızlaştırıldığını söyleyen Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulocevizci, asıl amacın bölgedeki Türk kimliğini yok etmek olduğunu belirtti. Sulocevizci; “Bugün Suriye’nin kuzeyinde ve sahil bölgesinde birçok proje planlanıyor. Bu bölgeler bir nevi Türkmen bölgesi. Aslında Suriye’nin birçok bölgesi Türk bölgesi. Ancak bugün sadece Bayırbucak ve Halep’ten bahsedebiliyoruz. Çünkü diğer bölgeler ve Türkmenlerin yaşadığı birçok köy ve birçok şehir bugün Türkmenlerin kontrolünden çıkmış vaziyette. Hatta bu birçok bölgenin insansızlaştığını da söylemek mümkün. Bu sebeple Türkler bundan 100 yıl öncesinde zorlandığı gibi bu gün de göçe zorlanmakta ve Türkmen bölgeleri açıkçası boşaltılmakta. Bunun amacı ise yakın zamanda o bölgelerde kurulması planlanan devletçikler için hazırlıklar yapmak. Bugün bin yıldır Türk bölgesi dediğimiz Türk coğrafyası maalesef en kötü günlerini yaşıyor. Bölgeler insansızlaştırıldığı gibi o bölgelerden Türk kimliği de silinmeye çalışılıyor. Yine aynı zamanda tarihi eserler yok ediliyor. Dikkatinizi buraya çekmek istiyorum o eserler Türklerin yaptıkları eserlerdir. Bugün yok edilen eserler, bizlere atalarımızın bıraktığı miraslardır. Bizler insanlarımız tekrar bu bölgelere gönderebiliriz belki ama yok olan tarihimizi, bir camiyi, bir türbeyi, bir kaleyi tekrar nasıl kazandırabiliriz. Kaldı ki bu savaş o bölgelerde bilinçli bir şekilde yapılmakta. Çünkü herkesin orada tek bir düşmanı ve amacı var o da Türk tarihinin Türk kimliğinin ve Türk insanının o bölgeden silinmesi” diye konuştu.

BİLİYORUZ Kİ BİZE BİZDEN BAŞKA DOST YOK!

Bölgedeki Türkmenlerin huzuru için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulocevizci, Türk’ü Türk’ten başka savunanın olmadığını ve Türkiye’nin Türkmenlere gösterdiği desteğin kendileri için büyük anlam ifade ettiğini belirtti. Sulocevizci; “Bugün biz Suriye’de ki mücadelemizi Türkmenlerin siyasallaşması ve özellikle de askeri kanatta da yürütmesini sağlamak için veriyoruz. Biz biliyoruz ki bizi bizden başka seven ve savunan kimse yok. Ben Türk halkına binlerce kez teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar bize ev sahipliği yapıyorlar, hep destek çıktılar, çıkmaya da devam ediyorlar. Ama şunu belirtmek gerekiyor söz konusu destek o bölgede Türkmen varlığını devam ettirmek için yeterli değil. Daha fazla ve nitelikle destek gerekiyor. Şu an yapılanları evet takdir ediyoruz ama oradaki Türk varlığını ne olursa olsun devam ettirmemiz gerekiyor” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Suriye Türkmenleri Milli Sanatçısı ve ozan Mahmut Coşkun ve Suriye Türkmen’i Yazar Şair ve Sanatçı Adil Şan seslendirdikleri eserlerle katılımcılara eşsiz bir gece yaşattı. 
 
Editör: Vitrin Haber