BDP'li milletvekillerinin Sinop'a yapacakları ziyaret öncesi bir çok STK itidal çağrısında bulunurken, BDP'li vekillerin Sinop programında ev sahipliği yapacak olan Halkların Demokratik Kongresi Sinop Meclisi üyeleri ortak bir basın açıklaması yaparak, olayın kışkırtıldığı iddia edildi.

Basında adeta savaş çığırtkanlığı yapıldığını ileri süren HDK Sözcüsü Ceyhan Akay, amaçlarının barış ve halkların kardeşliıi olduğunu öne sürdü. 

Akay açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Halkların Demokratik Kongresi Milletvekillerinin Çözüm için Müzakere Barış için Eşitlik şiarıyla Karadeniz gezisi dolayımın da Sinop ilimize yapacakları ziyaretle ilgili yerel basında yayın yapılmaktadır. 2-3 gündür kışkırtıcı, provakatif, bölücü, kardeşlik duygularına düşman, toplumda büyüyen barış duygularına düşman, savaş ve kandan beslenmekten başka topluma söyleyecek sözü olmayanların savaş naralarıyla yapılan haberleri ve yalan yanlış bilgilerle süslü haberlerini okumaktayız.

Karadeniz, özelde de Sinop ilimiz Hes’lerle, termik santrallerle, nükleer santrallerle, sahil yollarıyla en çok doğa talanının yaşandığı bölgelerimizden birisidir. Yaşam alanlarını, derelerini, ormanlarını savunan Karadeniz insanına omuz vermek için HDK Milletvekillerimiz Karadeniz’e geliyorlar.  Sermayenin doğa talanına karşı direnen köylülerin yanında olmak için geliyorlar. Akan kanın durması barış ortamına katkı sunmak için geliyorlar. 

Gerçekler hiçbir zaman bu tür ırkçı ve bölücü ve faşizan baskılarla örtülemez. Bu gün gencecik beyinlere böyle haberlerle düşman yaratanlar bilmeliler ki toplumda derin kökleri olan halkların kardeşliği barikatı yüzlerine tokat gibi vuracaktı. .30 yılı aşkın süren savaşın toplumdaki kardeşlik duygusunu zehirlediğini bugün bu yazılanlardan daha net görmekteyiz. .Ancak unutmamalıyız ki bugün toplumsal olarak bu zehire karşı panzehiri yine bu toplum yeniden üretmektedir.

BARIŞ, KARDEŞLİK, ADALET, EŞİTLİK talebi her geçen gün daha fazla taraftar bularak büyüyor. Bu ülkenin yoksulları, ezilenleri, halkları bu kirli savaşın kendinde yarattığı zararları artık daha iyi anlıyor. Onun içindir ki artık bu kan dursun çocuklarımız ölmesin diyor. İşte bizim önümüzde duran soru bu. Bu gerçeğe nasıl yanıt vereceğimiz önemli. Biz Sinop’ta yaşayan Halkların Demokratik Kongresine inanmış Gürcüsü, Lazı, Çerkesi, Abazası, Türk’ü ve Kürt’ü ve sosyalistleri olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Çalışacağız. Biz bu gücü yukarıda anlatmaya çalıştığımız fikirlerimizden alıyoruz.

Biliyoruz ve eminiz ki Sinop halkı bu fikirlerle yeni tanışmadı. Mücadele tarihine bakıldığında Sinop’ta geçmişten günümüze demokrasi ve sosyalizm mücadelesi bu şehre bir kimlik kazandırdı. Dışarıdan bu şehre gelenler demokratik ve sosyal bir şehirle karşılaştıklarını anlattıklarında içimizi büyük bir coşku kaplıyor. İşte biz bu mücadele geleneğinden geliyoruz.

Uzun söze gerek yok. Sinop Halkların Demokratik Kongresi il meclisi olarak halkımızın yarattığı demokratik geleneğe güvenimiz tamdır. Sol duyusuna inancımız sarsılmazdır. Tüm kesimleri Barış, Demokrasi, Özgürlük için Adalet Eşitlik için mücadele etmeye davet ediyoruz"
Editör: Vitrin Haber