Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Ağustos ayı itibariyle yürürlüğe giren yeni imar planı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Başkanlık makamında basın mensupları ile bir araya gelen Belediye Başkanı Barış Ayhan imar planının iptalinden bugüne kadar geçen süreci değerlendirdi. 

5 Ağustos itibariyle askı sürecindeki itirazların da değerlendirilerek, bir kısmının kabulü bir kısmının ise reddi ile nihayete kavuşturulan belediye meclis toplantısı neticesinde imar planının yürürlüğe girdiğini ifade eden Başkan Ayhan, geçtiğimiz Pazartesi günü itibariyle de belediye imar ve şehircilik müdürlüğünce imar durumları ile ilgili işlemlerin başlatıldığını söyledi. Ayhan; “Şehrimizin gündemini uzun zamandır meşgul eden önemli konulardan bir tanesi Sinop’un imar planının olmamasıydı. 5 Ağustos itibariyle askı sürecindeki itirazların da değerlendirilerek, bir kısmının kabulü bir kısmının da reddi ile nihayete kavuşturduğumuz belediye meclis toplantımız neticesinde imar planlarımız yürürlüğe girmiş bulundu. 

Pazartesi günü itibariyle artık imar durumu vermeye, ruhsat kesme gibi işlemlere imar ve şehircilik müdürlüğümüz tarafından başlandı” dedi. 

ZORLU BİR SÜRECİ GERİDE BIRAKTIK
Yeni imar planının hayata geçiş sürecinin hayli yorucu ve zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Barış Ayhan, bu durumun kendileri dışında gelişen olaylardan kaynaklandığını söyledi. Ayhan; “Safahat süreci biraz yoğun ve yorucu oldu. Ancak safahatın bu şekilde olması bizim dışımızda gelişen olaylar neticesinde oldu. 

Bildiğiniz gibi imar planı ile ilgili sıkıntıların ilk başladığı nokta 2016 yılında yapılan imar planıydı. O imar planlarını o dönemde çevre dostları derneği mahkemeye vermişti ve yürütmeyi durdurma kararı almıştı ve bu karar alınmadan hemen önce biz göreve gelmiştik. Biz göreve geldikten 41 gün sonra çevre dostları derneğinin müracaatını Samsun Bölge İdare Mahkemesi değerlendirmiş ve yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 

Yani 41 günlük belediye başkanıyken imar plansız kalmıştık. Daha sonra hem belediye meclis üyelerimiz hem de konunun uzmanlarıyla bir araya geldiğimizde kentin plansız kalmasının bu kente çok büyük sıkıntı çıkaracağını, sadece bir sektörü değil buna bağlı olan 80 sektörün de bu konudan etkileneceği ve kentimizde sosyo ekonomik açıdan çok ciddi sıkıntılar oluşturacağı düşüncesiyle imar planımızı hemen masaya yatırdık. Mahkemenin bozma gerekçelerini tespit ettik ve çok seri bir şekilde mahkemenin bozma gerekçelerinden düzeltebildiklerimizi düzelterek 2019 yılında yeni bir imar planı yaptık. Bu yaptığımız imar planını da çok kısa bir süre içinde yürürlüğe soktuk. Bu sefer de bu plana Sinop kent hakları derneği itiraz etti ve onlar da yürütmeyi durdurma kararı aldılar” diye konuştu.

TİTİZ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK
2019 yılında yapılan itirazlar sonucunda mahkemece yeniden yürütmeyi durdurma kararı alınması ardından vakit kaybetmeden yeni bir imar planı yapma hazırlıklarına başladıklarını söyleyen Belediye Başkanı Barış Ayhan, son planda itiraza mahal vermeyecek bir çalışma ortaya çıkardıklarını belirtti.

Ayhan; “Bu karar sonrasında biz yeniden bir imar planı yapma kararı aldık. Bu seferki planı yaparken yöntem değiştirdik. Yeni imar planında daha titiz daha detaylı bir çalışma yapmaya karar verdik. Daha sonra planı ihale ettik. 

Planımızın müellifi aynı zamanda şuanda şehrimizde yapılan koruma amaçlı imar planını yapan firma. 2021 yılının Temmuz ayında ihalesini yaptık ve bugüne kadar süren titiz bir çalışma ile Sinop’ta şimdiye dek hiç yapılmadığı kadar şeffaf, demokratik, katılımcı bir imar planı çalışma süreci yürüttük. Bu süreçte Sinop’taki bu işle ilgili tüm STK’ların hatta önceki planlarımızı mahkemeye veren kent hakları ve çevre dostları derneğinin de temsilcilerinin katıldığı toplantılar yaptık. Askı süresi öncesinde plan taslağımızı onlarla paylaştık. Onların görüş ve önerilerini aldık, bu doğrultuda planımızı son nihayetine kavuşturduk ve meclisimize getirdik” dedi. 

