Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bakanlığı ile ilgili bir dizi ziyaret ve Sinop Üniversitesinin akademik yıl açılışına katılmak üzere Sinop'a geldi. 11:30 sıralarında Ankara'dan özel uçak ile Sinop Havalimanına gelen Bakan Elvan, ilk olarak Sinop Tersanesinde balıkçılarla bir araya gelerek bir süre sohbet etti. Balıkçı tezgahında balıkları yakından inceleyerek sezonla ilgili balıkçılardan bilgi alan Elvan, balıkçıların avladıkları palamutları eline alarak objektiflere poz verdi.

Daha sonra beraberindeki AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve bakanlık yöneticileriyle birlikte ilk Sinop Valiliğine geçen Bakan Elvan'ı valilik girişinde Sinop protokolü karşıladı. Valilik defterini imzalaması arından Vali Hasan İpek'in makamında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Lütfi Elvan, Sinop'un kalkınması ve cazibe merkezi olması yönünde bakanlık olarak tüm katkıları seferber etmeye hazır olduklarını dile getirdi. 

SİNOP'UN KALKINMASINI MASAYA YATIRACAĞIZ
Sinop'u ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu belirten Bakan Elvan, "Sayın valimize, milletvekilimiz Nazım Maviş ve sayın rektörümüze davetleri için teşekkür ediyorum. Bu gün üniversitemizin açılışı için üniversite hocalarımız ve öğrencilerimizle birlikte olacağız. Yine Sinop ilimizin sorunlarına yönelik, Kalkınma Bakanlığı olarak neler yapabiliriz?, Sinop ilimizin kalkınmasına, gelişmesine nasıl, ne şekilde katkı sunabiliriz? düşüncesiyle sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bu gün 'muhtarlar günü' olması vesilesiyle muhtarlarımızla da bir araya geleceğiz. Ben şimdiden muhtarlarımızın gününü kutluyorum" dedi. 

SİNOP ÖNEMLİ BİR CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Sinop'un doğası ve tüm güzellikleriyle bir cazibe merkezi olmaya aday önemli bir il olduğunu kaydeden Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Karadeniz Sahil Yolunun Sinop'tan devamla İstanbul'a ulaşması ile Sinop'Un yıldızının daha a parlayacağını dile getirdi. Bakan Elvan sözlerini şöyle sürdürdü; "Gerçekten Sinop, doğası itibariyle, tarihi, kültürel dokusu ve mirası itibariyle baktığımızda, Türkiye'nin çok çok önemli merkezlerinden birini oluşturuyor. İnanılmaz doğa güzellikleri ve tarihi dokusu var. Bunun tabi ki değerlendirilmesi son derece önemli. Genel hatlarıyla baktığımızda Sinop'ta öne çıkan en başta ki sektörlerden birisi de turizm. Turizm sektörünün çok daha geliştirilmesi gerekiyor. Biliyorsunuz biz Doğu Karadeniz'den itibaren, Sinop'a kadar olan kesimin bölünmüş yolu tamamlandı. Doğu tarafı bir şekilde halloldu ama, Sinop'u İstanbul'a bağlayan kesiminde yapımına inşallah devam edeceğiz. Zaten yapım çalışmaları biliyorsunuz devam ediyor. İnşallah Sinop, İstanbul'a bağlandığı takdirde, turizm bakımından çok daha canlanacak, eşi bulunmaz bir kent olduğunu, il olduğunu bir çok vatandaşımız görecek. Turizm açısından Batı Karadeniz'in en önemli cazibe merkezlerinden biri olacak konumda. Biz buna inanıyoruz. Bu yönde de biz gereken desteği vereceğiz" 

BALIKÇILIK VE ORMAN POTANSİYELİ
Sinop'un diğer önemli potansiyelini ise balıkçılık ve orman zenginliğinin oluşturduğuna dikkat çeken Bakan Elvan; "Diğer önemli bir alan su ürünleri. Balıkçılık oldukça gelişmiş durumda. Özellikle balıkçığın geliştirilmesi, yapılması gereken çalışmalar varsa, bunlara da inşallah destek vereceğiz.Sinop'un bir başka özelliği orman varlığı itibariyle son derece zengin bir il olması. Bu da turizme gelir ve katkı sağlayacaktır. Orman varlığı toplam arazinin yüzde 60'ından fazla ki, bu son derece önemli" diye konuştu.

