Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, son dönemde gündemi meşgul eden Sinop Meydan Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Sinop Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Başkan Ayhan; Sinopluların uzun yıllardır kale surlarının önünün açılmasını beklediğini ve yapılacak meydan projesinin tamamlanarak Sinop Belediyesine devredildikten sonra projede beğenilmeyen yerlerin düzeltilebileceğini belirtti.

SİNOP’UN 30 YILLIK HAYALİ
Kent Meydanı Projesinin Sinop gündeminde sıcak bir yer tuttuğunu dile getiren Ayhan; "Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Sinop’u ziyareti sırasında gündeme gelen bir Kent Meydanı Projesi var. Projenin safahatı aslında bu kadar kısa değil. Söz konusu proje aslında yaklaşık 30 yılı aşkın süredir Sinop halkının konuştuğu tarihi kale surlarının önünün açılması, kamuya ait binaların yıkılması ve burada bir kent meydanı oluşturulması konusunda Sinopluların konuştuğu bir husustur” dedi. 

Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü; “Yaklaşık 15 yıl önce de Sinop Belediyesi tarafından yapılan bir Kent Meydanı Projesi vardı. Sayın bakan geldiğinde ben bu projeyi kendisine sundum, başka bir proje ile geldiler. Kent Meydanı Projesinin bulunduğu alanda hem kamuya hem İl Özel İdaresi ve Valiliğe ait binalar ve parseller var.  Ayrıca Sinop Belediyesine ait parseller mevcut. Öncelikle kamuoyundaki bilgi yanlışlığını bir tanesi, bizim Belediyeye ait parselleri TOKİ’ye devrettiğimiz yönünde ki yanlış bir kanaat. Böyle bir durum söz konusu değil. Biz belediyemize ait parselleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Kent Meydanı Projesi yapılması şartı ile ve proje bittikten sonra söz konusu yerlerin belediyeye devrinin yapılması şartıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Kentsel Yenileme Dairesi Başkanlığı’na tahsisinin yapılması yönünde belediye meclisinde bir karar aldık. 

Proje ile ilgili eski Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin olduğu yerde bir çarşı gündeme geldi. Bu çarşı ile ilgili inşaat başladı, kamuoyunda Sinop’ta imar planı yokken, imar planı mahkemedeyken buraya nasıl böyle bir çarşı ve inşaat yapılabiliyor şeklinde bir soru oluştu insanların kafasında. Bu Kent Meydanı’nın yapıldığı alan ve şuanda inşaatı devam eden çarşının yapılacağı alan Sinop Belediyesine ait 1/1000’lik ve 1/5000’lik plan sınırı içerisinde değil. Bu alan Koruma Amaçlı İmar Planı sınırı içerisinde. 

Sinop’ta Koruma Amaçlı İmar Planı da yok, buraya bu bina nasıl yapılıyor diye vatandaşlarımız tarafından soruluyor. Koruma Amaçlı İmar Planı ile ilgili yerlerde ve buradaki yapılaşma koşullarını belirleme yetkisi Kültür Bakanlığında, Koruma Bölge Kurullarında. Bildiğiniz üzere Sinop ili de Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna bağlı. Yani bu alanda herhangi bir plan olmamasına rağmen, herhangi bir inşai faaliyet yapılıp yapılmaması ile ilgili yetki Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna ait. Biz burası ile ilgili Bölge Kurulu ile görüştük bize şöyle bir yazı geldi ve gelen yazıda burada yapılacak projede herhangi bir sakınca görülmemiştir diyor. Bu yazı gelmiştir fakat yeterli değildir. Bir inşaat ruhsatının belediye tarafından onaylanması için dosya içinde belirli evraklar vardır. Orada müteahhit firma eksiklikleri tamamlamadan inşaata başlamıştır. Biz belediye olarak Müze Müdürlüğü ile alanda sondaj çalışması yapılması dair bir yazışma yaptık. Gelen yazılarda eski temele kadar inilmediği ve herhangi bir hafriyata alınmadığı, moloz ve dolgu malzemelerinin bir kısmının boşaltılarak altyapı çalışmaları gerçekleştirildiği ve bundan dolayı sondaj çalışması yapılmadığı bildirildi. Daha sonra sondaj çalışması yapılmadığı için proje alanında herhangi bir kültür varlığına rastlanıp rastlanmadığı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne sorduk. Gelen yazıda proje kapsamında Müze Müdürlüğü denetiminde daha önce yıkımı gerçekleştirilen eski Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin temeline inilmeden yıkım molozların kaldırılması suretiyle geçici arastanın altyapı çalışmaları da Müze uzmanlarının denetiminde olup çalışmalar esnasında herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır. Söz konusu parselde yapı ruhsatı düzenlenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Müze Müdürlüğü, Anıtlar Yüksek Kurulu ve Sinop Kültür Müdürlüğü bu alanda bu inşaatın yapılmasında herhangi bir yasal mani olmadığını söylüyor. 

Bize müracaat yapılmadan, ruhsatını biz kesmeden inşai faaliyet devam ettiği için görevli arkadaşlarımız giderek bu inşaatı mühürlediler ve tutanak tutularak inşaat mühürlenerek encümenden de cezası kesilmiş. Fakat müteahhit firma cezai işlem yapmamıza rağmen hala buradaki inşaatı yapmaya devam etmiş. Bunun üzerine görevli arkadaşlarımız tekrar giderek kaçak ve ruhsatsız yapı yapıldığına dair Sinop Belediyesi olarak bütün işlemleri tamamladık. Burası ile ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmamız gerekiyor. 