VATANDAŞLARIMIZIN İTİRAZLARINI TEK TEK DEĞERLENDİRDİK
Belediye meclisinin Temmuz ayında yaptığı olağanüstü toplantıda gündeme alınan ve sonrasında askıya çıkan imar planına 638 adet itirazın geldiğini kaydeden Belediye Başkanı Barış Ayhan, bu itirazların titizlikle incelenerek değerlendirildiğini söyledi. Ayhan; “Temmuz ayında yaptığımız olağan üstü mecliste gündeme aldık ve askıya çıktık. Askı sürecinde bizlere 638 adet itiraz geldi. Yüzde 70’i meskun mahal olan yani yüzde 70’inde yapılaşmanın tamamlandığı, çok kıpırdama imkanının olmadığı bir coğrafyada 638 itiraz makul sayılabilecek bir itirazdır. Kaldı ki bu itirazların içinden 5 tanesi planın bütününe diğer 633 tanesi münferit olarak vatandaşın kendi parsellerine yapmış olduğu itirazlardır. Planın bütününe yapılan 5 itirazın 3’ü kurumsal kimlikle diğer 2’si ise bireysel müracaatlardır. Bu itirazların 5’inin de gerekçelerinin biz makul olmadığını düşünerek reddettik. Geriye kalan 633 itirazı teker teker değerlendirdik. 

Bu 633 müracaatın içinde aynı parsel adına birden fazla yapılmış müracaatlar vardı. Parsel başına yapılan itirazlara baktığımızda itiraz sayısı 300’lere düşüyor. Bu da bizim bu imar planını yaparken ne kadar titizlikle, ne kadar şeffaflıkla çalıştığımızın ispatıdır. Tabi yasal mevzuatlara uygun plan yapıldığı için bazı mağduriyetler ortaya çıkıyor. Çıkan mağduriyetler 2016 yılında yapılan planı baz alırsanız mağduriyettir. 2016 yılından önce yapılan plana göre mağduriyet yaşatmamaya çok özen gösterdik. 2016 yılında yapılan imar planında verilen bazı haklar tabi geri alındı. Biz burada vatandaşımızın mağduriyetinin gidermek için plan yürürlüğe girdikten hemen sonra yeni çalışmalara başladık. Bu çalışmalardan bir tanesi mağduriyeti en fazla yaşatan havaalanı mania planıydı. Bu plan 1992 yılında yapılmış bir plan. O yıldan bu yıla tam 30 yıl geçti. 

Biz de havaalanı mania planının, havaalanımızın şuanda içinde bulundurduğu teknolojiyi göz önünde bulundurarak revize edilebileceğini ve bu planın daraltılabileceğini düşündük. Bununla ilgili önümüzdeki hafta sivil havacılık genel müdürlüğüne gideceğiz ve orada Sinop havaalanının mania planının daraltılması için girişimde bulunacağız. Havaalanı mania planını daralttığımızda bu plan sebebiyle hak mahrumiyeti olan vatandaşlarımıza plan geldikten sonra revize ederek haklarını teslim edeceğiz. Diğer bir mağduriyetimiz de 1/25000’lik plana uyulmasından dolayı vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyet. Yaklaşık 3 yıldır göreve geldiğimiz günden bu yana düzenlediğimiz 1/25000’lik çevre düzenleme planımızı bakanlığa vermiştik.  Tarım görüşleri ile ilgili çalışmalarımızda TAB veri portalına giriş işlemlerimiz başlamıştı. Şimdi onlarla ilgili çalışma yapıyoruz. Yüzde yetmişi meskun mahal olan bir coğrafyada plan yapmak zor gerçekten. Sinop tarihi bir yarım ada. Sinop tek girişi ve tek çıkışı olan doğu batı ekseninde çok dar bir alanda yerleşmiş bir kent. Bunun yanında çok apik bir kent ve Türkiye’nin hiçbir yerinde olmadığı kadar sit alanlarının olduğu bir kent. Ama nihayetinde planımıza kavuştuk. Artık Sinop’umuzun bir planı var. Bu planın bozulması yönünde bizim bir endişemiz yok. Tabi ki birileri yeniden mahkemeye gidebilir. Ama biz bu planımızı hem plan müellifi olarak hem belediye olarak sonuna kadar savunabileceğimiz bir şekilde hazırladığımızı düşünüyoruz. Memleketimize hayırlı olsun” diye konuştu.

Başkan Ayhan açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 

Editör: Vitrin Haber