TURİZMDE EN BÜYÜK SIKINTINIZ ALT YAPI
Sinop'un turizm noktasında alt yapısını geliştirmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Lütfi Elvan açıklamasını şöyle sürdürdü; "Bu manada doğanın, çevrenin, çevreyle birlikte güzel bir denize sahip olan, tarihi mekanları olan bir ilimizin turizm açısından canlandırılması kolay alacaktır diye düşünüyorum. Zaten son yıllarda turizmde ciddi bir canlanma görülüyor. 3-5 binlerle, 10 binlerle ifade edilen turist sayısı bu gün milyona ulaşmış durumda. Ancak benim gördüğüm buradaki temel sıkıntılardan bir tanesi, özellikle hizmetler sektörüne yönelik, otel gibi, gelecek turistlere hizmet verecek olan altyapının daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Bu noktada da bizim üzerimize düşen bir sorumluluk da varsa, destek vereceğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Turizm yatırımları ile ilgili büyük bir eksiklik söz konusu. Yatılı gelen turist sayısının, ziyaret eden turist sayısının 10'da biri kadar. Dolayısıyla bu sayılı arttırmamız gerekiyor. Eğer 1 milyon turist geliyorsa, bunların en az 700-800 bininin Sinop'ta kalmasını sağlayabilecek bir altyapıyı Sinop'ta oluşturmamız gerekiyor. Bu yönde ben ilgili arkadaşlarımı da getirdim. Genel müdür, yönetici arkadaşlarımız, sektörlerden sorumlu arkadaşlarımızla geldim. Onlarda gerekli notlarını alacaklar. İnşallah Sinop turizminin kalkınması ve gelişmesine yönelik Kalkınma Bakanlığı olarak gereken desteği vereceğiz"

ÜNİVERSİTELE SİNOP'A GÖRE İHTİSASLAŞACAK
Konuşmasının son bölümünde üniversitelerin bulundukları kente göre ihtisaslaşması gerektiğini dile getiren Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sözlerini şöyle tamamladı; "Tabi üniversite burada önemli bir alan. Biz üniversitelerimizi önemsiyoruz. Biliyorsunuz Türkiye'de 81 ilimizde üniversite var. Sinop Üniversitesi yeni bir üniversite. Ancak öğrenci sayısı şu an itibariyle 10 bini geçmiş durumda. Artık bundan sonraki süreçte kaliteye daha fazla önem vereceğiz. Özellikle üniversitenin ilin kalkınmasına, gelişmesine katkı sağlayacak olan alanlarda ihtisaslaşmasını sağlayacağız. Yani biz Türkiye'de üniversitelerin birbirine benzeyen, tıpa tıp aynı bölümlerin olduğu üniversiteler olmasını istemiyoruz. Üniversitelerimizin özellikle 2016 sonrası, yeni açılan üniversitelerimizin belirli alanlarda ihsisaslaşmasını istiyoruz, bölgesel kalınmaya katkısını, yerel kalkınmaya katkısını istiyoruz. Üniversitenin yerelle bütünleşmesini istiyoruz, arzu ediyoruz. Yoksa her bir ilde benzer fakültelerin ve benzer bölümlerinin kurulmasının çok fazla anlamının olmadığını düşünüyoruz. Üniversite ayrıca Sinop iline ciddi bir katkı sağlamalı. Bu nedenle Sinop ilimizin potansiyeli hangi alanlarsa, o alanlarda üniversitemizin ihtisaslaşmasını sağlamak, bu alanlarla ilgili eğitim alt yapısını güçlendirmesini sağlamak gerekir. Makine teçhizat, öğretim üyesi açığı gibi bu eksiklikleri sür'atle gidermek ve üniversitenin bölgeye gerçek anlamda hizmet eden bir konuma gelmesini sağlamalıyız. Burada tabi önemli olan bir başka husus, meslek yüksek okullarımızın ihitisaslaşacağı alana yönelik olarak eleman temini önemli. Burada meslek yüksek okulları için başarı kriteri, öğrenci sayısından çok mezun olan öğrenciye, o meslek okulu yöneticisinin ne kadarına iş bula bildiğidir. Bu son derece önemli bir kriter, Bu kriterlere bundan sonraki süreçte daha da fazla bakılacak. Bunun da üniversitemizin ve meslek yüksek okullarımızın gelişimine katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum"
Editör: Vitrin Haber