Bu işlemler devam ederken ilgili kurumlardan gelen evraklar ve müteahhit firma ilgili evrakları bize ulaştırarak ruhsat başvurusunda bulundu. Müteahhit firma eksik evrakları tamamladığında bizde oranın ruhsatını vereceğiz. Buranın ruhsatını vermemize mani bir durum söz konusu değil"        

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan sözlerinin devamında Kent Meydanı projesinin Sinoplu’nun uzun yıllar beklediği ve çok yüksek maliyetli bir proje olduğunu söyledi. 

PROJEYİ ŞAHSEN DESTEKLİYORUM
Kent Meydanı Projesinin hayata geçirilmesini şahsen desteklediğini vurgulayan Ayhan; “Çünkü Sinoplu yıllardır bu tarihi kale surlarının önünün açılmasını ve burada bir kent meydanı yapılmasını istiyor. Özellikle Otel Melia-Kasım’ın bulunduğu alanda buraya yeniden bina yapılmaması ve bütün Sinopluların kullanabileceği bir yeşil alan olması isteniyor. Projenin kamulaştırma maliyeti 30 milyon TL’nin üzerinde. Birde projenin uygulanmasına yönelik bir maliyet var. Biz Sinop Belediyesi olarak böyle maliyetleri tek başımıza yüklenip hayata geçirebilecek bir bütçeye sahip değiliz. Bu anlamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu projeyi hazırladı bizde Belediyemize ait parsellerin tahsisini yaptık. onlar projeyi hayata geçirecekler ondan sonra belediyemize devredecekler bizde Kent Meydanı Projesini hep beraber Sinop halkının hizmetine sunacağız” diye konuştu. 

KENT DIŞINA TAŞINAN BELEDİYE BİNASI İÇİN MERKEZDE YENİ ÇÖZÜM
Proje ile ilgili bir takım sıkıntılarda da olduğunu söyleyen Başkan Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü; "Bunlardan biri Belediye binasının yıkılması ile belediyenin merkezden uzaklaşması. İnsanlarımızı belediyecilik anlamında hizmet alması noktasında sıkıntı yaşayacakları yönünde. Yeni binamız şehir merkezinden uzakta olduğu için vatandaşlarımızın belediyecilik hizmetlerinden uzaklaşmaması adına Sakarya Caddesinde Tütüncü Sokakta üç katlı bir mağazayı kiraladık. Yaklaşık bir haftadır belediyecilik hizmetlerimizi orada veriyoruz. Orada hem Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzden arkadaşlarımız var vatandaşlarımızın dertlerini dinleyen, hem evrak kayıt birimimiz var,  yeni belediye binamıza gitmeden bütün belediyecilik işlemlerimizi, emlak, su faturaları ödeyebileceği Belediye ek hizmet birimi Sakarya caddesinde hizmet veriyor. 

Bir proje ortaya konuluyor, bu bizim uzun yıllar beklediğimiz, hayalini kurduğumuz bir şey. İş neticeye kavuştuğunda tam bizim hayalini kurduğumuz gibi bir şey ortaya çıkmayabilir. Bir kar-zarar dengesi kurmak doğru diye düşünüyorum. En azından ben bir yerel yönetici olarak böyle düşünüyorum. Bu Otel Melia-Kasım’ın oraya 23 milyon TL para verip kamulaştırılacaksa, bir daha burada bina yapılmayacaksa, burada çocuk parkı olacaksa, burada yaşlıların kullanabileceği üniteler olacaksa, kalelerin önündeki ucube binalar yıkılacaksa, burada yeşil alan olacaksa ve bu işler için 50-60 milyon TL para harcanacaksa, kamulaştırma için 30 milyon TL para harcanacaksa bahsettiğim rakam Sinop Belediyesinin bir yıllık bütçesine eşit. Bu Sinop Belediyesinin bir yıllık bütçesi demek. Bu alana Sinop Belediyesinin bir yıllık harcaması kadar bütçe bu proje için harcanacak. Bu hükümet, bakanlık ve belediyenin birlikte yaptığı bir iş. Projenin sahibi değiliz ama biz bu projenin yapılması için belediye binasının yıkılmasını yıkıyoruz. Bu 30 yıldır konuşulan ve hayata şimdi geçirilecek bir proje. Bırakalım bu proje yapılsın, kale surlarının önü bir açılsın, projede beğenmediğimiz bir yer olursa otururuz konuşuruz. Sinop halkı bu meydan projesini istemiyor biz tepkili olalım diye düşünmeyelim. Hükümet, bakanlık bu projeden vazgeçip gitmesin. Bırakalım proje yapılsın ortaya bir şey çıksın, ufak tefek rötuşları biz yaparız. Yapıldıktan sonra orası olmamış burası olmamış bunları konuşuruz. 

BENİMDE İÇİME SİNMEYEN YERLER VAR
Benimde içime sinmeyen yerler var projede. Esnaf arkadaşlarımızın bulunduğu alandaki Carrefour’un bulunduğu alan hazır kazılmış alan, altında herhangi bir kültür varlığı çıkmamış. Saat kulesinin oradan girelim burada bir kapalı otopark yapalım diye resmi bir yazı ile TOKİ’ye bunu yazdım, ama kabul görmedi. Yani ben buraya otopark önerdim kabul görmedi diye projeden vaz mı geçeyim. Şimdi Kent Meydanının projenin parası hazırken, tamamı içime sinmemesine rağmen bunu Sinop için bir fırsat olarak görüyorum. Çünkü maliyet rakamları çok yüksek biz bunun Sinop Belediyesi olarak tek başımıza altından kalkabileceğimiz bir şey değil. Proje yapılsın bize devretsinler Sinoplular hep birlikte oturalım projenin şurasında eksikler, sıkıntılar var densin bunları değiştiririz".

Editör: Vitrin Haber