Türkiye'nin en üst çatı medya meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun 18. Başkanlar Kurulu Toplantısı Sinop’ta gerçekleştiriliyor. Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, 8 Federasyon Başkanı ve yönetimi ile 81 il cemiyetlerinden yaklaşık 200 gazeteci katılıyor.

Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dranas Uygulama Otelinde gerçekleştirilen programa katılmak için Türkiye’nin dört bir yanından Sinop’a gelen gazeteciler, toplantı programının yanı sıra Sinop’u gezme ve tanıma fırsatı da bulacak.

Basın mensubu konuklarını otel girişinde karşılayan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, 18. Başkanlar Kurulu toplantısına ev sahipliği yapıyor olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Demirel; “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, ülkemiz medya kuruluşlarının en üst çatı örgütü. 8 federasyon ve 90’a yakın cemiyet ile birlikte kurulan bir çatı örgütü. Yaklaşık 20 bin gazeteci bu çatının altında görev yapıyor. Konfederasyonumuz 4 ayda bir başkanlar kurulu toplantısı düzenlemekteydi. Biz de buna katılmak istedik. 17. Başkanlar Kurulu Toplantısını Ordu ilinde yapmıştık. 18. Toplantıyı Sinop’ta yapmayı talep ettik. Genel başkanımız sağ olsunlar bu isteğimizi geri çevirmediler. Bugün Türkiye’nin dört bir tarafından gazeteciler cemiyeti başkanlarımız, gazetecilerimiz Sinop’a geliyorlar. Bu organizasyonla ayrıca Sinop’un tanıtımına da katkıda bulunulacak. Türkiye’deki 2 binin üzerindeki yayın organı, buradan geçilecek haberlerle Sinop’un güzelliklerini izleyicilerine, okurlarına aktaracaklar. Tabi basınımızın sorunları da burada yapılan toplantıda masaya yatırılacak. Burada hazırlanacak sonuç bildirgesi ile de toplantının detayları Türkiye’nin bilgisine sunulacak. Tabi bu organizasyonun mimarı da Genel Başkanımız Nuri Kolaylı’dır” dedi.

BASINIMIZIN SORUNLARINI SİNOP’TA MASAYA YATIRACAĞIZ

Toplantıya katılmak üzere Sinop’ta bulunan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ise, basın mesleği sorunlarının Sinop’ta tartışılarak, hazırlanacak sonuç bildirgesi ile tüm Türkiye’ye duyurulacağını belirtti. Kolaylı; “Meslekte örgütlenmenin çok önemli olduğunu düşünen birisiyim. Bu nedenle daha önce konfederasyonun oluşumu sırasında ve basın ilan kurulunun delegeliği vesilesi ile Sinop’a geldim. Sinop’ta görev yapan gazeteci meslektaşlarımla bir araya gelme fırsatı yakaladım. Sinop bizim için çok önemli. Çünkü biz, ilk toplantımızı 4 yıl önce, Türkiye’nin en doğu illerinden olan Siirt’te yaptık. O dönemlerde terör olayları yoğunluktaydı. Biz o dönemde bütün gazetecileri Siirt’e götürdük. Orası da bizim bir kentimiz. Biz orada bir gövde gösterisi yaptık ve o bölgelere gidilebileceğini tüm Türkiye’ye ispatladık. İkinci toplantımızı ise tam zıt bölgemizde Batı’da Edirne’de yaptık. Bunun nedeni, doğu, batı, kuzey, güney her bölgemizi kucaklamak istememizdi. Şimdi ise 18. Başkanlar kurulu toplantısı için Sinop’tayız. Bu güzide kendimizde olmak bizleri çok mutlu etti. Biz burada mesleki sorunlarımızı masaya yatırıyoruz. Başkanlar kurulu toplantısını Cumartesi günü yapacağız. Bu toplantıda mesleğimizin sorunları, gazetelerin sorunları, gazetecilerin sorunları, televizyoncuların sorunları, internet medyasının sorunlarının hepsini dile getireceğiz.

Sorunlarımız çok fazla. Meslek yasamız yok. Tabipler odası gibi, baro gibi, mali müşavirler odası gibi bizim de meslek yasamızın olması gerekiyor. Bu yasanın eksikliği beraberinde çok ciddi bir etik sorununu getiriyor. Bu sorunu aşabilmemizin en temel yolu meslek yasasının çıkarılmasıdır. İşte bu ve bunun gibi daha birçok sorunu bu toplantımızda tartışacağız ve toplantımızın sonunda hazırlayacağımız sonuç bildirgesi ile bunu kamuoyu ile paylaşacağız” diye konuştu.

Bugün başlayan ve 5 Mayıs tarihine kadar devam edecek olan 18. Başkanlar Kurulu Toplantısının ilk gününde protokol ziyaretleri gerçekleştiren basın mensupları, yönetim kurulu ve diğer kurulların toplantılarını gerçekleştirdi. Toplantının yarın gerçekleştirilecek bölümünde Basın Etik Kuralları ve Basında Çoğulculuk Çalıştayı ile serbest zaman gezileri yer alacak.

Cumartesi günü ise Başkanlar Kurulu toplantısının gerçekleştirileceği program, 5 Mayıs Pazar günü sona erecek.
 

Editör: Vitrin Haber